Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet
PUBLICERAD 16/8/2022

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Bygg & renovera Genom att använda en renoveringstapet slipper du slipa spackel och får en slät, snygg yta – redo för tapet eller färg. I den här artikeln visar vi 10 tips för att du ska kunna jobba snabbt och spara pengar.

Att slipa väggspackel är nog bland det tråkigaste som finns. Ändå är det helt nödvändigt med en slät, snygg grund vid tapetsering och målning.

Fuskar du med grundarbetet kan den nya tapeten bubbla sig, ojämnheter syns och speciellt vid målning så avslöjas obönhörligen alla missar.

Men nu kommer vi till det roliga – använd renoveringstapet istället för spackel. Renoveringstapet – eller täcktapet som den också kallas – slätar ut väggens skavanker och ojämnheter.

Renoveringstapet ger ett snyggt resultat samtidigt som du sparar både tid, jobb och pengar. I många fall behövs ingen grundfärg, om du ska måla väggen.

Eftersom renoveringstapeten är bestruken suger den inte in färg, vilket ofta gör att du sparar ett lager färg.

Tänk på att måla taket först, innan du börjar tapetsera. De flesta tak är vita och det brukar alltid uppstå en viss missfärgning efter några år.

Nedan har vi samlat de 10 viktigaste knepen och råden för att du ska lyckas med renoveringstapet.

1. Använd rätt klister

Ta noga reda på vilket klister som passar till just den renoveringstapet du valt. Rätt klister (ibland kallas det lim) kan variera mellan tillverkarna.

Sannolikt så finns rätt klister i samma butik som du köper renoveringstapeten. Låt personalen hjälpa dig att hitta rätt klister, om du känner dig osäker.

Ibland rekommenderas våtrumslim till renoveringstapet. Våtrumslim är lite tjockare och har en viss förmåga att fylla ut mindre ojämnheter i väggen.

2. Rengör väggen

För att renoveringstapeten ska fästa måste väggen rengöras. Borsta bort eventuellt damm och andra typer av löst skräp. Dammsug om det behövs.

Om det finns partier av gammal tapet som lossnat från väggen ska de tas bort. Risken är annars att renoveringstapeten bubblar sig.

Mindre bubblor av den gamla tapeten kan skäras bort. Renoveringstapeten slätar ut mycket – men det finns gränser. Ibland kan det behövas en mindre mängd spackel för att få bort stora ojämnheter.

Renoveringstapet, eller renoveringsduk eller täcktapet eller fiberduk (kärt barn har många namn), sparar tid när du ska måla eller tapetsera.

3. Sätt tapeten kant-i-kant

De flesta tapeter ska sättas kant mot kant, utan överlappning. Så är det också med renoveringstapet. Även i hörn ska det vara kant-i-kant.

Av olika skäl kan det bli så att skarven mellan tapetvåderna inte blir helt jämn, eller glipar lite. För att få ett perfekt jämnt underlag kan du spackla i gliporna. Mängden spackel är minimal och det går snabbt att slipa slätt när spacklet torkat.

4. Klistra i rätt takt

Tapetklister och våtrumslim torkar inte supersnabbt, men kanske snabbare än du tror. Lägg på med roller för en eller maximalt två våder (beror på hur fort du jobbar med den sektionen).

Lägger man på för mer än två våder riskerar limmet att torka och i värsta fall innebär det att renoveringstapeten lossnar eller bubblar sig.

Limmar du direkt på gipsskivor eller omålad spånplatta – alternativt någon annan fiberskiva – så behöver ytan grundmålas. Annars sugs mycket av limmet/klistret in i väggen och renoveringstapeten riskerar att lossna.

Renoveringstapet direkt på betongvägg kan vara vanskligt, eftersom betongen behöver ”andas”. Det gäller speciellt i källare och ytterväggar. En innervägg i ett flerfamiljshus lär vara säker att tapetsera.

Renoveringstapet kan täcka till exempel en strukturtapet eller glasfiberväv, utan tidsödande spackling.

5. Måtta in första våden

Vid all tapetsering gäller det att vara extra noga med första våden. Den måste hänga rakt i lod.

Det kan ibland vara en utmaning för väggar, tak och golv brukar sällan vara perfekt raka. Börjar man mäta så kan det uppenbara sig rätt stora skillnader.

Ett lod kan du köpa färdigt i järnhandeln eller tapetaffären. Eller så tillverkar du snabbt ett eget med en bit snöre/sytråd med en tyngd. Fäst i taket med maskeringstejp, nära väggen.

6. Ta bort golvlister, eller?

Behövs renoveringstapet så är kanske även golvlisterna skadade och behöver ersättas. Otvetydigt blir det snyggast att tapetsera och sedan sätta golvlisten utanpå tapeten.

Men det är en del pyssel att ta bort golvlister och de kan få märken eller andra skador. Då blir det spackel och målning efter att de monterats tillbaka.

Du sparar mycket tid genom att inte ta bort golvlisterna. Men behöver listerna målas så gör det först, innan du sätter upp renoveringstapeten.

7. Ingen mönsterpassning

En stor fördel med renoveringstapet (förutom att den ger en slät och fin yta) är att den inte behöver mönsterpassas. Det minskar spillet och gör att du jobbar snabbare.

Renoveringstapet är alltid ljus/vit och då behövs inga förberedelser om du ska tapetsera med en ljusfärgad tapet. Men har du valt en mörk tapet så kan det vita lysa igenom i skarvarna. Då är tipset att grunda med en mörk färg utanpå renoveringstapeten.

Den enda ”mönsterpassning” som behövs är att först mäta väggens bredd och räkna ut hur bred den sista våden innan hörnet blir. Ibland har man otur och får en sista våd som kanske inte är mer än 2–5 centimeter bred. En så smal remsa kan vara knepig att få till på ett bra sätt, plus att den riskerar att lossna. Då får man börja med en smalare tapetvåd.

8. Skaffa rätt verktyg

Har du inte tapetserat förut krävs det en del specialverktyg. Till exempel den trekantiga tapetkniven, helt oumbärlig för att både kunna trycka till och skära snyggt.

En vanlig mattkniv med brytblad kan också behövas.

Skarvrullen är en liten rulle med rollerhandtag, den är väldigt bra på att trycka till i skarven där tapeterna möts. Torka bort överflödigt lim direkt med en fuktad svamp.

En bred, mjuk borste brukar man använda för att jämna ut vanlig tapet. Men renoveringstapet är så styv att det oftast är bättre med en skrapa i plast eller stål, utformad för tapet.

9. Täck inte över eldosor

På väggar, ofta högt upp, brukar det sitta täckbrickor i plast. Det är lock som täcker kopplingsdosor för elkablar. Tapetsera inte över dessa.

Straffet för att tapetsera över en eldosa är minst livstids fängelse, om du frågar en elektriker. Men ska vi vara lite allvarliga så behövs åtkomsten till eldosorna vid installation och felsökning.

Vill man göra det snyggt så kan den yttre tapeten mönsterpassas och klistras på plastlocket. Då blir locket nästan osynligt.

10. Låt torka 1–2 dygn

Innan du lägger på den ”riktiga” tapeten, eller börjar måla, så ska renoveringstapeten torka. Hur länge finns angivet av tillverkaren. Det brukar handla om 20–24 timmar, ibland 2 dygn.

Även om du är stressad och ivrig så fuska inte med torktiden. Är renoveringstapeten blöt så riskerar den att röra på sig eller kanske lossna från väggen.