Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!
PUBLICERAD 26/12/2023

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Smaktipset Det är lätt hänt att det blir skinka kvar efter högtidens firande. Man vill ju definitivt att den ska räcka till annandagen, och griljerar hellre för mycket än för lite. Men resterna ska du absolut inte slänga. Använd dem istället till en lika enkel som delikat skinkpaj.

Text: Christian Körner

 

Visst kan man bara använda julskinkan till goda mackor tills den är helt uppäten. Med senap på så är man ju liksom hemma. Men det kan vara roligare att laga en helt ny rätt med skinkan som bas. Varför inte testa redaktionens recept?

 

Det här behöver du för att sno ihop vår goda paj

 

Till pajdegen:

  • 125 gram smör
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 2–3 matskedar kallt vatten

Som fyllning:

  • 300 gram tärnad julskinka
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 deciliter riven ost, förslagsvis cheddar eller gruyère
  • 3 ägg 
  • 2 deciliter grädde
  • Salt och peppar
  • En nypa muskot, om det känns på sin plats
  • 1 matsked till smör till stekningen
Osten ska du riva. Det blir smaskens.
 

Så här gör du

 

Förbered pajdegen genom att blanda smör och mjöl i matberedaren. Det ska bli en smulig massa. Sen tillsätter du vattnet och ror snabbt det hela till en deg. Låt vila i kylen i minst en halvtimme.

Efter det sätter du ugnen på förvärmning. 200 grader ska det vara. När det är gjort gör du i ordning fyllningen. Börja med att steka löken mjukt i smör. Den ska sedan svalna.

Nästa steg är att röra samman den tärnade julskinkan med löken och den rivna osten i en skål. Efter det är det dags att kavla ut degen i en form. Cirka 24 centimeter i diameter är precis lagom och pajskalet ska förgräddas i sisådär tio minuter. Sen tillsätter du fyllningen.

Vispa grädden, äggen, saltet, pepparn och muskot. Häll över fyllningen. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Fyllningen ska ha stannat och fått en gyllenbrun ton.

Låt skinkpajen svalna en smula innan måltiden och servera med en fräsch grönsallad. Funkar lika bra till lunch och middag, eller som del av en buffé!

 

Andra julskinkerecept från Smaktipset är dessa godingar. Bara fantasin sätter gränserna:

  1. Skink- och potatisgratäng: Skiva potatis och lägg i en ugnsfast form. Strö över tärnad skinka, lök och riven ost. Häll över en blandning av grädde, mjölk, salt och peppar. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk.

  2. Skinksallad: Blanda tärnad skinka med grönsaker som t.ex. sallad, tomat, gurka och paprika. Tillsätt en dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar.

  3. Skink- och ärtsoppa: Koka upp en soppa på gröna ärtor, tärnad skinka, lök, morot och potatis. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

 

Fler artiklar från Smaktipset:

 

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

 

 

 

Mer om Smaktipset
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Smaktipset

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs …

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Smaktipset

Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på …