Fixa pangmiddag på skral kassa – bjud på kyckling i vitvinssås!
PUBLICERAD 7/3/2024

Fixa pangmiddag på skral kassa – bjud på kyckling i vitvinssås!

Smaktipset Ibland kan man vilja bjuda vännerna på något lyxigt och gott trots att finanserna inte är på topp. Men don't worry. Smaktipsets kyckling med champinjoner i vitvinssås räddar kvällen.

Text: Christian Körner

Det är inte alltid som ekonomin går i takt med ambitionerna. Men med redaktionens delikata recept kommer ingen fatta att du har ebb i kassan.

Så ställ dig i köket och trolla fram den flådiga kycklingmiddagen!

Det här behöver du:

  • 4 kycklingbröstfiléer
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar olivolja
  • 400 gram färska skivade champinjoner
  • 2,5 deciliter torrt vitt vin
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 2,5 deciliter kycklingbuljong. Tärning funkar fint.
  • 2,5 deciliter grädde
  • Färsk och hackad persilja
  • 4 portioner ris, potatismos eller grönsallad.

Så här gör du:

Starta med att krydda kycklingbröstfiléerna med salt och peppar. Sen värmer du olivoljan på medelhög värme och steker kycklingen i 4–5 minuter på var sida. Filéerna ska vara genomstekta och ha fått fin färg. Efter det tar du ur dem ur pannan och lägger godsakerna åt sidan.

När det är gjort stoppar du de skivade champinjonerna i stekpannan och steker dem tills de är mjuka och gyllenbruna. Räkna med 5–7 minuter. Tillsätt sedan vitlöken och sautera en minut. Häll i vinet och låta det koka tills det reducerats till hälften.

Nu har det blivit dags hälla i kycklingbuljongen och grädden. Såsen ska koka upp och sen sjuda i 5–7 minuter. Då bör den ha tjocknat en smula. Sen lägger du kycklingen i såsen och värmer upp den i 2–3 minuter.

Servera kycklingen med den gottiga såsen och pynta med persilja för extra smak och dekoration. Som dryck funkar det fint med vitt, rött eller mousserande vin. Ja, till och med äppelcider faktiskt.

Lyxigt så det förslår och räcker till att göra fyra personer mätta och belåtna!

 

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

 

Mer om Smaktipset
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …