Vitt vin till köttet – jajamensan!
PUBLICERAD 17/1/2024

Vitt vin till köttet – jajamensan!

Smaktipset Man brukar säga att det ska vara rött vin till kött och vitt vin till fisk. Men det är en sanning med modifikation. För den som vågar kan rätt vita vin vara en fullträff när det serveras till såväl lamm som fläsk.

Text: Christian Körner

Till den blodiga biffen gör sig förstås rödvin bäst. Det rundas av tillsammans med proteinet och fettet. Samtidigt förhöjer det röda vinet köttets arom så att kombinationen blir himmelsk. Men kött är mer än biff och det finns rätter där det vita vinet är ett lika spännande som gott alternativ. Läs och lär!

Vitt till fläsket och fågeln

Kyckling, fläskfilé, lamm och kalv är ljusare kött och kan med fördel avnjutas tillsammans med ett kraftigare vitt vin. Så varför inte matcha örtiga rätter med ett örtigt vin? Består middagen av smörstekt eller panerat kan du välja något vitt som är fylligt, nötigt och gärna ekfatslagrat. Lägg till en smörig sås och nå ännu högre höjder!

Till hett ska det vara vitt.

När du lagar kryddigt och starkt är vitt vin det absolut bästa till anrättningen. Hettan går nämligen i kollision med strävheten i rödvinet. Det vill du undvika. Vid normal hetta kan du satsa på något fruktigt. Om kötträtten du bjuder på är riktigt rivig är det bättre att dricka vitt vin med lite restsocker i. Det dämpar hettan en smula, till skillnad från torra vita viner som tenderar att göra det starka ännu starkare

Syra ska syra ha

Med syrliga råvaror i maten, som tomat och citron ska även vinet ha ha syra. Testa och känn för att hitta balans, bara dina smaklökar kan avgöra vad som som är bäst. Det är ju du som är kocken.

 

Tänk vad många som inte hade en aning om att råbiff och skumpa är en sån fantastisk mix. Yummy!

Den vita bubblaren

Om du inte har prövat champagne till råbiffen är det dags att göra det nu. Det är ett måste för alla kött- och bubbelälskare och den oortodoxa kombinationen är inget annat än en smaksensation. För fett och salt gifter sig utmärkt med skumpan. Lägger du till lite sesam- eller soja-majonnäs framhäver du aromerna ännu mer. Skål för tusan!

 

Fler artiklar från Smaktipset:

 

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Smaktipset

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs …

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Smaktipset

Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på …