Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
PUBLICERAD 9/2/2024

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Smaktipset Det är inte alla som uppskattar vegetariskt. Eller i alla fall tror att de inte gör det. Så blås dem av banan med Smaktipsets supergoda och plånboksvänliga recept.

Text: Christian Körner

Många, framför allt män, inbillar sig att man måste ha någon form av kött eller fisk till varje måltid. Men det är bara nys och man kan få i sig proteinet man behöver från andra källor. Som ost.

Precis som i vår smarriga aubergine parmigiana!

Det här behöver du:

  • 2 auberginer
  • 7 deciliter tomatsås
  • 5 deciliter riven mozzarellaost
  • 1 dryg deciliter parmesanost
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Färsk basilika eller oregano för garnering
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Skär upp auberginerna i skivor på längden. De ska vara ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg sen skivorna på en skärbräda och salta på båda sidorna. Låt dem sen stå i en halvtimme för att dra ut överflödig fukt. Efter det sköljer du av saltet och torkar aubergineskivorna med en handduk. Den ska naturligtvis vara ren.

Värm sen upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Stek auberginerna tills de mjuknat och fått fin färg. Det betyder i praktiken 2–3 minuter på varje sida. Därpå lägger du skivorna på en tallrik med hushållspapper för att det inte ska bli för oljigt.

Nu har tiden kommit för att värma tomatsåsen i en kastrull, tillsätta vitlöken, salt och peppar. Smaka av så det blir rätt. Låt sen sjuda i tio minuter till en kvart så att aromerna blandar sig ordentligt. Efter det sätter du ugnen på 200 grader.

Plocka fram en ugnsfast form och varva auberginerna med tomatsåsen och mozzarellaosten. Kör på tills alla ingredienser är slut. Toppa sen med den rivna parmesanen. 

Gratinera i ugnen i 20–25 minuter. Det är klart när osten är bubblande och gyllenbrun. Sen ska rätten svalna en stund. Det sista du gör är att garnera med oregano eller färsk basilika.

Det här receptet räcker för att frälsa fyra nya deltidsvegetarianer och ger en härligt lyxig kulinarisk upplevelse. Torra vita viner eller lättare rödviner och rosévin funkar alla prima när gommarna ska fuktas!

 

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Mer om Smaktipset
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Smaktipset

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs …

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Smaktipset

Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på …