Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
PUBLICERAD 31/3/2024

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Smaktipset Finns det någon som inte gillar korv stroganoff? Denna svenska klassiker går dock att variera på flera spännande sätt. Frågan är om inte det vegetariska receptet är ännu godare än falukorven?

Text: Pär Brandt

Som vardagsmat är korv stroganoff svårslaget. Gott, snabblagat och billigt. Dessutom praktiskt att ta med sig i lunchlådan.

Här nedan ser du det klassiska receptet. Men läs gärna våra tips för att få en godare, mer kalorisnål eller vegetarisk variant. En vanlig storlek på falukorv är 800 gram, då är det bara att "dubbla" receptet nedan och spara det som blir över till lunchlådor.

Recept korv stroganoff 4 personer

Ingredienser:

  • 400 gram falukorv (eller valfri korv)
  • 1 stor lök, hackad
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 2 deciliter kaffegrädde (10–12 procent)
  • 1 matsked sojasås
  • 1 matsked dijonsenap
  • 1 matsked paprikapulver
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör eller olja för stekning
  • Eventuellt maizenamjöl för redning
  • Färsk persilja, gräslök eller dill för garnering
Stroganoff, recept, snabblagat, falukorv, biffkött, biffstroganoff, ris, potatis, vintips, öl, snaps, vegetarisk, vegansk.Servera med ris och gröna ärtor, och/eller en grönsallad.

Instruktioner:

  • Skär falukorven i tunna, långsmala skivor eller tärningar.
  • Hetta upp en djup stekpanna med lite smör och/eller olja på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och stek den tills den börjar mjukna.
  • Lägg till korvskivorna i pannan och stek dem tills de är lätt brynta på alla sidor. Häll i paprikapulvret på slutet och låt fräsa 15–20 sekunder.
  • Rör i tomatpurén och hetta upp den tillsammans med korven och löken i några minuter för att frigöra smakerna.
  • Häll i grädden och rör om tills alla ingredienser är väl blandade, sänk temperaturen.
  • Tillsätt sojasås och dijonsenap i pannan och fortsätt röra om.
  • Låt korv stroganoffen småputtra på låg värme i cirka 10–15 minuter, eller tills såsen har tjocknat och fått en krämig konsistens. Om du serverar pasta kan du spara en deciliter av kokvattnet (innehåller stärkelse) och använda för att få en krämigare konsistens. Fyll på lite vatten i taget. Vid behov går det även att reda med några matskedar maizenamjöl.
  • Smaka av med salt och peppar efter behov.

Servera stroganoffen direkt när den är varm, tillsammans med ris, pasta eller rostade potatisklyftor. En eller två klickar gräddfil på tallriken är också gott. Garnera gärna med färsk persilja, gräslök eller dill för en extra touch av färg och smak.

Stroganoff, recept, snabblagat, falukorv, biffkött, biffstroganoff, ris, potatis, vintips, öl, snaps, vegetarisk, vegansk.Stroganoff med tofu är både gott och kalorisnålt. Här tillsammans med bulgur istället för ris.

Vegetarisk stroganoff

Här byter vi ut falukorven mot antingen tofu eller halloumi. Skär på samma sätt i långsmala strimlor och fräs upp tillsammans med lök och tomatpuré.

Vill du ha lite mer smak och karaktär så prova den alspånsrökta tofun. Barnen föredrar nog vanlig tofu då den har en ganska diskret smak, ungefär som falukorv. Har du veganer som middagsgäster är det tofu som gäller, och vegansk grädde.

Även halloumi finns med röksmak om du föredrar det. Halloumi kallas ibland för grillost.

Halloumi går utmärkt att grilla, eller fräsa på ganska hårt för att få färg och smak. Halloumi görs av mjölk från ko, får eller get – är alltså inte vegansk. En del halloumi görs med kalvlöpe (kalvmage) och då är den i strikt mening inte heller vegetarisk.

Stroganoff, recept, snabblagat, falukorv, biffkött, biffstroganoff, ris, potatis, vintips, öl, snaps, vegetarisk, vegansk.Inte så vanligt i Sverige, men stroganoff går att servera tlll potatismos också.

Kalorisnål stroganoff

Det går att byta ut grädden mot mjölk i receptet ovan. Som nämns i texten går det att få en krämig konsistens med pastavatten (tack vare stärkelsen) eller reda med några matskedar maizenamjöl.

Det går att hitta korv med en större andel kött, om man vill vara lite nyttigare. Tofu är det snålaste alternativet då det bara innehåller 75–120 kalorier per 100 gram. Falukorv ligger runt 270, som jämförelse. Halloumi ligger kring 300–330.

Stroganoff, recept, snabblagat, falukorv, biffkött, biffstroganoff, ris, potatis, vintips, öl, snaps, vegetarisk, vegansk.I många länder är det fullständigt naturligt att ha svamp i sin stroganoff.

Internationell stroganoff

Här i Norden gillar vi falukorv, eller annan korv, i vår stroganoff. Men grundreceptet från 1800-talet är baserat på tunna strimlor av biffkött och det är så man fortfarande äter stroganoff i de flesta länder.

En vanlig ingrediens är svamp, helst någon mera smakrik svamp än champinjoner. Mängden grädde är mindre – eller så använder man gräddfil – och som tillbehör har man gärna en syrlig yoghurt eller crèmefraiche. Ris? Nja, oftare serveras stroganoff ihop med pommes strips.

En kall snaps är aldrig fel till korv stroganoff. En kall snaps är aldrig fel till stroganoff.

Dricka till stroganoff

Att dricka rödvin till stroganoff går alldeles utmärkt. Du kan följa de vintips vi beskrev till köttfärssås och pasta (klicka för att läsa i nytt fönster).

Men öl passar i ärlighetens namn ännu bättre till stroganoff. Testa gärna något mera smakrikt än den vanliga, ljusa lagern. Varför inte veteöl? Kallas för weissbier (tyska) och witbier (flamländska), eller prova någon av alla de fina svenska veteöl som bryggs här hemma.

En kall snaps är aldrig fel till stroganoff. Prova några av de klassiska, skandinaviska nubbarna eller testa något annorlunda som Vasa 1628 (Nr 41312). 

Stroganoff, recept, snabblagat, falukorv, biffkött, biffstroganoff, ris, potatis, vintips, öl, snaps, vegetarisk, vegansk.Stroganov-palatset i S:t Petersburg vittnar om släktens betydelse.

Vem var Stroganov?

Det finns många historier som beskriver hur maträtten biffstroganoff uppstod. Vilken som är mest sann vet vi inte men namnet lär komma från den tatariska adelsfamiljen Stroganov.

Biffstroganoff är för första gången omnämnd i den ryska författaren Jelena Molochovets kokbok från 1871. En fransk kock tog rätten till Paris och vann en gastronomisk tävling 1891, vilket sedan ledde till att rätten blev internationellt känd.

Rätten stroganoff lagas på många olika sätt. I Norden är det mest populärt att använda korv istället för nötkött.

 

Fler recept från Smaktipset

 

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …