Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt
PUBLICERAD 15/11/2022

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Bygg & renovera Snabblim, eller superlim, är bra till mycket. Men på vissa material funkar det inte alls och tål heller inte utomhusväder. Här visar vi hur du ska använda superlim, få bort det och vilka lim som ibland är mycket bättre!

De flesta av oss har nog kommit i kontakt med snabblim, eller superlim som det också kallas. Torkar blixtsnabbt och bra till mycket – men inte allt!

Superlim är en livräddare som du bör ha hemma, för vissa reparationer. Men ibland fungerar till exempel kontaktlim eller epoxylim mycket bättre.

I den här guiden ska vi tipsa dig hur du lyckas med superlim, och varför du ibland ska avstå. Vi ska också berätta hur du kan lösa upp och ta bort snabblim.

Till naglar och fransar

En utmärkande egenhet hos superlim – som egentligen heter cyanoakrylat – är att det fäster bra och snabbt på huden.

Därför används olika varianter av cyanoakrylat för att limma naglar (lösnaglar) och fransar (fransförlängning). Där kallas det ibland för härdplast, nagellim och franslim.

Styrkan och den snabba härdningen är de viktigaste egenskaperna. 

Smältlim torkar också snabbt, men se upp så att du inte bränner dig.

Limma ihop fingrarna

Eftersom superlim fäster så bra på huden är det väldigt lätt att råka kladda lite och oavsiktligt limma ihop fingertopparna. Pinsamt och kan göra ont dessutom.

Limfogen blir så stark att man kan slita loss huden om man fysiskt försöker tvinga isär fingrarna. Limmet brukar dock lossna efter något dygn, om man har tålamod att vänta. Engångshandskar är ett bra skydd.

Aceton löser superlim. Därför borde polisen ha med sig aceton när de ska lyfta bort fastlimmade aktivister från gator och vägar.

Använd inte utomhus

Gemensamt för snabblim och superlim är att de är tämligen värdelösa utomhus. De tål inte fukt, kyla och/eller solljus.

Det som är lite lurigt med snabblim är att fogen kan hålla, inledningsvis. Men efter ett eller ett par dygn utomhus så släpper limmet.

Går du in på en byggmarknad och frågar personalen kan de erbjuda massor av bra alternativ. Lim som är utvecklade för att tåla just fukt, kyla och solljus.

Trälim brukar behöva ett dygn på sig att torka, men ger sedan en mycket stark limfog. Ett tips när du skruvar ihop Ikea-möbler är att även limma, då håller möbeln mycket bättre.

Fäster inte på …

Glas. Generellt sett, det finns dock andra lim som är rätt lika snabblim som är speciellt utvecklade för glas.

Porösa material. Till porösa material behövs i allmänhet en lite tjockare limfog, det vill säga ett annat lim än superlim. Trä limmas med fördel med trälim, även om det har längre torktid så blir limfogen mycket stark. Smältlim kan också vara bra till porösa material.

Smutsiga och feta ytor. Bästa resultatet får man alltid genom att torka rent ytorna som ska limmas. Förslagsvis med aceton eller t-sprit. Man kan även rugga upp ytan med sandpapper.

Limfogen åldras. Full styrka uppnås som regel efter ett dygns härdning. Men det är inte ovanligt att limfogen halverat sin styrka efter några veckor.

Lös upp superlim med …

Aceton löser upp superlim men man får ha lite tålamod. Det finns speciella medel för att få lösnaglar att släppa men de brukar också bestå av aceton, med någon typ av olja för att skona huden.

På en glasyta kan man ta försiktigt med ett rakblad och skrapa bort rester av superlim. Se dock till att inte repa glaset, vilket blir betydligt lättare om man gör hörnen på eggen trubbiga (skrapa hörnet mot en sten).

De som håller på med hobbymotorer vet att nitrometan löser superlim och är mera skonsamt än aceton. Men nitrometan är inget ”gemene man” har hemma. Sedan 2021 krävs det tillstånd för att köpa nitrometan.

Vegetabiliska oljor verkar också kunna lösa upp superlim, men långsamt och det krävs tålamod. Får man superlim på tyg så går det ofta att peta bort om man låter det stelna först (tryck inte, för då pressar du in limmet i tyget).

Tvåkomponent expoxylim är ofta ett starkare och bättre alternativ till superlim. De två delarna blandas och härdar sedan efter cirka 15 minuter.

Alternativ till superlim

Som vi lärt oss nu är superlim bra på att härda snabbt. Och det får våra fingertoppar att klistra ihop … 

Men allt som oftast finns det andra lim som är bättre. Det gamla hederliga kontaktlimmet ska inte underskattas. Tricket med kontaktlim är att stryka lim på båda sidorna och låta yttorka i 10-15 minuter, sedan pressar man ihop (och låter gärna ligga kvar i press).

Tvåkomponentslim, som regel någon variant av epoxylim, ger mycket starka limfogar och är oftast helt överlägset superlim. Finns i en mängd utförande för olika uppdrag. Som namnet antyder är det två delar av limmet som mixas ihop med en trästicka eller något annat man har tillgängligt. Blanda ganska noga, sedan har man cirka 10–15 minuter på sig innan limmet härdar. Full styrka uppnås efter cirka ett dygn.

Smältlim är populärt med snabb härdning. Men precis som med superlim så kan limfogens styrka minska med tid. Smältlim har fördelen att man ganska snabbt kan bygga upp en tjock, stabiliserande fog. När limmet smält är det dock mycket varmt, så håll fingrarna borta.

Till detta kan vi lägga alla speciallim som glaslim, spegellim, textillim, läderlim, trälim, gummilim (för att täta gummistövlar, till exempel), och så vidare. Har du ingen symaskin så är textillim ett sätt att ”lägga upp” rätt längd på exempelvis gardiner.

Inom byggbranschen finns en mängd olika montagelim med hög styrka och olika specialegenskaper för sten, glas, plast, trä och metall. Det finns även montagelim som fäster på fuktiga ytor.

Superlim (i mitten) är bra ibland, men det välbekanta kontaktlimmet (till höger) ger också bra resultat. Till vänster Gorilla glue, ett polyuretanlim som är säkert mot fukt och även går att använda utomhus.

Redan de gamla grekerna

Nej, superlim är inte från antiken. Cyanoakrylat uppfanns 1942 av Harry Coover vid Kodak Laboratories. Som så mycket annat vid den tiden var limmet utvecklat för militära behov.

Cyanoakrylat blev en konsumentprodukt på 50-talet under namnet ”Eastman 910”. Då kom också smeknamnet superlim.

Under Vietnamkriget började man experimentera med cyanoakrylat som ett akut sätt att stoppa blödning från skottsår – med gott resultat. Enligt Harry Coover var det just förmågan att rädda liv som gjorde honom mest stolt över sin klistriga uppfinning.

Man ska dock inte använda vanligt superlim för att klistra ihop sårskador, eftersom det kan irritera huden och i värsta fall ge brännskador. Cyanoakrylat för medicinskt bruk är specialprodukter som är svåra att hitta för konsument.


Artiklar för den händige:

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Mer om Bygg & renovera
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …