Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem
PUBLICERAD 30/3/2022

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Inspiration Silverfiskar är egentligen rätt harmlösa men knappast något du vill ha i ditt hem. De är skygga och kan leva utan mat i ett år, vilket gör silverfiskar svåra att få bort. Följ våra 10 tips för att lära dig mer och säga adjö till silverfiskarna!

Text: Pär Brandt

De flesta tycker att silverfisken är en rätt äcklig insekt, trots att den sällan orsakar skada och inte utgör någon hälsofara. I den här guiden lär du dig mer om silverfiskar och framför allt hur du blir av med dem.

Kanske beror den obehagliga känslan på en tanke om att silverfiskar är likhetstecken med smuts och dålig hygien. Det stämmer inte, eftersom det är svårt att städa ett hem till den kliniskt rena nivå där inte silverfiskar kan leva. En silverfisk kan för övrigt var utan mat i upp till ett år.

Däremot är silverfiskar beroende av en fuktig miljö för att trivas. Och av den anledningen kan silverfiskar faktiskt vara ett viktigt varningstecken på en fuktskada om de uppträder på en plats i hemmet där det normalt inte finns vatten eller fukt. 

1. Är silverfiskar skadedjur?

Silverfiskar kan ge sig på papper och orsaka skador i böcker. Men i övrigt är inte silverfiskar hälsofarliga eller skadliga.

Många upplever silverfiskar som otrevliga, men det beror nog mest på att man förknippar insekter med ohyra.

Mjölbaggar är ett betydligt värre problem eftersom de kan göra stora mängder livsmedel otjänligt. För att inte tala om kackerlackor, som verkligen kan ställa till med stora skador. Ett annat farligt exempel är husbock som äter träfibrer och kan förstöra delar av träkonstruktioner, i värsta fall ett helt hus.

Du behöver inte älska dina silverfiskar, men de är ganska ofarliga jämfört med andra skadedjur.

2. Hur får man bort silverfiskar?

Grundtipset är att hålla rent och därmed ta bort ”maten” för silverfiskar. Men en silverfisk behöver väldigt lite för att överleva, därför kan den metoden kräva både tid och tålamod.

Mera effektivt är att kombinera rengöring med fällor, som det finns en hel del varianter av på marknaden. Fällor för silverfiskar innehåller inget gift som är farligt för barn eller husdjur. Fällan utsöndrar feromoner som lockar silverfiskarna, som sedan fastnar i ett klisterark.

Ställ fällorna på golvet, gärna mörkt. Silverfiskar tar snabbt till flykten om de upptäcker någon fara, därför är fällorna mest effektiva om de placeras där du inte rör dig så ofta. Det gäller också att ha tålamod, ibland tar det flera veckor innan de första silverfiskarna fastnar.

3. Vad skrämmer silverfisken?

Silverfiskar gillar inte ättika, och heller inte lukten av cederträolja. Om det finns sprickor eller utrymmen där du anar att silverfiskarna gömmer sig kan du använda tops och stryka på ättika eller cederträolja.

Det går även att använda insektsspray, men i måttliga mängder. Silverfiskar är så skygga att spray sällan är den bästa metoden. Tänk också på att insektsspray kan vara miljöfarligt och överväg istället giftfria alternativ, som fossilt stenmjöl (kiselgur).

Av flera skäl är det bra att undvika fukt, som lätt kan uppstå i badrum. Silverfiskar och svartmögel är tecken på att du borde förbättra ventilationen.

4. Silverfiskens favoritmat

Det bästa silverfisken vet är material med mycket stärkelse. Till exempel papper, bomull och livsmedel som pasta, ris, potatis, socker och bröd.

Men eftersom silverfisken också behöver en fuktig miljö är det mest sannolikt att den återfinns i badrummet och där lever på hudavlagringar och smuts som samlas på olika ställen.

5. Är silverfiskar vanliga?

Sannolikt den mest vanliga insekten i hemmet, tillsammans med bananflugor. Nästan alla har vid något tillfälle sett en silverfisk hemma.

6. Hur får man silverfisk?

Silverfiskar kan ta sig igenom minimala sprickor men de kommer som regel inte in i hemmet via avlopp eller rörledningar.

Det mest sannolika är att du fått in silverfiskar via någon förpackning, där de gömt sig. Till exempel ett mjölpaket som du ställt i skafferiet – eller himmelriket, som silverfisken uppfattar det!

Man bör också vara försiktig med att ta in kartonglådor som förvarats utomhus, till exempel verandan eller ett kallförråd. Då kan både silverfisk, tvestjärtar och myror följa med. 

7. Olika silverfiskar?

I Sverige har vi två typer, vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk. Vanlig silverfisk blir cirka 10–12 millimeter lång, medan den långsprötade kan bli dubbelt så stor.

Beroende på ålder kan det vara svårt att se skillnad på de två typerna, men den långsprötade har betydligt längre spröt på bakdelen.

Att skilja på de två typerna av silverfisk kan kännas som överkurs, men de fällor som finns på marknaden är ofta avpassade för den ena eller den andra arten. Men det finns även fällor som fungerar på både vanlig och långsprötad silverfisk.

8. Silverfiskens fiender

Silverfisken är en skygg insekt som inte bits eller sticks. Förutom oss människor är det främst spindlar och tvestjärtar som är silverfiskens fiender. 

Tvestjärtar är också allätare, nattaktiva och trivs i samma miljö som silverfiskar. Men det är väl tveksamt om du vill anlita tvestjärtar för att jaga silverfiskar inomhus ...

9. Släck ljuset

Silverfiskar skyr ljus och är mest aktiva när det är mörkt. Har du ställt fram så kallade ”silverfiskfällor” så är de mest effektiva om det är släckt i de rum där fällorna står.

10. Blir en silverfisk gammal?

Som art är silverfisken mycket gammal och har funnits i 300 miljoner år. De fanns alltså innan dinosaurierna kom (230 miljoner år sedan).

Normalt lever silverfisken 1–2 år, som högst 5–8 år. Honorna lägger kontinuerligt 1–3 ägg om dagen, upp till 100 sammanlagt. Efter 3–6 veckor kläcks äggen.

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …