Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag
PUBLICERAD 8/11/2021

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Bygg & renovera Alla som någon gång målat, eller av andra skäl maskerat, hemma vet att tejpen kan lämna rester när den torkar på en yta. Dessa rester sitter då som berget, speciellt om du lämnat maskeringstejpen under en lång tid. När du väl upptäckt den kan det vara svårt att ta bort den – men vi har knepen.

Hur du bäst tar bort maskeringstejp är olika, beroende på vilken yta det sitter på. Glas, plast, trä eller tyg uppför sig på olika sätt när du rengör och du bör därför vara noga med att ta reda på vilket material tejpen sitter på – innan du inhandlar det du behöver för att avlägsna den.

Ta bort maskeringstejp på glas

Glas är både enklare och svårare att ta bort tejp på än andra material. Fördelen är att ytan är lätt att göra rent, nackdelen att det kan vara ömtåligt och känsligt för repor.  Det bästa alternativet är att ta bort tejpen på glas med kemiska lösningsmedel. 

Gör så här:
Förbered genom att fylla en hink med ljummet vatten och tillsätta rengöringsmedel. Låt stå några minuter. Doppa en ren trasa och applicera på resterna, eller spruta direkt på, men glöm inte att använda skyddshandskar. Lämna medlet en stund och låt medlet bryta ner tejpens lim i minst 15 minuter innan du tar bort tejpen från glasytan. Tvätta glaset efteråt och torka efter med en torr trasa. 

Ta bort maskeringstejp från fönsterbleck

I soliga och varma fönster hårdnar tejpresterna snabbt i värmen, därför bör du rengöra så fort du kan för att slippa fläckar som sitter kvar. Här kan gnuggningsalkohol vara till hjälp. 

Gör så här:
Dra bort tejpen från fönsterblecket – till exempel med hjälp av en plastkniv. Ta en trasa och gnid över tejpresterna, använd fingrarna för att peta bort så mycket rester som mjöligt. Testa gnuggningsalkoholen på ett område för att se att det inte skadar ytan, fukta sedan en trasa och gnid tejpen tills den lossnat helt. 

Ta bort maskeringstejp från plast

Visst kan du använda vatten eller svamp men risken är att det inte räcker för att lösa upp det klibbiga ämnet i tejpen. Använd dig istället av olja för att lösa upp tejpen och enkelt få bort tejpresterna.

Gör så här:
Häll 1 matsked olja (vegetabilisk eller olivolja) i en liten behållare och doppa en torr trasa i den. Applicera på tejpresten och gnid in den försiktigt. Låt stå i cirka 10 minuter så att oljan får en chans att tränga igenom. När du fått bort alla rester, torka området igen med en mjuk trasa och sedan hela ytan. 

Ta bort maskeringstejp från målat trä

Att få bort maskeringstejp från målat trä är ofta extra lurigt, speciellt när du vill se till att inte skada underlaget. Men med dessa knep blir det enkelt – allt du behöver är en trasa och tvål eller vinäger.  

Gör så här:
Använd fingret för att gnugga över tejpresterna. Torka bort det klibbiga med en fuktig trasa doppad i tvålvatten. Du kan också förbereda lika många delar vatten och vinäger och blanda i en skål om du hellre föredrar det. Ta sedan en bomullspinne som doppats i blandningen och gnugga ytan tills resterna är borta.