Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem
PUBLICERAD 30/6/2022

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Bygg & renovera Själv är bäste dräng – men då behöver du rätt verktyg för att lyckas med projekten hemma. Här är 12 verktyg som du inte kan vara utan.

Text: Pär Brandt

Bra verktyg gör halva jobbet, brukar man säga. Kanske en liten överdrift. Men utan verktyg vet vi att inget alls blir gjort!

Ska du lyckas med dina projekt hemma behövs alltså några viktiga verktyg. Egentligen kan man ha hur stor verktygslåda som helst men här har du våra 12 viktigaste tips som du absolut bör ha hemma.

Läs vår guide för att göra kloka val till din egen verktygslåda.

1. Skruvmejslar

Även om man har skruvdragare och bits behövs skruvmejslar. De är ofta smidigare att använda, speciellt där det är trångt.

En ganska liten flatmejsel är bra att ha om man ska byta ut till exempel en skadad stickpropp. Komplettera den med en större flatmejsel.

Kryssmejslar finns i två snarlika utförande, Phillips och Pozidriv, och de är tyvärr svåra att se skillnad på. Var noga med att använda rätt kryssmejsel, annars kan skruvskallen skadas. 

Torx är en typ av skruv som blivit allt mera vanlig och den har fördelen att tåla ganska mycket moment, utan att skruvskallen skadas.

2. Skiftnyckel

Skiftnyckeln är mångsidig och oumbärlig i din verktygslåda. Vill du lyxa till det så köp två, en liten och en större skiftnyckel.

Nackdelen med skiftnyckeln är att om man ställer den steglösa inställningen med för mycket glapp är det lätt att förstöra skruvar och muttrar, då hörnen rundas.

Av ovan nämnda skäl är det bra att komplettera verktygslådan med fasta blocknycklar. De vanligast förekommande greppvidderna är 7, 8, 10, 13 och 16/17 millimeter (M4, M5, M6, M8 och M10).

Skiftnycklar och fast blocknycklar finns i en mängd utföranden.

3. Hammare

Hammaren lär bli ett av de mest använda verktygen i hemmet och de finns i en mängd olika utförande och storlekar.

Första hammaren för de flesta är en snickarhammare. Den har en böjd ”klo” med en skåra där man kan kila fast en spik och dra ut den.

För hemmabruk räcker det med en enklare hammare till ett relativt lågt pris. Men ska du jobba mycket kan det vara en god idé att investera lite mer pengar i en bra hammare.

4. Mattkniv/brytbladskniv

En vass kniv har man alltid användning för. Och då är det en fördel med en mattkniv, eller brytbladskniv som den också kallas, eftersom skärpan kan återställas.

Lossa låsningen på bladet, stick ut en eller två markeringar, och bryt sedan av spetsen på bladet. Håll gärna en kupad hand ovanför, så inte det avbrutna bladet far iväg och antingen skadar någon eller blir liggande bortglömt. Glöm inte att dra åt låsningen igen, så inte knivbladet far ut och in.

De flesta brytbladsknivar använder ett av två standardmått på brytbladen: 18 eller 9 millimeter.

En mattkniv, eller brytkniv, har man alltid användning för.

5. Polygriptång

Polygriptången är snarlik rörtången och har den stora fördelen att kunna greppa om både stort och smått. Tillsammans med skiftnyckeln så kan du lossa eller spänna fast det mesta.

En polygrip eller rörtång kan även fungera som ett skruvstäd i nödfall. Till exempel om du behöver hålla en detalj som du ska såga i eller fila på.

En polygriptång kan greppa över både stort och smått.

6. Kombinationstång

Precis som namnet antyder är det här en tång som är två tänger. En sidavbitare och en flacktång. 

Väldigt användbar, inte minst om du ska byta ut en trasig stickpropp. Då kan man klippa av och skala elkabeln med sidavbitaren.

De finns oändligt många varianter av tänger. En kombinationstång är grunden i din verktygslåda, men det finns många fler varianter som passar bättre till sina speciella användningsområden.

7. Borr- och skruvdragare 

Det kan låta lite lyxigt med en egen borr- och skruvdragare men de är väldigt användbara och sparar mycket tid.

Om du bara gör något dussintal projekt om året går det bra att välja en enklare och billig maskin. Det finns 12V borr- och skruvdragare från 250 kronor och uppåt hos de stora kedjorna. Undvik de allra minsta maskinerna, de är för svaga och laddar snabbt ur sig.

Den dyraste delen på en borr- och skruvdragare är batteriet. Ladda upp inför användning och följ tillverkarens instruktioner för laddning och förvaring. Det är till exempel inte bra för batteriets livslängd att det står helt urladdat under längre tid

Flera tillverkare av sladdlösa verktyg har en batterityp som passar i en hel serie av olika maskiner. Smidigt för användaren och dessutom håller man nere kostnaderna.

Men tyvärr finns det inte mycket av standardisering i branschen. Varje tillverkare har sina egna batterier och det går som regel inte att byta mellan olika märken.

8. Bits

Istället för att ha många olika skruvmejslar kan du skaffa en låda med bits. Bits kan liknas vid en utbytbar spets på en skruvmejsel.

Standardmåttet för sexkantiga bits är 1/4 tum, 6,35 millimeter. Därför är det lätt att skifta bits mellan olika hållare och tillverkare.

Ett viktigt råd i valet av bits är att undvika de billigaste, av dålig kvalitet. De slits snabbt och kan skada skruvskallarna. Om bitsen blir slitna så är det bara att slänga och köpa nytt.

Eftersom det finns väldigt många olika typer av skruvskallar så finns det också ett brett utbud av bitssatser. Saknar du någon bits är det lätt att komplettera i efterhand.

Bits har samma standardfattning på 1/4 tum.

9. Vattenpass

Ska du exempelvis hänga upp en hylla eller spegel på väggen så är vattenpasset helt nödvändigt. Det är väldigt svårt att få något perfekt horisontellt bara med ögonmått.

Det vätskefyllda röret med sin gasbubbla kallas för libell. Ibland delas bubblan upp i två bubblor, då får man skaka till vattenpasset så att de slås ihop igen.

Kontrollera gärna kvaliteten på vattenpasset redan i butik (eller det du har hemma). Lägg vattenpasset på en horisontell yta och vänd det sedan om (sväng om höger/vänster sida). Om vattenpasset är korrekt ska bubblan hamna på exakt samma ställe i libellen.

Om budgeten tillåter så finns en mängd olika ”vattenpass” som använder laserstråle. Speciellt användbara är de som visar ett laserkors med både en horisontell och en vertikal linje.

Den lilla luftbubblan i ett vattenpass kallas för libell.

10. Liten såg

Det finns massor av olika sågar men i de flesta fall hör de ihop med större projekt. Då kan du låna eller köpa dessa som en del av förberedelserna.

Men i hemmet är det bra att ha en liten såg, gärna en metallsåg. Då kan du vid behov korta en skruv som sticker ut, såga till mindre träbitar, med mera. En metallsåg har ganska små tänder och sågbladet går utmärkt att även använda till trä och plast. 

11. Tumstock/måttband

Ska du till exempel hänga upp en tavla behövs ett måttband, eller en tumstock. Men de här mätverktygen behövs till allt möjligt och är helt oumbärliga i hemmet.

Ett måttband har fördelen att kunna böjas, vilket gör att man även kan mäta diametern. En tumstock är å andra sidan lite mer stabil. De är inte så dyra, därför kan du lyxa till det och ha en av varje.

12. Vinkelhake

En vinkelhake är givetvis bra för att få en rät vinkel, 90 grader, när man jobbar med något. Men vinkelhaken har också en linjal (i stål eller aluminium) som är väldigt användbar.

Om du till exempel ska måtta fram rätt position för hålen till ett handtag på köksluckorna är vinkelhaken helt oumbärlig. Inte minst när man ska upprepa hålen på nästa lucka och få exakt samma position.

Ska man borra är det bra att ha tillgång till en borrkassett, med flera olika diametrar.

Också bra att ha är …

Förutom verktygen gäller det att tänka på säkerheten. Använd skyddsglasögon, bullerkåpor och handskar när det behövs. Knäskydd kan också vara bra om du gör ett jobb på låg höjd. 

Om du målar, limmar eller använder kemikalier är det viktigt att tänka på ventilationen.

En hopfällbar arbetsbänk kan vara helt oumbärlig när du ska såga, fila, borra eller helt enkelt bara behöver en oöm arbetsyta. Hopfälld tar arbetsbänken inte mycket plats och går lätt att stuva undan.

Har du borrat eller gjort något annat som smutsat ner går det att städa upp med en vanlig dammsugare. Men tänk på att sådana dammsugare inte tål vätska, då luften kyler elmotorn. Är det riktigt smutsigt behövs en industridammsugare.

Ett snickarbälte kan vara en bra investering, då har man de viktigaste verktygen inom bekvämt räckhåll. Extra viktigt om man till exempel står på en stege och jobbar.

Är du husägare så finns det förmodligen ett större behov än de 12 viktigaste verktygen som vi nämnt ovan. Beroende på vilka förkunskaper man har så kan verktygslistan göras lång. Tänk dock på att nya installationer av el ska utföras av en behörig elektriker.

Slutligen vill vi påminna om det som småbarnsföräldrar redan vet: barn älskar att leka med verktyg! Tyvärr är inte verktyg lämpliga som ”leksaker” och det kan sluta riktigt illa. Att ha en låsbar verktygslåda är därför en fördel.

 


Artiklar för den händige:

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

 

Mer om Bygg & renovera
Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning
Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning
Bygg & renovera

Med bets och lasyr kan du färga både gamla och nya möbler eller få ett staket att se ut som nytt igen. Träets vackra struktur lyfts fram och du kan …

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …