Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig
PUBLICERAD 10/5/2023

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Inspiration Värmen gör ormar aktiva och då ökar också risken för ormbett. Blir du, barnen eller husdjuren bitna av en huggorm gäller det att agera rätt för att undvika sjukdom och i värsta fall dödsfall.

Text: Pär Brandt

Våren är en efterlängtad tid för många. Det gäller även ormarna, som blir mer aktiva i värmen och inte drar sig tillbaka förrän i september–oktober.

Eftersom huggormar trivs på ungefär samma platser som vi människor är risken för närkontakt stor, sommartid. Huggormar är väl kamouflerade och är därför svåra att upptäcka, i värsta fall först när det är för sent.

Huggormsbett är nog så smärtsamma men för en frisk, vuxen person behöver det inte leda till bestående skador. Dödsfall är ovanliga, men förekommer.

För barn och inte minst husdjur ökar riskerna eftersom de väger mindre i förhållande till den mängd ormgift som ett bett kan ge. Cirka 300–400 personer blir bitna av huggorm varje år.

Läs våra tips och råd för att vara förberedd, ifall någon blir biten av en huggorm i sommar.

1. Åk till sjukhus vid bett

Har du blivit biten av en huggorm är rådet från 1177 och Giftinformationscentralen att genast åka till sjukhus för observation. Åk inte ensam om du känner dig illamående, har hjärtklappning eller andningsbesvär.

Sjukvårdspersonalen har erfarenhet och kunskap för att bedöma ditt hälsoläge. De sätter in rätt åtgärder, kan ge smärtlindring och är uppmärksamma på förändringar i ditt hälsotillstånd.

I början av maj skedde ett tragiskt dödsfall i Tanums kommun där en man blivit ormbiten. Han valde att inte åka till sjukhus och avled efter några timmar.

Ett exempel på huggormsbett som kunde slutat riktigt illa är från en golfbana i Botkyrka, där Emil Åkerwall stoppade ner handen i gräset för att plocka upp en golfboll. Emil blev biten av en stor huggorm men kunde snabbt föras till sjukhus där han fick akut behandling som räddade hans liv.

2. Omedelbara åtgärder

Glöm allt du sett i äventyrsfilmer om ormbett. Det går inte att suga ut giftet eller påverka blodflödet, annat än att ta det lugnt.

Lämna såren efter huggtänderna helt ifred. Ta av skor eller ringar, eftersom ormbett kan leda till svullnad.

Försök hålla den bitna kroppsdelen högt och var så stilla som det går i situationen. Åk sedan till sjukhus.

Huggormar känner man igen på zickzack-mönstret på ryggen.

3. Bett utan ormgift

Många som blivit bitna av huggorm får inga symtom alls, förutom skadorna efter huggtänderna. Det beror på att huggormar inte alltid sprutar ut något gift.

Cirka 30–50 procent av alla huggormsbett är så kallade ”torrbett”, där ormen inte sprutat in något gift.

Du kan även ha blivit biten av en snok, vilket dock är mycket ovanligt då den har mindre huggtänder än en huggorm. Snokar är ofarliga, lämna dom ifred precis som alla ormar. Rör inte en snok som ser död ut, det är en överlevnadsstrategi när den inte kan fly.

4. Huggorm i trädgården

Både huggorm och snok – de två ormar vi har i Sverige – är fridlysta. Snokar anses ofarliga för människor och får inte röras eller flyttas.

En huggorm kan ju vara farlig för människor och husdjur, vilket gör att man har rätt att flytta på en huggorm som finns på tomtmark.

Huggormar har dock väldigt bra luktsinne, så det räcker inte att flytta den korta sträckor för då är den snart tillbaka. Experter på ormar menar att man bör flytta en huggorm flera kilometer för att säkert bli av med den.

5. Ormbett på barn

Generellt gäller precis samma råd för barn som för vuxna. Blir ett barn biten av en huggorm gäller det att åka till sjukhus för observation.

Riktigt små barn kan kanske inte förklara att de blivit ormbitna och då gäller det att leta efter tecken på ormbett. Avståndet mellan huggtänderna brukar vara 6–9 millimeter.

Reaktionerna efter ett huggormsbett kan bli större hos ett barn. Vilket bland annat beror på lägre kroppsvikt i förhållande till mängden ormgift.

Det är endast på tomtmark du har rätt att flytta en huggorm.

6. Ormbett på husdjur

Precis som med barn är det kroppsvikt i förhållande till mängden ormgift som ökar riskerna efter ett huggormsbett. Till detta ska också läggas risken för att du som djurägare inte förstår vad som hänt. Ett huggormsbett kan vara mycket svårt att se genom pälsen.

En hund som blivit biten av en huggorm kan uppleva så mycket smärta att den biter människor, även om den aldrig annars skulle bitas. Därför bör man först göra en så kallad nossnara.

Både hundar och katter kan bli bitna av huggormar och först efter några timmar uppvisa symtom som gör dig misstänksam. Det kan handla om trötthet, svullnad eller kräkningar. I senare läge andningssvårigheter och även andningsstillestånd.

Hundar och katter ska transporteras så stilla och snabbt som möjligt till veterinär, om du misstänker eller vet att det handlar om ett huggormsbett. Djuret hålls under observation och kan få smärtstillande samt dropp. Veterinären kan även ge serum mot ormgift.

Akuta veterinärbesök kan bli dyrbara, så se till att ha en bra försäkring till ditt husdjur (klicka för att läsa mer).


En snok, som på bilden, kännetecknas av sina runda pupiller.

7. Huggorm eller snok?

För ett otränat öga kan det vara svårt att skilja på huggorm och snok. En vuxen huggorm är oftast större än en vuxen snok, även om det finns undantag. Men i båda fallen kan det vara unga individer som man möter och då upplevs skillnaderna som mindre.

Huggormar har nästan alltid det karakteristiska zickzack-mönstret på ryggen – vilket snokar inte har. Hasselsnoken kan dock ha längsgående rader av fläckar som kan tolkas som zickzack-mönster

Men det finns även svarta huggormar, utan mönster på ryggen. Snokar har två ljusa fläckar i nacken, strax bakom huvudet.

För att artbestämma en svart orm kan man titta på ögonen. Huggormar har en pupill som påminner om katter, snokar har en rund pupill. Kopparödlan (som är en ödla men utan ben) har ögon med rörliga ögonlock.

Håll dock lämpligt säkerhetsavstånd när du ska kolla in pupillen på ormen framför dig. Kikare är ett bra hjälpmedel.

8. Hjälper gummistövlar?

Utan att ge några säkra löften så ger gummistövlar skydd mot ormbett. Liksom grova kängor. Stövlar är dock säkrare då ormar kan bita ganska långt upp på benen.

Här kan vi dock tänka oss att det skiljer sig åt mellan olika typer av gummistövlar och kängor. Några tester är svårt att hitta.

Huggormar har pupiller som påminner om kattögon.

9. Får jag döda en huggorm?

Eftersom både huggorm och snok är fridlysta är svaret nej. Du får inte döda en huggorm.

Kan du bli bestraffad? Ja, det finns flera exempel på personer som blivit bötfällda efter att ha dödat ormar. Straffsatsen för artskyddsbrott är som mest två års fängelse.

Du får heller inte fånga ormar (flytta huggorm från tomt är tillåtet) eller förstöra deras ägg.

10. Skrämma en huggorm?

Ormar har ingen ”vanlig” hörsel men känner av vibrationer mycket väl. Dina fotsteg bör vara tillräckligt för att skrämma bort de flesta ormar långt innan du ser dom.

För trädgårdar finns det batteridrivna ”ormskrämmor” som skickar ut vibrationer med ojämna intervaller. Hur effektiva dessa verkligen är råder det delade meningar om.

Ormar gillar att sola sig på våren och får värme från stenar. De gillar det skydd som buskage och ris ger. Det bör man ha i minne för att undvika oönskade möten.

Ormar är generellt aktiva från tidig morgon till sen kväll, lite beroende på årstid. På nätterna blir det kallare och då minskar ormarnas aktivitet. Men riskerna försvinner inte helt, när det är mörkt ser du kanske inte var du trampar och kan överraska en huggorm som då försvarar sig.



Liknande artiklar:

 

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Guide: Mitt husdjur har skadat – täcker försäkringen?

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …