Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter
PUBLICERAD 14/3/2022

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Inspiration Många rengöringsprodukter är tveksamma, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Använd ättika istället – en mångsidig och skonsam produkt som tar bort dålig lukt, rengör, är bakteriedödande och fungerar som sköljmedel. Följ vår guide med de 10 bästa tipsen.

Text och foto: Pär Brandt

Ättika är något som vi främst förknippar med matlagning, men få produkter är lika mångsidiga. I listan nedan har vi samlat 10 av de mest populära ”husmorstipsen” för ättika.

Även om ättika ska hanteras med respekt så är det inget miljöfarligt ämne. Ättiksyra bryts snabbt ner av mikroorganismer.

De flesta känner igen den klassiska glasflaskan med texten ”Perstorp Ättika”. I den lilla skånska bruksorten började tillverkningen av ättika redan 1881 men idag fylls flaskorna i Eslöv.

Rengöringsförmågan i ättika grundar sig i att det är en syra, ett surt ämne. 12-procentig ättiksprit har pH-värde på cirka 2,2. En fördel med ättika är att den inte alls är lika farlig att hantera som till exempel saltsyra (pH 0) eller svavelsyra (pH 1).

Vid rengöring brukar man kombinera ättika och bikarbonat, då får man en effektiv smutslösare som är både sur och basisk.

Ättika är bakteriedödande, vilket är bra i många sammanhang men också hjälper till att ta bort dålig lukt.

Vid normal användning är inte ättika farligt, även om det förstås inte är behagligt att andas in. Använd handskar för att inte få ättika på huden. Får man stänk av ättika i ögonen ska de sköljas med vatten.

Man måste alltid se till att förpackningen med ättika inte kan nås av barn.

1. Sköljmedel i diskmaskinen

Om du använder 12-procentig ättika kan du hälla den direkt i facket för spolglans. Använder du 24-procentig ättika kan den spädas 1:1 med vatten.

Mängden sköljmedel kan behöva justeras och avpassas till det vatten du har. Innehåller vattnet mycket kalk kan mängden ättika behöva justeras upp, en funktion som finns i de flesta diskmaskiner. Mjukt vatten kräver mindre mängd sköljmedel.

Vad är då en lagom mängd sköljmedel? Efter disk ska glasen se rena ut, vara utan kalkfläckar och torka snabbt.

2. Luktborttagare

Ättika är suveränt bra på att eliminera dålig lukt. Har man köpt kläder på second hand går det att blötlägga dessa i en balja, med en deciliter ättika, låt stå över natten och tvätta sedan i tvättmaskin. Givetvis med ättika som sköljmedel.

Ibland kan det uppstå dålig lukt i kylskåpet, trots att man rengjort från matrester. Häll upp en deciliter ättika i en kopp eller glas och låt stå i ett dygn. Sen brukar lukten vara borta.

Det går även att torka av och städa kylskåpet med ättika (se punkt 10 nedan).

Anledningen till att ättika tar bort dålig lukt är att ättiksprit är virus- och bakteriedödande. Men man ska absolut inte använda ättika som handsprit, det kan uppstå sveda och rodnad. Tvål, vatten och noggrann handtvätt duger gott om du inte har tillgång till handsprit.

3. Avkalka kaffebryggaren

Kalk följer med vattnet och fastnar i din kaffekokare, inte minst invändigt på ställen där det inte syns. Kalk och smuts påverkar smaken på kaffet, därför behöver bryggaren avkalkas regelbundet.

Ett miljöskonsamt och enkelt sätt att avkalka kaffebryggaren är med ättika. Fyll behållaren med 1 deciliter 12-procentig ättiksprit och 6 deciliter vatten. Stoppa i ett pappersfilter som fångar upp en del av smutsen.

Låt hälften av blandningen gå genom kaffekokaren och slå sedan av strömbrytaren. Låt stå i 15–20 minuter och sätt på bryggaren igen. Skölj och diska ur kaffekannan noga.

Låt sedan 3–5 kannor med rent vatten gå igenom kaffekokaren för att få den riktigt genomspolad invändigt. Samma metod fungerar utmärkt till vattenkokare, som också brukar få avlagringar med kalk.

Det finns en mängd olika typer av kaffekokare och en del ska inte rengöras med ättika. Ta därför först en titt i manualen vad som sägs om avkalkning, ofta kan du hitta den som pdf-dokument på nätet (googla på produktnamn + manual + pdf).

4. Ta bort mögel

Ättika är bakteriedödande och tar därmed bort dålig lukt. Men ättika är också effektivt och lämpligt för att tvätta bort mögel, då medlet tar död på sporerna.

Det finns speciella antibakteriella rengöringsmedel men vill man ha ett mera miljöskonsamt alternativ är ättika ett utmärkt val. Till exempel om man är utomhus och rengör en markis eller hammock.

Ett annat exempel där mögel och dålig lukt kan förekomma är tält. Speciellt om tältduken var lite fuktig och sedan fått ligga i sin påse sedan förra sommaren. Lägg ner hela tältet i en balja med några deciliter ättika, låt ligga över natten, skölj noga efteråt och häng upp på tork.

Svartmögel kan förekomma i badrum, speciellt om ventilationen är dålig. Dels ser svartmögel väldigt trist ut, men mögel är faktiskt också giftigt och sprider sig lätt i luften.

Börjar svartmögel uppstå bör du snabbt ta bort det. Möglet skrubbas bort med en borste och en blandning 1:1 med ättiksprit och vatten. Undvik klorin, som har stor miljöpåverkan och är ett starkt dödande medel för alla vattenlevande organismer.

5. Gör rent diskmaskinen

En diskmaskin borde ju vara bra på att även hålla sig själv ren och fin, kan man tycka. Men även diskmaskinen kan behöva lite extra kärlek, förslagsvis en gång i kvartalet.

Rensa bottensilen och ta bort all lös smuts. På vissa maskiner finns det ett filter som behöver rengöras regelbundet. Torka av gummilisterna till luckan med en disksvamp, då håller maskinen tätt.

Kontrollera att de roterande armarna inte fått smuts som täppt igen hålen. Kontrollera även doseringsfacken, där kan smuts bita sig fast. Skrubba med en borste – eller en uttjänt tandborste som är perfekt för små ställen.

När all synlig smuts är borta kan du hälla ättiksprit i tvättmedelsfacket och ytterligare 1–2 deciliter i botten på maskinen. Du kan även komplettera med ett par matskedar bikarbonat. Kör ett kort program med tom maskin. Glöm inte att fylla på salt, då och då.

6. Sköljmedel i tvättmaskinen

Sköljmedel innehåller ämnen som kan vara svåra att bryta ned i naturen och finns det parfym tillsatt kan den vara allergiframkallande.

Ättika är ett miljöskonsamt alternativ till sköljmedel. Blanda 1:2 med 12-procentig ättika, alltså en del ättika och två delar vatten. Dosera sedan i ungefär samma mängd som sköljmedel.

Ättikan är dessutom bra på att ta bort kalk och dålig lukt i tvättmaskinen.

Däremot luktar inte tvätten ättika efter avslutad tvätt. Vill du lägga till en doft så kan du droppa i eteriska oljor från växtdelar. Lavendel är en populär doft, men det finns många fler att välja mellan.

Ättika är till viss del mjukgörande för textilier men inte lika bra på att ta bort statisk elektricitet i syntetfiber. Använder du konventionellt sköljmedel till syntetfiber, och ättika i övrigt, så har du i alla fall reducerat utsläppet rejält.

7. Skrämma bort möss och råttor

Speciellt på hösten kan man få oönskade besök av möss, och ibland råttor. Mössen söker skydd mot kyla och letar föda.

Möss har en helt otrolig förmåga att ta sig igenom små håligheter, det räcker med en diameter på cirka 7 millimeter. Råttor behöver ett något större hål men har de väl kommit in kan de orsaka stora skador eftersom de gnager sönder exempelvis elledningar och plaströr.

Kan man inte täppa till alla håligheter – och det är ofta väldigt svårt – går det att ställa fram ättika i en skål där mössen och råttorna brukar komma in. Den skarpa lukten verkar avskräckande och är mer humant än att använda fällor.

Nackdelen med ättika är att den dunstar ganska fort, man får alltså fylla på regelbundet.

En annan miljöskonsam och human åtgärd för att hålla borta möss är att lägga ut enris vid husgrunden och öppningar. Av någon anledning så tål inte möss lukten från enris.

8. Göra rent spishällen

Här har vi ett av de klassiska exemplen när man med fördel kan mixa ättika (surt) och bikarbonat (basiskt). Fast den här gången ska vi även använda bitsocker, för att få en skrubbande effekt på fastbränd smuts.

Blanda 1 dl ättiksprit (12 procent) med 2 teskedar bikarbonat ner i 3 dl varmt vatten. Rör ihop och lägg på spiselhällen, låt verka några minuter. Ta sedan bitsocker och gnugga på de fläckar som inte vill släppa.

Efteråt kan man torka den rengjorda ytan med hushållspapper eller disktrasa. Polera ytan riktigt ren och blank med en mikrofiberduk.

9. Gör rent mikrovågsugnen

Om det stänkt mat vid uppvärmning i en mikrovågsugn kan fläckarna bli svåra att få bort, då de torkat av värmen.

En effektiv metod att lösa upp smutsen är att ställa in en skål med blandning av vatten och ättika. Det räcker med några matskedar ättika om man har en mindre skål eller djup tallrik.

Låt mikrovågsugnen gå med full effekt i 1–2 minuter så att vattnet förångas och sprids i mikrovågsugnen. Smutsen blir upplöst och därmed lätt att torka bort. Man kan även prova med några matskedar citronsaft i en vattenskål.

10. Ättika som fönsterputs

Ättika fungerar utmärkt som fönsterputs. Blanda 2:3 med ättiksprit och vatten (alltså två delar 12-procentig ättiksprit och tre delar vatten).

Fyll blandningen i en sprayflaska och lägg till ett par droppar flytande diskmedel. Spruta på glaset och använd en mikrofiberduk eller ”tvättpäls” för att få smutsen att lossna. Använd en mjuk fönsterskrapa och dra uppifrån och ned för att få bort vattnet. Var noga med skrapan, då blir det inte så mycket vatten att torka bort.

Avsluta med att putsa riktigt rent med en mikrofiberduk som är gjord för glas. Den har väldigt fina fibertrådar och ser nästan helt slät ut i strukturen. Titta på fönsterglaset inifrån och ut, då ser du direkt om det är någon fläck eller vattendroppe kvar.

Den här blandningen går bra att använda till andra områden också, till exempel kylskåpet. Gör du inte av med hela mängden kan den sparas till nästa gång du behöver städa.

Men använd inte ättika här!

Nu kanske du tror att ättika är ett mirakelmedel till allt? Men det finns flera områden där man inte ska använda ättika:

  • Ångstrykjärn. Eftersom man kan avkalka kaffekokaren verkar steget till ångstrykjärnet inte så långt. Men gör inte det, delar inuti strykjärnet kan skadas.
  • Blanda aldrig ättika med blekmedel, som exempelvis klorin. Då blir det en kemisk reaktion som kan vara hälsofarlig.
  • Natursten. Alla typer av sten som inte glaserats kan bli porösa av ättika och det kan uppstå fläckar. Här fungerar såpa bättre.
  • Fogar vid klinkers och kakel. Även här kan det porösa materialet bli fläckat. Ånga funkar bättre.
  • Blodfläckar. Fläckar efter intorkat blod kan vara mycket envisa men här hjälper inte ättika. Blötlägg i saltat vatten, eller skrubba fläcken med bikarbonat och vatten.
  • Trägolv. Virke från barrträd eller lövträd ska inte rengöras med ättika. Såpa är bättre.

Liknande artiklar:


Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …