Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på
PUBLICERAD 12/6/2023

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Bygg & renovera En vacker uteplats står nog högst upp på önskelistan hos de flesta husägare. Ska du bygga själv är det mycket att planera och tänka på. Följ våra 10 tips för ett lyckat altanprojekt!

Text: Pär Brandt

Altan, veranda, uteplats, terrass eller trädäck. Kärt barn har många namn och vi svenskar, som älskar sol och värme, vill gärna vara ute och njuta under sommarhalvåret.

Därför är det många som ägnar semestern till att bygga ut eller kanske snickra en helt ny altan. Det är ett stort projekt som kräver förberedelser, flera specialverktyg och ganska mycket material = pengar.

Dessutom krävs det kanske bygglov? Ja, det är mycket att tänka på men nedan har vi listat några tips och kom-ihåg-punkter som du bör fundera igenom. Sen är det bara att ta fram cirkelsågen och skruvdragaren!

1. Bygglov eller inte?

Ett trädäck i markplan kräver inte bygglov. Från grannarnas horisont syns det knappt och förändrar inte mycket.

Men tänker du dig att bygga en sidovägg för vindskydd och kanske även ett tak till altanen – då kan det krävas bygglov.

Även placeringen och avståndet till hus och tomtgräns är reglerat. En altan ska ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen och är avståndet mindre så ska grannarna ge sitt tillstånd till bygget.

Boverket har en alldeles utmärkt och detaljerad översyn vad som gäller för ”Bygglovsbefriad altan”. Klicka på länken för att läsa på om Boverkets bestämmelser.

Gör först en plan, sedan en konstruktionsritning. Då vet du hur du ska bygga.

2. Gör en plan

Du vill bygga en uteplats men vet inte riktigt hur den ska se ut, eller hur stor den ska vara. Då kan det vara bra att visualisera.

Rent konkret kan visualiseringen bestå av plastband eller rep som du sträcker ut mellan pinnar, för att markera ytterkanterna på altanen. Nu blir det lättare att se hur stor yta ni behöver och även mäta avståndet till exempelvis tomtgränsen (behövs grannarnas tillstånd?).

En tomt är sällan helt i lod och med hjälp av ett vattenpass (eller lasermått, som syns bäst på natten) så kan ni få ett grepp om höjdskillnaderna. Det kan till exempel behövas en trappa eller avsats, vilket blir enklare att se när man gör en mätning.

Rostfri trallskruv är dyrare, men värd varje krona. Köp de med torx-fattning, starkast och enklast att dra med skruvdragare.

3. Gör en ritning

Efter att ha bestämt yttermåtten och placeringen är det dags att göra en konstruktionsritning. Rent fysiskt måste terrassen hålla för den tyngd som kan bli aktuell. Tänk midsommarfest eller studentskiva, då blir det rätt många hundra kilo!

De flesta av oss är inte byggingenjörer och då kan det behövas hjälp. Det finns en del byggritningar på nätet, vissa är gratis och andra får man efter att ha betalat en avgift. Du kan även be om hjälp hos din bygghandlare där du ska köpa materialet.

Ramen under trätrallen består av bärlinor som placeras ovanpå plintarna. Ovanpå bärlinorna kommer stödreglar (kallas även kortlingar). Dessa görs med reglar som är ställs på högkant. Standardmåttet för reglar är 45 millimeter tjocka och antingen 145, 170 eller 195 millimeter höga (beroende på längd och belastning).

För att få räta vinklar på ramverket bör man ”kryssmäta”, det innebär att diagonalerna är lika långa. Använd tryckimpregnerat virke, det är bäst för utomhusbruk. Överblivet virke ska kastas på tippen, inte eldas upp (hälso- och miljöfarligt).

Konstruktionens ramverk får sin styrka av stående träreglar. Här är det nästan lite "overkill".

4. Rätt typ av plint

Ramverket med bärlinor och stödreglar behöver en stabil infästning i grunden. Plintarna har även funktionen att stoppa fukt så de ska vara av icke organiskt material. Alltså inte trä, utan metall eller betong.

Består underlaget av jord kan man med fördel gjuta plintar i betong. Hålet bör vara minst 50 centimeter djupt. Det finns även färdiga plintar att köpa hos byggmarknaden. Avståndet mellan plintarna ska vara max 2 meter.

En ny typ av ”plint” som blivit populär är så kallade markskruvar. De ser ut precis som de låter, jättelika skruvar som man kör djupt ner i marken. Att sätta markskruvar går snabbare än att behöva vänta på att betongen bränner färdigt.

Ovanpå plinten sitter en balksko, där skruvas bärlinorna fast.

Finns det berggrund under altanen kan man använda denna för infästning av bärlinorna. Det behövs en kraftfull borrhammare, plugg och stora skruvar för att montera plintarna, eller stolphållarna.

Så här blir det om du glömmer markduken under verandan. Ogräset tar över!

5. Glöm inte markduken

Är det jord under din altan så innebär det att ogräs kommer att växa där, och så småningom titta upp mellan gliporna i trädäcket.

För att stoppa ogräset behöver du lägga en markduk över jorden. Den hålls på plats med ett lager grus. Sen fortsätter du med bärlinor och ramverket ovanpå plintarna.

6. Materiallista

Med en byggritning har du en ganska god överblick på vad som behövs för att sätta igång bygget. Du ser även vilka längder som behövs för ramverket.

Smidigast är att köpa allt hos en byggmarknad. Ta då tillfället att se vad en hemkörning kostar. Att få allt levererat till dörren är betydligt enklare än att köra skytteltrafik med bilsläpet.

Köper du allt från ett företag är det lättare att pruta till sig transport och kanske också en del rabatt på materialet. Fundera även igenom vilken typ av skruv som behövs.

En sladdlös cirkelsåg är ett smidigt verktyg vid altanbygge. Men skaffa ett par riktiga arbetshandskar också.

7. Rätt verktyg

Innan du sätter igång ditt projekt så gäller det att fundera igenom de olika arbetsmomenten och ta reda på vilka verktyg som behövs.

Ska du gjuta betongplintar behövs en hel del redskap. Något som du slipper om du istället använder markskruvar.

En kraftfull skruvdragare är helt nödvändigt, liksom en cirkelsåg. En kapsåg (eller sågbänk) på stativ underlättar, speciellt om man behöver såga i vinkel. Att såga långa reglar innebär också att man behöver ett rullstöd för andra änden av plankan.

Trädäck med rillad ovansida är ganska populärt och ett alternativ till de släta trädäcken.

8. Välj trädäck

Vilket trädäck du väljer beror förstås på flera saker, inte minst ekonomi. Vanligt tryckimpregnerat trä är billigast, och vanligast.

Men det finns även olika typer av värmebehandlat trä, som Thermowood (med en gyllenbrun färg). Då hoppar priset upp rejält.

Ipe trall är en annan variant som är rödbrun och med tiden övergår till en silvergrå finish. Ipe trall är ett mycket hårt träslag med hög formstabilitet. Inte heller billigt men väldigt tjusigt.

Rostfri trallskruv är dyrare, men väl värd sitt pris. Rostig skruv är inte vackert …

Ska du olja eller såpa trädäcket? Klicka på länken för att läsa mer.

Komposittrall är ett alternativ, gjort av bambufiber och plast. Monteras med dold skruv, snett in från sidan.

9. Behövs räcke?

Beroende på tomtens utseende kan kanten på altanen hamna ganska högt upp jämfört med markplan. Det går att lösa med flera ”trappsteg” eller avsatser om det rör sig om mindre nivåskillnader.

Med höga skillnader i nivå behövs ett räcke, annars är risken stor att någon tar ett bakåtsteg och skadar sig. Om fallhöjden är mer än 3 meter så måste altanen ha ett räcke som är minst 110 centimeter högt.

10. Ta hjälp av proffs

Känns allt det här övermäktigt? Då är det kanske bäst att ta hjälp av hantverkare. Rot-avdrag gäller, vilket sänker arbetskostnaden med 30 procent (via skatterabatt).

Maxbeloppet är 50.000 kronor per person och år. Är man två personer i hushållet så dubblas summan. Det går även att förlägga ett arbete på båda sidor om årsskiftet, vilket gör att totalsumman ökar till 200.000 kronor i skatteavdrag.

Tänk på att huset måste vara äldre än 5 år och kontrollera att byggfirman har F-skattsedel. Du får heller inte vara släkt med utföraren och betalningen måste ske elektroniskt, för att kunna vara spårbar.

Genom att kika i längsled ser du om reglarna är raka. Låt de sneda ligga kvar på byggmarknaden.
 

Liknande artiklar:


Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

Guide: Tips för att bygga carport i sommar

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

 

Mer om Bygg & renovera
Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning
Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning
Bygg & renovera

Med bets och lasyr kan du färga både gamla och nya möbler eller få ett staket att se ut som nytt igen. Träets vackra struktur lyfts fram och du kan …

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …