Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
PUBLICERAD 27/4/2024

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Smaktipset Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som dessutom är kalorisnålt och billigt!

Text: Pär Brandt

Varför får man ingen pizzasallad till pizzan i Italien? Och varför blir din vitkålssallad så hård?

De här frågorna ska vi svara på och dessutom bjuda på läckra variationer till vitkålen. Med paprika, rödkål och morötter går det att variera och förnya din pizzasallad.

Några av de största fördelarna med vitkålssallad är att den är god, nyttig, billig, snabblagad och passar till nästan allt. Och när du lagar pizzasalladen själv kan du dessutom göra den kalorisnål.

När du lärt dig göra krispig vitkålssallad är det lätt att svänga ihop en riktigt god coleslaw, perfekt som tillbehör under sommarens grillfester. Alla recept och knep finns längre ned i artikeln. Bokmärk och njut!

Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Strimla så fint det går med mandolin eller osthyvel.

Hemligheten (trumvirvel)

Märkligt nog saknas det här momentet i många av de recept man kan hitta på nätet. En del menar att man ska hälla kokande vatten över vitkålen för att den ska mjukna, men det behövs inte.

Däremot måste du knåda in saltet i den strimlade vitkålen. Massera vitkålen rejält med fingrarna så känner du hur salladen bokstavligen mjuknar i skålen. 

Rätt effekt har uppnåtts när du ser att vitkålen ”vattnar sig” i botten av skålen, häll ut vätskan när du knådat färdigt.

För att vara säker på att du inte överdrivit mängden salt är det säkrast att provsmaka. Rätt mängd sälta är personligt men har det blivit för mycket kan du spola vitkålen i kallt vatten i ett durkslag. Skaka och låt sedan rinna av i någon minut.

Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Ingredienserna till pizzasallad är få. Snabbt, lätt och gott!

Grundrecept vitkålssallad 4 personer

Ingredienser:

  • 0,5 kilo vitkål
  • 0,5 deciliter äppelcidervinäger
  • 3 matskedar rapsolja
  • 2 teskedar salt
  • 1 matsked socker eller honung (valfritt)
  • 1 matsked oregano torkad
  • 1/2 tesked nymald svartpeppar
Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Vitkålssallad passar till det mesta och går att spara i kylskåpet 5–7 dagar.

Instruktioner:

Beroende på storlek brukar ett vitkålshuvud väga 1–2 kilo. Skär av ”roten” på huvudet och skala av de yttersta lagerna vitkålsblad, de brukar vara rätt sega. Skölj.

Strimla vitkålen så fint du kan. En del använder kniv (svårt), andra föredrar mandolin men lättast är nog att använda osthyveln.

Förflytta över den strimlade kålen i en stor skål, ta en tredjedel i taget ungefär. Nu kommer det viktigaste: knåda in saltet ordentligt samtidigt som fibrerna ”knäcks” i vitkålen. Fortsätt med en tredjedel kål, samma procedur, och sedan den sista vitkålen. Nu bör det ha samlats en del vätska i botten av skålen, från den masserade vitkålen. Häll ut vätskan.

Blanda ihop dressingen med vinäger, rapsolja och kryddor i en mindre skål. Har du möjlighet så använd en mortel till oreganon, för att få ut all arom. Socker/honung är en smaksak, och valfritt. Men nymald svartpeppar lägger till lite välbehövlig hetta. Några droppar citron- eller limesaft kan också bli gott.

Rör ner dressingen i den stora skålen med strimlad och knådad vitkål. Dra över plastfolie och låt stå i kylskåpet, helst en timme. Godast blir pizzasalladen nästa dag.

Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Variera med rödkål och morötter, kanske lite rödlök också?

Våga variera

Vill du hitta på något annorlunda går det att blanda 50/50 av vitkål och rödkål. Eller testa med enbart rödkål. Det blir en aningen sötare sallad med enbart rödkål.

Vill du ha mer färg och en aning mer sötma går det att riva ner morötter i salladen. Tänk dock på att morötter mörknar efter 1–2 dagar i kylskåpet och inte ser lika fräscha ut längre – smaken brukar dock inte ändras.

Förutom morötter så brukar speciellt barnen gilla rivna äpplen i vitkålssalladen. Drar man ner på mängden vinäger så har du en sallad som garanterat (nästan) går hem hos de flesta barn.

Ett annat sätt få lite färg är att strimla ned ugnsgrillad paprika. Antingen gör du egen själv eller köper en burk.

Vill du ha extra knaprighet så testa med pinjenötter eller rostade valnötter. Man kan även använda nötter som topping, eller basilika alternativt citronmeliss.

Söker du mera hetta och intensitet kan dressingen bli riktigt spännande med ett par matskedar dijonsenap.

Minska mängden rapsolja om du vill dra ner på kalorierna.Minska mängden rapsolja om du vill dra ner på kalorierna.

Minska kalorierna

I det här grundreceptet för vitkålssallad ingår 3 matskedar rapsolja. Varje matsked innehåller ungefär 130 kcal.

Utslaget på den portion sallad som man äter blir det ändå inte många kalorier. Men vill du jaga kalorier så är det mindre mängd olja som gäller.

Rapsolja är en så kallat ”bra” olja, jämfört med vanlig matolja. Innehåller enkelomättade omega-3-fettsyror.

Vinäger har väldigt lite kalorier, 0,5 deciliter motsvarar ungefär 10 kcal. En tesked strösocker har cirka 16 kcal.

Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Kan du göra vitkålssallad så är det lätt att också göra coleslaw.

Coleslaw-recept

När du lärt dig att göra pizzasallad så är du bara några minuter ifrån att även kunna göra coleslaw. Och denna klassiker passar ju perfekt till allt gott du kan lägga på grillen.

I standardreceptet för coleslaw ingår rivna morötter och även rödlök. Om vi utgår från 0,5 kilo strimlad vitkål (se ovan) så behövs det två morötter och en stor rödlök. Finstrimla och blanda ner i vitkålen.

Till dressingen behöver vi 2 deciliter crème fraiche, 1 deciliter majonnäs och 2 matskedar dijonsenap. Krydda med någon matsked socker, en tesked salt och några kryddmått nymald peppar.

Vill man hålla ner på kalorierna lite så välj istället crème fraiche lätt och lätt majonnäs. Låt salladen stå i kylskåpet innan servering, helst 30–60 minuter.

Recept, pizzasalla, vitkålssallad, pizzeria, krispig, osthyvel, knåda, salt, vinäger, rapsolja, coleslaw, kalorisnålt, majonnäs, Giuseppe Sperandio. Idag är pizzan självklar. Men det tog tid att övertyga svenskarna ...

Ingen pizzasallad i Italien?

Vi svenskar är så vana vid pizzasallad att många av oss nog inte ens ifrågasätter ursprunget. Men pizzasallad är faktiskt något som ”uppfanns” i Stockholm, av en italiensk invandrare.

Giuseppe ”Peppino” Sperandio växte upp under enkla förhållanden i Italien. Efter andra världskrigets slut var svenska industrier i desperat behov av arbetskraft och många italienare lämnade ett sönderbombat Italien för att söka lyckan i Sverige – så även Giuseppe.

Giuseppe tog olika jobb och hamnade som diskare på Grand Hotel i Stockholm. Steg för steg jobbade han sig uppåt och kunde 1963 öppnade en egen restaurang, Gärdsmygen.

Några år senare, 1969, var det Giuseppe som startade den första renodlade pizzerian. Pizzeria Piazza Opera låg på Gustav Adolfs torg och satsningen på pizza var djärv, det skulle ta flera år innan Stockholmarna tog till sig denna märkliga maträtt.

Redan på 40-talet gjordes försök med pizza på menyn, bland annat hos restauranger i Västerås (dit många italienare välkomnades till industrin) och Stockholm, men det gick inte alls bra. Pizza försvann lika snabbt som den dök upp.

Det var Giuseppe Sperandio, uppvuxen i nordöstra Italien, som kom ihåg sin barndoms vitkålssallad och började servera den på Pizzeria Piazza Opera. Salladen var gratis och blev en uppskattad förrätt i väntan på att pizzan blev färdig. 

Receptet till vitkålssalladen kom från Kroatien och har egentligen ingenting alls med italiensk pizza att göra – utom i Sverige. Det är Giuseppes förtjänst att vi idag älskar både pizza och pizzasallad!

 

Fler recept från Smaktipset:

 

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Smaktipset

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept som hela familjen kommer att älska.

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …