Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
PUBLICERAD 15/2/2024

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Smaktipset Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Text: Pär Brandt

Den traditionella, italienska peston görs med basilika, pinjenötter och parmesanost. Ni hör ju själva att det blir ingen billig mat.

Möjligtvis blir det lite billigare på sommaren, om du odlar basilika i trädgården. Men pinjenötter är ändå värda sin vikt i guld och en god parmesanost kostar skjortan …

Men det går att komma undan mycket billigare och det blir minst lika gott – gör din egen grönkålspesto! I denna snabblagade pesto använder vi istället grönkål eller babyspenat, Västerbottenost och rostade valnötter/cashewnötter. Samt olivolja och vitlök, förstås.

Grönkålspesto, pasta och en god sallad är allt som behövs för en härlig middag. Men grönkålspesto funkar även utmärkt till kyckling, lax eller grillad halloumi. Eller varför inte en kall pastasallad till utflykten med kyckling, fetaost och grönkålspesto.

Eftersom ingredienserna är relativt billiga (du kan byta ut Västerbottenosten mot en prästost, till exempel) kan du vara generös med peston. Och varför inte dubbla eller tredubbla ingredienserna för framtida lunchlådor? 

Grönkålspesto klarar sig i kylen i 4–5 dagar men den går utmärkt att frysa. Perfekt att plocka fram en vardagskväll när du inte orkar laga några tidskrävande mästerverk vid spisen. Tänk på att frysa in i lagom stora portioner.

Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Grönkål, ost, nötter, olivolja och vitlök. Inte svårt – och supergott!

Recept grönkålspesto 4 personer

 

Ingredienser:

  • 150 gram färsk grönkål (eller babyspenat).
  • 100 gram Västerbottenost.
  • 150 gram valnötter (eller rostade cashewnötter).
  • Cirka 2 deciliter olivolja.
  • En halv citron.
  • 1–2 vitlöksklyftor.
  • Salt och peppar.
Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Du kan använda en mixer, matberedare, stavmixer eller blender.

Instruktioner:

  • Sätt ugnen på 225 grader och rosta valnötterna i 5–8 minuter på bakpapper. Rosta inte för länge, då blir valnötterna väldigt mörka och peston mer mörkgrå än grön. Rostade cashewnötter går att mixa som de är, och då kan du dra ner på saltet. Givetvis kan du mixa 50/50 med valnötter och cashewnötter.
  • Häll ner nötterna i mixern, kör några sekunder och kontrollera grovheten. Låt bitarna vara lite grövre om du vill ha mer tuggmotstånd. Häll över de mixade nötterna i en skål.
  • Skölj grönkålen och skär bort den grova delen i mitten av bladen. Använder du babyspenat så ta bort stjälken, den är svår att mixa sönder.
  • Lägg bladen i mixern och häll över cirka 1 deciliter av olivoljan samt osten (tärna, för att mixas bättre). Har du stora mängder grönkål/spenat får du mixa i omgångar och flytta över till en skål.
  • Kör inte mixern för länge, då blir grönkålen/spenaten som en tunn smet. Låt blandningen ha en viss grovhet.
  • Häll på de mixade nötterna i mixern och cirka 0,5 deciliter olivolja. Mixa igen. Använd mer olivolja om du inte uppnår den konsistens som du eftersträvar.
  • Pressa ut saften ur citronen. Pressa vitlöksklyftorna och häll ned i peston. Mixa några sekunder så att allt blandar sig. Smaka av, lägg till salt och en aningens nymald peppar efter tycke och smak. Färdigt!
  • Ta en del av peston och blanda i den nykokta pastan. Toppa med en större klick pesto ovanpå eller låt gästerna välja lagom mängd från en skål på bordet.
  • Garnera med några basilikablad och/eller riven ost. Varför inte riven parmesan? Några pinjenötter ger tuggmotstånd.
  • Servera gärna tillsammans en fräsch sallad och/eller skurna cocktailtomater.
  • Blev det över pesto, pasta och sallad? Gör morgondagens lunchlåda direkt!
Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Garnera med exempelvis färsk basilika, riven ost och pinjenötter.

Våga variera

Vill du göra peston mera kalorisnål så minska mängden ost, nötter och olivolja. Du kan även använda en ost med fetthalt 17–22 procent istället för 31+ eller mer.

Finns det ingen färsk grönkål, eller du hittar billigare fryst grönkål, så är det ett alternativ. Ta fram i god tid för att tina.

Finns det veganer bland gästerna får du använda ost utan komjölk. Nötter vill du inte servera till nötallergiker, förstås, men fråga om det finns undantag. Solrosfrön kan vara ett alternativ, men en del nötallergiker tål inte dessa heller.

Ett billigare alternativ till olivolja är solrosolja, eller rapsolja. Vill du ha mer hetta i peston går det att blanda i chili men tänk på att styrkan kan variera kraftigt. Chili är gott men i för stora doser slår det ihjäl alla andra smaker.

Vill du göra en mera matig grönkålspesto – ungefär som köttfärssås – kan du tärna ner grillad halloumi i mixern och köra runt några sekunder så att den blir mer finfördelad. Blanda i halloumin i peston. Ger både tuggmotstånd, struktur och smak.

Stavmixer, mixer eller blender? Alla tre fungerar men en blender brukar vara större och lite kraftigare byggd vilket kan vara en fördel, speciellt om du gör mycket pesto.

Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Rosta i 225 grader i 5–8 minuter. Se till att valnötterna inte blir brända, då blir hela peston mer mörkgrå än grön.

 

Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Det går att använda en stavmixer också. Förhållandet mellan ingredienserna går förstås att variera, testa och hitta din egen favorit.

 

Fler recept från Smaktipset

 

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

 

Recept, grönkålspesto, spenat, pesto, billig, snabblagat, supergott, vegetarisk, vegan, middag, lunchlåda, mixer, Västerbottenost, valnötter, cashewnötter.Har du en snygg glasburk så är grönkålspeston utmärkt som en personlig "gå-bort-present".

 

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …