Fixa pangmiddag på skral kassa – bjud på kyckling i vitvinssås!
Smaktipset Ibland kan man vilja bjuda vännerna på något lyxigt och gott trots att finanserna inte är på topp. Men don't worry. Smaktipsets kyckling med champinjoner i vitvinssås räddar kvällen.
Text: Christian Körner
Det är inte alltid som ekonomin går i takt med ambitionerna. Men med redaktionens delikata recept kommer ingen fatta att du har ebb i kassan.
Så ställ dig i köket och trolla fram den flådiga kycklingmiddagen!
Det här behöver du:
- 4 kycklingbröstfiléer
- Salt och peppar
- 4 matskedar olivolja
- 400 gram färska skivade champinjoner
- 2,5 deciliter torrt vitt vin
- 4 hackade vitlöksklyftor
- 2,5 deciliter kycklingbuljong. Tärning funkar fint.
- 2,5 deciliter grädde
- Färsk och hackad persilja
- 4 portioner ris, potatismos eller grönsallad.
Så här gör du:
Starta med att krydda kycklingbröstfiléerna med salt och peppar. Sen värmer du olivoljan på medelhög värme och steker kycklingen i 4–5 minuter på var sida. Filéerna ska vara genomstekta och ha fått fin färg. Efter det tar du ur dem ur pannan och lägger godsakerna åt sidan.
När det är gjort stoppar du de skivade champinjonerna i stekpannan och steker dem tills de är mjuka och gyllenbruna. Räkna med 5–7 minuter. Tillsätt sedan vitlöken och sautera en minut. Häll i vinet och låta det koka tills det reducerats till hälften.
Nu har det blivit dags hälla i kycklingbuljongen och grädden. Såsen ska koka upp och sen sjuda i 5–7 minuter. Då bör den ha tjocknat en smula. Sen lägger du kycklingen i såsen och värmer upp den i 2–3 minuter.
Servera kycklingen med den gottiga såsen och pynta med persilja för extra smak och dekoration. Som dryck funkar det fint med vitt, rött eller mousserande vin. Ja, till och med äppelcider faktiskt.
Lyxigt så det förslår och räcker till att göra fyra personer mätta och belåtna!
Liknande artiklar:
5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på
Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa
Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!
Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois
Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips
Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås
Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep
Baka pizza på grillen med pizzasten
Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!
Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?
Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept
Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten
Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott
10 tokiga semlor du inte visste fanns
Varma drinkar att njuta av i kylan
Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt