Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!
PUBLICERAD 23/2/2024

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Smaktipset När pengarna börjar sina och det är en bit kvar till löning är det skönt att veta att man kan äta gott utan att gå i bankrutt. Smäll ihop den här smarriga rätten så behöver du inte skämmas för gästerna.

Text: Christian Körner

Ibland vill man ju bjuda flott trots att plånboken säger stopp. Och då kan det behövas lite inspiration för att man ska inse att man faktiskt kan komma relativt billigt undan. Den här smakbomben räcker för att mätta fyra personer.

Så pang på Smaktipsets bästa räkpasta!

 

Det här behöver du för att göra succé på tajt budget:

  • 500 gram linguini eller valfri pasta
  • 500 gram räkor (kör du frysta sparar du en extra slant)
  • 6–8 vitlöksklyftor som du hackar fint
  • 4 matskedar smör
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar
  • Färsk hackad persilja för garneringen

Så här gör du:

Börja med att koka pastan. Al dente ska den vara. Sen sparar du en kopp av vattnet innan du låter pastan rinna av. Under tiden som pastan puttrar smälter du smöret och olivoljan i en stor stekpanna på medeltemperatur. Efter det tillsätter du vitlöken och sauterar ett par minuter. När doften sprider sig och färgen har blivit gyllenbrun är det dags för nästa steg.

Lägg i räkorna i pannan med vitlöken och smöret. Där ska skaldjuren stekas i två till tre minuter. Då bör de vara genomstekta. Sen pressar du citronen över det hela. Rör om. 

När pastan kokat klart häller du den direkt i stekpannan med räkorna och vitlöken. Blanda varsamt så att pastan är väl täckt av smörsåsen. Vill du få det ännu krämigare häller du några matskedar av det sparade vattnet över.

Salta och peppra som du finner bäst.

Sen är det bara att toppa med persiljan och servera med ett torrt vitt vin eller öl. Svårare än så behöver det inte vara!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …