Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
PUBLICERAD 1/2/2024

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Smaktipset Bara för att det är en bit till löning så behöver man inte käka gröt. Nej, för tusan. Laga Smaktipsets lax i citron- och dillsås och bjud hem dina allra bästa vänner på något riktigt gott.

Text: Christian Körner

Om du är sugen på att bjussa på en lyxig middag som inte är omöjlig att laga för en lekman har Smaktipset lugnande besked. Man kan nämligen ordna något utmärkt gott utan att vara kock.

Så ut i köket och ta fram stekpanna och kastruller. Nu är det dags att göra succé!

Det här behöver du:

  • 4 laxfiléer, 200 gram vardera
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 skivad citron
  • 1 kopp grädde
  • Saften från 2 citroner
  • 4 matskedar smör
  • 2 teskedar dill
  • Färsk hackad dill eller persilja för garnering
  • 4 portioner potatis, ris eller sallad

Så här gör du:

Förbered laxfiléerna genom att krydda dem med salt och svartpeppar. Sen värmer du olivoljan i stekpannan på medeltemperatur. Lägg i fiskfiléerna med skinnet nedåt.  Stek laxen tills skinnet blivit krispigt och gyllene i tonen. Räkna med 4–5 minuter. Efter det vänder du på den och stekar 3–4 minuter på andra sidan. De ska vara genomstekta men ändå saftiga.

Sen placerar du citronskivorna bredvid laxen och steker dem till de blir mjuka och fått härlig färg. Ta ur citronerna och laxen lägg dem åt sidan.

Använd samma panna och tillsätt smör, grädden, citronsaften och dillen. Låt såsen koka upp och sjuda i 2–3 minuter så den får tjockna lite.

Garnera med dill eller persilja och servera med ett torrt vitt vin, lättare rött vin eller mousserande vin.

Grattis! Nu är du redo att slå knockout på hela sällskapet!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …