Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!
PUBLICERAD 10/1/2024

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

Smaktipset I tuffa tider kan det vara smart att stå över lunchrestaurangen och istället ordna käket hemma. Det kan man spara mycket på och Smaktipset vet hur du maxar matlådorna. Här kommer vårt första fina recept.

Text: Christian Körner

Ibland är det ebb i kassan och läge att spara på kosingen. Så egenlagad lunch är natrurligtvis bra för privatekonomin. Redaktionen har därför kokat ihop ett gäng snabba rätter som både är snälla mot plånboken och nyttiga. Börja med att testa vår låda med kyckling och ris. Ingridenserna räcker till fyra rejäla portioner. Är du liten i maten kan du få ut sex sköna!

 

Gul lök är gott i grytan. Klart du ska ha det!

 

Det här behöver du inför stunden i köket

  • 500 gram kycklinglår. Låren är billigare än bröstet.
  • 5 deciliter ris
  • 1 stor lök
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja för stekningen
  • Salt och peppar
  • En nypa örter som timjan, rosmarin eller något annat gott
  • I buljongtärning. Kyckling går lika bra som grönsaksbuljong

Så här går du tillväga

Förbered kycklingen genom att skära låren i små bitar. Krydda med saltet, pepparn och örterna du valt. Värm stekpannan med lite olja. Sen genomsteker du kycklingen tills den är gyllenbrun.

Zucchini är ett måste i kycklinglådan.

 

Sen tar du dig an grönsakerna. Skala och hacka löken, morötterna och zucchinin. Vitlöken ska finhackas. Efter det steker du löken och vitlöken tills de mjuknat. Addera sedan morötterna och zucchinin. 

Nu har turen kommit till riset. Koka det enligt anvisningen med buljongtärningen. Det ger extra smak. När riset är klart blandar du ihop det med alltsammans i en stor skål.

Låt sedan svalna och lägg i dina matlådor för kommande luncher. Är du sugen på att prova en portion direkt så äter du den genast.

 

Varsågod, här har du dina färdiga måltider!

De är näringsrika, mättande och dina för en spottstyver. Vill du ha någon annan proteinkälla kan du byta ut kycklingen mot något annat billigt som linser eller bönor. Och kom ihåg att kryddningen kan varieras. Var inte rädd för att testa dig fram.

Örterna kan du variera. Timjan är ett säkert kort.

 

Fler artiklar från smaktipset:

 

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

 

 

 

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …