Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet
PUBLICERAD 20/9/2022

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Inspiration När hösten blir kallare söker sig möss och råttor till värmen inomhus. Därför gäller det att stoppa de oönskade skadedjuren i tid! Följ våra tips och råd för att hålla ohyran borta.

Text: Pär Brandt

Att öppna skafferidörren och upptäcka musbajs på hyllorna är en mardröm. Allt känns ofräscht och äckligt!

Men för att undvika möss och råttor inomhus gäller det att agera nu, innan höstkylan slår till. När det blir riktigt kallt kommer de små gnagarna att söka sig till den mysiga värmen i ditt hem.

Det stora problemet med både möss och råttor är att de kan ta sig in genom väldigt små håligheter och springor. Och det räcker med ett enda hål för att man ska få objudna gäster, framför allt i köket där livsmedel och sopor förvaras.

I den här guiden listar vi konkreta råd som hjälper dig att hålla möss och råttor borta från hemmet. Vi tipsar också hur hemförsäkringen kan ersätta en del av kostnaderna vid skadedjurssanering och vilka rättigheter du har som hyresgäst.

Agera förebyggande

Bra problem är de som aldrig uppstår. Det bästa du kan göra för att minska eventuella skador och obehag är att agera förebyggande.

Läs igenom de här tipsen och ta en titt hemma. Vad kan förbättras? Bor du i villa är det en god idé att inspektera huset utifrån och se om det finns några vägar in för möss och råttor.

Se även över din hemförsäkring och kontrollera vad som gäller om det skulle behövas skadedjurssanering.

Skogsmusen är en allätare som gärna söker sig till värmen i ditt hus, när höstkylan kommer.

Täck alla vägar in i hemmet

När vinterkylan biter söker sig både möss och råttor till värmen – och mat. Det bästa du kan göra är därför att minska möjligheten för gnagarna att komma in.

Ventilationshål och genomföringar (elkablar, vatten, avlopp) kan erbjuda håligheter eller sprickor som är stora nog för möss eller råttor. Det kan räcka med en håldiameter på 7–8 millimeter för att en ung individ tar sig igenom. Vuxna möss kan behöva ett hål på cirka 15 millimeter.

Både råttor och möss har skarpa tänder som ständigt växer, de har alltså ett behov av att gnaga och slipa ner gaddarna. De gnager på det mesta som är mjukare än stål och kan tyvärr orsaka omfattande skador på elledningar och plaströr.

Ventilationshål behöver ju ha ett luftflöde och där – liksom på många andra ställen – rekommenderas ett nät med rostfritt stål. Kallas ibland för gnagarnät, eller gnagarskydd.

Nätet har ganska små maskor (5 mm) och relativt tjock tråd (0,6–0,8 mm) så gnagarna kan inte krypa igenom, heller inte bita av tråden. Fäst nätet på ett stabilt sätt.

Gnagare är god klättrare och kan göra förvånansvärt långa jämfotahopp, om det behövs. Därför kan de även komma in genom ett fönster som står på glänt.

Städa – ingen mat framme

Det är lukten av mat som lockar till sig skadedjur. Se därför till att inte ha mat stående framme eller i en öppen förpackning i skafferi.

Matrester och framför allt sopor är också lockande. Inte sällan har man sopkärlet under diskhon och där brukar det även finnas uppgångar för vatten, el och avlopp. Är inte dessa rätt tätade kan det bli en ”motorväg” för gnagare som först tar sig in i väggar och golv, för att sedan dyka upp under din diskho.

Töm därför sopkärlet och håll rent i köket. Har du en exteriör soptunna så se till att den är hel samt står på avstånd från buskar och annat som gnagarna kan använda som språngbräda.

Matar du fåglar så se till att maten inte faller ner på marken. Ta upp fallfrukt, som annars kan intressera möss och råttor. 

Skygga djur lämnar spår

Både råttor och möss är skygga djur som undviker direktkontakt med människor. De gömmer sig och är tysta. Du ser dom inte – men de kan vara där ändå.

De första tecknen på oönskade besök är oftast spillning, och det är ett varningstecken att ta på största allvar. Sätt ut fällor och försök lista ut vart mössen och/eller råttorna tagit sig in.

Möss lämnar spillning överallt där de rör sig, ibland ser det ut som en rad av mörka riskorn. Råttor har ofta utvalda ställen som ”toalett”, men är inte speciellt disciplinerade och kan smutsa ner rätt ordentligt de också.

Tvätta händerna efter direktkontakt med spillning från möss och råttor. Det finns flera infektioner och bakteriesjukdomar som kan spridas den vägen.

Fällor finns i en mängd utföranden, som den klassiska på bilden. Numera finns det mer ”humana” fällor.

Dödliga och humana fällor

Tyvärr kan vi inte prata förnuft med möss och råttor. De lämnar inte ditt hem frivilligt och då behövs brutala metoder.

Den klassiska råttfällan finns i många utföranden. De kan vara mer eller mindre bra. De sämre varianterna dödar inte musen eller råttan utan lämnar den skadad och lidande.

Det finns mer humana fällor som fångar möss och råttor, snarare än dödar. Det finns även elektriska fällor som dödar djuren snabbt och säkert.

Katt kan vara effektivt men då ska man veta att de sällan är speciellt snälla mot sitt byte, det kan snarare bli en lång och plågsam död.

Råttgift ska bara hanteras av proffs, så det är inget alternativ för privatpersoner.

Allra mest humant är metoder som skrämmer råttor och möss. Tyvärr pekar det mesta mot att elektriska ljud inte håller borta råttor och möss. Ljudet är inte tillräckligt för att vara avskräckande, i de flesta fall.

En del hävdar att ris från enbuskar har en doft som råttor och möss avskyr. Andra menar att ättika luktar så hemskt att det stoppar skadedjur. Och sen finns det de som använder speciella eteriska oljor för att hålla borta skadedjur.

Fastighetsägarens ansvar

Skadedjursbekämpning är en del av fastighetsägarens ansvar. Om man inte håller borta skadedjur kan det leda till mycket omfattande och dyra skador.

Bor du i en hyresrätt gäller det att direkt kontakta hyresvärden och berätta vad du upplevt. Hyresvärden ska sedan vidta lämpliga åtgärder.

Som hyresgäst har man rätt till att lägenheten är ”fullt brukbar för ändamålet” och då ska eventuella skadedjur saneras. 

Om hyresvärden vägrar hjälpa till med sanering av skadedjur har du rätt att anlita ett saneringsföretag och skicka kostnaderna vidare till hyresvärden. Om bostaden inte varit fullt brukbar kan du som hyresgäst även kräva nedsatt hyra under tiden som skadedjuren funnits där.

Bor man i en bostadsrätt är det styrelsen som ska underrättas. Där finns sannolikt redan en plan för hur man ska agera, samt rätt försäkringar.

Tänderna växer ständigt hos möss och råttor, vilket gör att de måste gnaga. Det kan leda till dyrbara skador på elkablar.

Ha koll på hemförsäkringen

Hemförsäkringen täcker i de allra flesta fall kostnaderna för att stoppa skadedjur som möss, råttor, insekter och även svampangrepp.

Flertalet av de stora försäkringsbolagen har ett avtal med saneringsföretag, exempelvis Anticimex och Nomor. Som konsument behöver du inte ens kontakta försäkringsbolaget utan ringer direkt till saneringsföretaget. Information om detta brukar finnas på försäkringsbolagets hemsida.

Förutom att stoppa skadedjuren kan det också bli aktuellt att sanera och reparera. Här kan villkoren skilja sig åt mellan bolagen.

En del försäkringsbolag ersätter skador på huset/lägenheten och vissa även skador på lösöre. Andra försäkringar täcker kanske inte alls skador på lösöre, kläder eller matvaror. Skillnaderna kan vara stora och många konsumenter upptäcker först i efterhand att försäkringen är otillräcklig.

Nygamla, farliga insekter

Till gruppen ”skadedjur” sorterar man även in insekter och svamp. Husbocken, hästmyran och även andra insekter äter trä, vilket kan ge så stora skador att de i värsta fall hotar husets konstruktion.

Hussvamp och svartmögel (ett samlingsnamn för många typer av mögel) kan också ge väldigt omfattande skador.

Vägglöss var nästan utrotade i Sverige men de senaste åren har de ökat dramatiskt. Inte sällan kommer vägglöss via hotellrum utomlands och följer med resväskan hem. Förvara om möjligt resväskan utomhus och tvätta alla kläder direkt.

Vägglöss är tyvärr väldigt svåra att bli av med och måste bekämpas med hjälp av saneringsföretag. Oftast behöver behandlingen upprepas 2–4 gånger. Vägglöss kan ”övervintra” i upp till ett år och aktiveras när de hittar en person de kan suga blod från.

Samma sak gäller för kackerlackor. De existerade inte i Sverige men är idag väl spridda över hela landet. Metoderna för sanering av kackerlackor har blivit bättre de senaste åren och precis som med vägglöss gäller det att ta hjälp av proffs på området.

Heltäckande försäkring

Ersättningen för skador på en byggnad varierar mellan försäkringsbolagen. Samma bolag kan ha flera nivåer på ersättningen, med olika premie. Ofta finns ett maxbelopp för ersättningen, allt från en halv miljon till flera miljoner kronor.

Vill man som bostadsägare ha det mest heltäckande skyddet ska man teckna en så kallad fullvärdesförsäkring. Då ersätts även en totalskada – fullt ut till marknadsvärde – som innebär att fastigheten inte kan räddas eller där man bedömer att reparationerna överstiger värdet på byggnaden.

Det som också krånglar till valet av lämplig försäkring är att bolagen tillämpar olika typer av självrisk. En del har fast självrisk, eller ingen alls, och andra räknar självrisken i procent av skadans värde. De här villkoren gäller det att ha koll på innan skadorna uppstår.

Brunråttor är sociala, smarta och utmärkta simmare. Imponerande djur, men vi vill inte ha dom hemma!

Fakta om råttor och möss

I Sverige har vi flera arter möss, men framför allt tre som räknas som skadedjur: husmus, mindre skogsmus och större skogsmus (vanligast). Husmusen lever precis som den låter och skogsmusen är den som på hösten söker sig till värmen inomhus.

Skogsmus är allätare, även insekter och maskar. Större skogsmus får 3–5 kullar per år med 3–7 ungar.

Råttor finns också i ett otal olika arter, men i Sverige bara brunråttan. Hundra år tillbaka fanns även svartråtta i Sverige, men den blev utkonkurrerad av brunråttan och betraktas som utdöd i vilt tillstånd.

Brunråttan är allätare och en god simmare. Brunråttan är mycket snabb och kan även hoppa över 7 decimeter meter högt samt ta skutt på över en meter. Brunråttan får 2–7 kullar per år med 6–15 ungar.


Läs även dessa artiklar

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Videotips. Så gör du en human musfälla:

 


 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …