Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!
PUBLICERAD 19/3/2024

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Smaktipset Granola är en härlig och näringsrik frukost eller ett finfint mellanmål. Och tänka sig – Smaktipset har ett recept som hjälper dig att ordna din alldeles egen. Snacka om kanonstart på dagen!

Text: Christian Körner

Den populära granolan kan antingen ätas torr, likt ett knaprigt snacks, eller serveras med mjölk, yoghurt, eller som topping på olika rätter som till exempel smoothie bowls.

Och genom att sno ihop den för egen maskin kan du både spara pengar och få koll på exakt vad målet innehåller!

Härligt recept på granolaGranola rikt på fiber, proteiner och hälsosamma fetter. Det är ju prima!

Det här behöver du

  • 3 deciliter råa havregryn
  • 1 deciliter hackade nötter (valfritt: mandlar, valnötter, cashewnötter)
  • 1/2 deciliter frön (valfritt: solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön)
  • 1/2 deciliter hackade torkade frukter (valfritt: russin, tranbär, aprikoser, dadlar)
  • 1/4 deciliter olja (till exempel kokosolja eller olivolja)
  • 1/4 - 1/2 deciliter sötning (till exempel honung, lönnsirap eller agavesirap)
  • En nypa salt
  • 1/2 tesked vaniljextrakt (valfritt)
  • Kryddor efter smak (valfritt: kanel, kardemumma, muskot)

Så här gör du

Börja med att förvärma ugnen till 150 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda sen de torra ingredienserna i en stor skål. Det är dock inte dags för de torkade frukterna än.

Efter det lägger du de våta godsakerna i en annan skål. Här pratar vi sånt som olja, sötning och vaniljextrakt. Salta en smula och tillsätt eventuella kryddor.

Sen blandar du alltsammans och sprider ut det på bakplåten. Nu har det blivit dags för gräddning i ugnen. 20–30 minuter är lagom. Rör om var tionde minut så att allt blir ordentligt gräddat. Efter det ska granolan ha fått en gyllenbrun färg.

Ta sedan ut granolan ur ugnen och låt den svalna helt. Som final tillsätter du de torkade frukterna och njuter av din goda frukost!

Recept på granolaFörslut burkarna noga. Det här blir många sköna frukostar!

Receptet räcker till cirka tio portioner och granolan ska förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur.

 

 

 

Mer om Smaktipset
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Smaktipset

Finns det någon som inte gillar korv stroganoff? Denna svenska klassiker går dock att variera på flera spännande sätt. Frågan är om inte det vegetariska receptet är ännu godare än …