Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
PUBLICERAD 22/4/2024

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Smaktipset Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna klassiker med kantareller, blir himmelskt gott!

Text: Pär Brandt

Ska du göra en lista med lättlagad vardagsmat som hela familjen älskar, då hamnar makaronilåda högt upp. Arbetsinsatsen är minimal och det är perfekt en stressad kväll i veckan.

Makaronilåda är också gott att ta med sig i lunchlådan till jobbet. Gör en extra stor sats och lägg det som blir över i frysen.

Men känner du behov av att förnya denna svenska klassiker har vi flera alternativ att testa. Makaronilåda är dessutom enkel att göra vegetarisk och det smakar minst lika gott som de med bacon eller falukorv. 

Nedan visar vi standardreceptet som du kan utgå från och lite längre ner i artikeln kommer några tips för att addera mer smak och variation. Buon appetito!

Recept, makaronilådan, makaronipudding, vegetarisk, kantareller, bacon, falukorv, mac-and-cheese, ostbågar, Västerbottenost.Makaronilåda går hem hos hela familjen och passar perfekt i lunchlådan.

Grundrecept makaronilåda 4 personer

Ingredienser:

  • 300 gram makaroner (inte snabbmakaroner)
  • 250 gram tärnad bacon, eller korv
  • 1 gul lök
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 150 gram riven ost (valfri)
  • Ströbröd
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör eller olja för stekning

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen tills de är al dente. Häll av, skölj och ställ åt sidan. Använd vanliga makaroner då snabbmakaroner lätt blir för mjuka.
  3. Stek den tärnade baconen (eller korven) i en stekpanna på medelhög värme tillsammans med löken. Häll av det överflödiga fettet från baconet på hushållspapper (häll inte i vasken, då blir det stopp).
  4. Vispa äggen i en stor skål tills de är väl blandade. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills allt är jämnt.
  5. Rör i den rivna osten i ägg- och mjölkblandningen. Smaka av med salt och peppar efter smak.
  6. Blanda i de kokta makaronerna och det knapriga baconet i ägg- och ostblandningen. Rör om så att allt är jämnt fördelat.
  7. Smörj en ugnsfast form med smör eller olja och häll i makaroniblandningen. Strö över skorpmjöl (ströbröd) och gärna även lite riven ost.
  8. Gratinera makaronilådan i ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills den är gyllenbrun och bubblig.
  9. Ta ut makaronilådan från ugnen och låt den svalna något innan servering.
Recept, makaronilådan, makaronipudding, vegetarisk, kantareller, bacon, falukorv, mac-and-cheese, ostbågar, Västerbottenost.Servera med riven ost och färska kryddor.

Våga variera

Det måste ju inte vara makaroner i lådan. Det går alldeles utmärkt med fusilli, farfelle eller penne. Eller kanske cannelloni?

De som vill addera mer smak fräser ner några klyftor vitlök tillsammans med bacon eller korven. Mer smak från Italien får man via oregano. Och varför inte lite hetta med några droppar Worcestershire-sås eller en klick dijonsenap.

Andra tillbehör som ger fylligare smak är skivade, torkade tomater. Eller färska körsbärstomater som man skär på hälften. Finskuren, färsk chili är också gott.

De som gillar ostsmaken öser på mera ost, kanske väljer en riktigt smakrik variant som exempelvis Västerbottenost.

Vill du ha en sprödare topping kan du byta ut ströbrödet mot panko, som innehåller mer fett.

En del hävdar att makaronilåda ska göras med köttfärssås och det är nästan lika enkelt att svänga ihop. Recept på köttfärssås hittar du på den här länken (öppnas i nytt fönster). Där finns även vintips.

När svampsäsongen sätter igång i början av hösten är det naturligt att ta hjälp dessa fantastiska råvaror. När du tröttnat på kantarellmackor så lägg det gula guldet i makaronilådan istället – det blir en högtidsstund!

Recept, makaronilådan, makaronipudding, vegetarisk, kantareller, bacon, falukorv, mac-and-cheese, ostbågar, Västerbottenost.Kantareller och fräst babyspenat – mums!

Vegetarisk makaronilåda

Utgår vi från att makaronilådan görs på korv är det inte svårt att hitta vegetariska varianter. Men man kan även ersätta med vegetariska grytbitar, skurna quornfiléer, halloumi eller liknande produkter.

Saknar du smaken av bacon så går det att tillföra lite rökarom, som exempelvis Liquid Smoke. Men dosera försiktigt, det behövs bara några droppar.

Om vi tänker oss att de vegetariska matgästerna även gillar mer smakrik mat så är soltorkade tomater en väldigt god ingrediens som kompletterar (spara oljan till gratängformen). Liksom färska, halverade körsbärstomater och/eller skivad purjolök.

Är det veganer som ska äta så tänk på att quorn innehåller ägg och halloumi är gjort på animalisk mjölk – det är alltså inte veganskt. Halloumi kan även innehålla kalvlöpe och är då inte vegetariskt. Men det finns gott om veganska alternativ, numera.

Recept, makaronilådan, makaronipudding, vegetarisk, kantareller, bacon, falukorv, mac-and-cheese, ostbågar, Västerbottenost.Har du testat den här? Mac and cheese med ostbågar!

Mac and cheese

Den här varianten är populär i Storbritannien och USA, men inte lika känd i Sverige. En av ingredienserna är lite udda – ostbågar!

Att göra makaronilåda med någon typ av ostsås känner vi till men här används alltså ostbågar. Ta en medelstor påse ostbågar och töm ner i kokvattnet till makaronerna. Med 4 deciliter makaroner blir det lagom med cirka 5 deciliter vatten.

Rör om tills att ostbågarna blivit upplösta och koka sedan makaronerna al dente. Stärkelsen hjälper till att göra såsen krämig.

Krydda med salt och peppar, gärna också ett par vitlöksklyftor. Häll ner allt i en smörad, ugnsfast form och pudra över ströbröd och lite riven ost.

Vill du göra rätten lite nyttigare (nåja …) så lägg till ett gäng halverade körsbärstomater. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
 

Fler recept från Smaktipset:


Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

 

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Smaktipset

Finns det någon som inte gillar korv stroganoff? Denna svenska klassiker går dock att variera på flera spännande sätt. Frågan är om inte det vegetariska receptet är ännu godare än …