Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa
PUBLICERAD 24/10/2023

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Smaktipset Gott, billigt och snabblagat. Köttfärssåsen är en favorit i många svenska kök och älskas av både barn och vuxna. Här får du ett enkelt grundrecept och nya idéer för att göra köttfärssåsen ännu godare – samt några vintips.

Text: Pär Brandt

Spaghetti med köttfärssås är svenskarnas mest älskade maträtt. Förmodligen den som serveras oftast i många hem. Och sannolikt vanligast i matlådor också.

Men vad är hemligheten till en riktigt god köttfärs? Förmodligen nyfikenhet. För köttfärssås går att variera nästan i oändlighet och är du villig att testa nytt går det att experimentera sig fram till den optimala smakupplevelsen.

Nedan har vi samlat en del tips som du kan inspireras av. Prova vad som passar dig och familjen bäst. Förhoppningsvis upptäcker ni nya favoriter!

Längst ner ger vi även några vintips och vegetariska alternativ.

En god köttfärssås kan användas till många andra maträtter, som lasagne.

Grundreceptet

Här har vi den enkla och snabblagade grunden. Blandfärs ger en fetare och inte så ”torr” smak. Morötterna ska man inte glömma bort, de ger konsistens och smak. Tillsätt även selleri, om du vill.

Mängden kryddor och vitlök kan anpassas till barnens smak. Ställ fram peppar- och saltkvarn till de som vill ha mer sting och sälta.

Vill du locka fram italienaren i dig så blanda en del av bolognesen i pastan och strö på riven parmesanost ovanpå. Det gör mycket för smaken.

Riv över en god parmesanost, för att väcka italienaren i dig.

Ingredienser:

•    500 g blandfärs (cirka 2/3-delar nötkött och 1/3-del fläskkött)
•    1 stor gul lök, finhackad
•    1 morot, skalad och riven
•    2 vitlöksklyftor, pressade
•    2 matskedar olivolja
•    2 matskedar smör
•    2 matskedar tomatpuré
•    1 burk (400 g) krossade tomater
•    1 matsked sojasås
•    1/2 dl vatten
•    Salt och peppar efter smak
•    1 tesked strösocker (valfritt, för att balansera syran i tomatsåsen)

Instruktioner:

1.    Börja med att hälla olivoljan och smöret i en stor, djup stekpanna eller kastrull (med tjock botten) och värm upp på medelvärme.
2.    Tillsätt den finhackade löken och riven morot. Fräs i cirka 5 minuter tills löken blir genomskinlig och moroten börjar mjukna.
3.    Lägg i den pressade vitlöken och tomatpurén. Rör om och låt det steka i ytterligare 2 minuter för att tomatpurén ska få en djupare smak.
4.    Tillsätt blandfärsen och bryt upp den med en sked så att den blir jämnt fördelad i pannan. Stek köttet tills det är genomstekt och har fått lite färg.
5.    Häll i krossade tomater, sojasås och vatten. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 20 minuter, gärna längre om du har tid.
6.    Precis innan du häller upp såsen i en skål så smaka av med salt, nymalen peppar och eventuellt en tesked strösocker om såsen är för syrlig för din smak. Socker hjälper till att balansera syran i tomatsåsen. Ett par kryddmått kanel kan också bättra på tomatsmaken.
7.    Servera din köttfärssås till nykokt pasta. För att få lite krämigare sås kan du blanda i en del av pastavattnet (som innehåller stärkelse). Du kan även strö över lite riven parmesanost eller färsk basilika för extra smak.

Enkla, färska ingredienser ger en väldigt god rätt i vardagen.

Vatten blir till vin

Varför inte prova att byta ut vattnet mot vin? Det tillför en egen karaktär. De flesta använder rödvin, men har du en skvätt vitt vin som blivit över går det också bra.

Fler kryddor

Det är inte säkert att barnen gör vågen men testa gärna med att tillföra fler kryddor och smaker som:

  • Oregano.
  • Timjan.
  • Lagerblad.
  • Chili.
  • Kalvfond/hönsbuljong (ett par matskedar).
  • Balsamvinäger (ett par matskedar).
  • Soltorkade tomater.

Låt såsen puttra länge, om du har tid.

Grädde – eller inte?

Här finns en vattendelare med väldigt starka åsikter på båda sidor. En grupp vill absolut ha en deciliter grädde i såsen – den andra gruppen säger blankt nej.

Några få hävdar att det ska vara mjölk, inte grädde. Men varför inte testa att göra tvärtom mot hur du brukar?

Ett annat gammalt knep, som nämns i grundreceptet, är att spara en del av pastavattnet och hälla det i köttfärssåsen. Stärkelsen ger en mera krämig sås.

Låt det puttra – länge

Ett annat knep – som kanske inte alltid funkar i vardagen – är att byta ut 20 minuter koktid till 2 timmar. Överdriv inte värmen, såsen ska bara puttra.

Smakerna förstärks och ha lite pastavatten redo för att finjustera krämigheten. 2-timmarskok är perfekt om du gör en riktigt stor sats köttfärssås och fryser in i lagom portioner. Eller ställer i kylen. 

Pasta och köttfärssås är en favorit hos barnen.

En bra grund till mycket

Köttfärssås kan bilda grunden till många rätter. Som gratäng, köttfärspaj, köttfärslimpa, tacopaj, kålpudding, lasagne, piroger, chili con carne eller soppa med köttfärs.

Med en god köttfärssås i kylen har du många möjligheter. Perfekt för stressiga vardagskvällar!

Vegetarisk sås

Numera finns det ganska många varianter av vegetarisk och vegansk ”köttfärs”. Oftast dyrare än köttfärs, vilket man kan grubbla över.

För 10–15 år sedan fanns det nästan bara quorn färs och den är i ärlighetens namn inte alltid så lätt att fräsa upp. Det behövs väldigt mycket smör och olja. En del quornfärs innehåller äggvita och är alltså inte vegansk.

Men prova några av de nya färsprodukterna. Och använd sedan alla knep och tips ovan, förutom köttet. Smaken blir ofta riktigt bra och kan lura många köttätare!

En god köttfärssås och ett glas rött kan lysa upp vilken tråkig höstdag som helst.

Vintips

Har du använt rödvin i köttfärssåsen faller det sig naturligt att fortsätta i samma spår. Men har du blandat i mjölk/grädde i köttfärssåsen, kanske även vitt vin, så passar det bra med torra gröna druvor som Pinot gris (Pinot Grigio, på italienska) eller Verdicchio.

Viner från italienska vingårdar är nog längst upp på listan för många. Men ska vi svära i kyrkan så går det förstås bra med vin från andra länder också. Undvik vin som lagrats i ekfat. Eller drick mineralvatten, det går också bra.

Här har vi fyra välsmakande, italienska flaskor och en prisvärd box från Italien. De två längst ner i vinlistan är vita viner.

  • Cecchi Toscana Sangiovese, 2022, nr 2312, 89 kronor, 13 %. 750 ml.
  • Allegro Primitivo Sangiovese, nr 3994, 264 kronor, 14 %, 3,0 l.
  • Masi Campofiorin, 2020, nr 5123, 149 kronor, 13 %. 750 ml.
  • Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, 2020, nr 2412, 99 kronor, 13 %. 750 ml.
  • Casal di Serra Classico Superiore, Verdicchio, 2022, nr 12419, 109 kronor, 13 %. 750 ml.

Sen finns det faktiskt ett "specialvin" framtaget av ett svenskt team för att passa just till köttfärs. Även detta med ursprung från Italien. Värt att prova:

  • Bollo Sangiovese, 2020, nr 74128, 109 kronor, 13,5 %. 750 ml.

 

Fler recept från Smaktipset:

 

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …