Guide: Eteriska oljor – skapa din egen doft i olika produkter
PUBLICERAD 14/3/2022

Guide: Eteriska oljor – skapa din egen doft i olika produkter

Inspiration Vill du göra din egen tvål, hudvårdsprodukt eller rengöringsmedel? Kanske ett miljöskonsamt sköljmedel med egen, personlig doft? Då är eteriska oljor något för dig och det finns en uppsjö att välja på.

En del menar att eteriska oljor är en växande trend bland de som försöker göra miljömedvetna val. Andra hävdar att eteriska oljor alltid varit ”heta” och intresserat stora grupper av användare på grund av sina välgörande egenskaper.

Båda grupperna har rätt och tittar vi bakåt i historien har växtbaserade oljor använts under tusentals år. Eteriska oljor har funnits som parfym, i skönhetsprodukter, balsamering, använts vid religiösa ceremonier och även ansetts ha medicinsk och läkande förmåga.

I forskarvärlden finns det olika åsikter om hur verksamma eteriska oljor egentligen är. Men det finns gott om praktiska vittnesmål från övertygade användare. Florence Nightingale använde exempelvis lavendelolja för att lindra plågorna hos sårade soldater under Krimkriget på 1800-talet – samtidigt som hon ”uppfann” yrket sjuksköterska.

Men alldeles oavsett de eventuellt läkande och stimulerande egenskaperna så är eteriska oljor vanliga i en mängd produkter. Det lättflyktiga extraktet används framför allt för att ge doft, exempelvis till hudvårdsprodukter. Men eteriska oljor används också till miljöskonsamma rengöringsprodukter och sköljmedel – varav flera är väldigt lätta att tillverka själva.

Äkta eterisk olja

En så kallat ”äkta” eterisk olja kommer från att man kallpressat eller destillerat blommor, blad, örter, frukter eller andra växtdelar. Den här framställningen blir ganska kostsam och därför har det också vuxit fram en syntetisk produktion där man blandar olika kemikalier.

Vätskan från extraktet är lättflyktig och stark, därför är den av praktiska skäl nästan alltid upplöst i någon typ av olja. Men även i denna form är eteriska oljor starka och ska aldrig användas outspädda på huden. Väldigt få av de eteriska oljorna är avsedda för invärtes bruk.

Tänk också på att husdjur som hund, katt, gnagare och burfåglar kan uppleva lukten från eteriska oljor som obehaglig. Håll noga koll på dina husdjurs reaktion.

Barn är mer känsliga för eteriska oljor än vuxna, vilket gör doseringen extra viktig. Även gravida bör vara försiktiga med eteriska oljor.

En del eteriska oljor är så pass skadliga att de är förbjudna att använda i kosmetika inom EU. Relativt nya studier har visat att lavendelolja och tea treeolja kan innehålla hormonstörande ämnen med östrogenliknande egenskaper.

Allergiska reaktioner kan förekomma, precis som en del är allergiska mot exempelvis citrusfrukter, och därför är det bra att göra ett test. Ta en droppe eterisk olja och blanda med en matsked olja. Badda in blandningen i ett plåster och fäst på armen. Om det efter en eller ett par timmar uppstår klåda eller rodnad så är rådet att inte använda den eteriska oljan.

Eftersom framställningen av eteriska oljor är kostsam så finns det också mindre hederliga aktörer som säljer produkter av sämre kvalitet. Oftast handlar det då om att man utgått från en bra, eterisk olja men spätt ut den med mer olja.

Det finns gott om onlinebutiker som säljer eteriska oljor men de går också att hitta hos hälsokostaffärer och varuhus. Ett gott råd är att först kontrollera leverantören/tillverkaren via de konsumentbetyg som finns hos till exempel Google, Trustpilot, Rejta och Reco.

Skräm bort insekter

För att sprida ut dofterna från eteriska oljor – det som även kallas för aromterapi – behövs någon typ av diffusor. Namnet kommer från att hjälpmedlet tar de lättflyktiga ångorna och fördelar ut dom i exempelvis ett rum.

Diffusorn kan vara mycket enkel, som en porös sten. Eller en skål som värms upp av ett värmeljus. Man kan också använda någon typ av pinne som doppas ner i flaskan med eterisk olja. Speciella luftfuktare för eteriska oljor finns också.

För dig som är nyfiken på eteriska oljor finns det gott om recept och rekommendationer att söka på nätet. Är man nybörjare är det mycket viktigt att följa de anvisningar som finns för doseringen.

Eftersom dofterna i eteriska oljor ofta kommer från blommor så kan man anta att de har funktioner i naturen, till exempel att locka till sig pollinerande insekter. Men motsatsen kan också vara aktuell och det finns speciella kombinationer av eteriska oljor som sägs vara bra på att skrämma bort mygg.

På ett liknande sätt år cederträolja bra på att hålla borta pälsängrar, mal och andra skadedjur från garderoben. Vill man inte använda olja går det även att använda träblock i cederträ.