Ta bort maskrosorna snabbt och enkelt – utan giftiga medel
PUBLICERAD 28/5/2023

Ta bort maskrosorna snabbt och enkelt – utan giftiga medel

Trädgård Att bekämpa maskrosor i trädgården kan kännas som ett maratonlopp. Men det finns några knep och tips som gör att du faktiskt kan få övertaget och få bort maskrosorna.

Text: Pär Brandt

Med sin härligt gula färg lyser maskrosorna upp gräsmattan. Men många husägare gillar inte den här typen av dekoration.

De gula utropstecknen i allt det gröna verkar ha ett evigt liv och återkommer varje vår. Men följ våra 10 tips nedan så ökar du chansen att begränsa maskrosorna.

1. Rensa tidigt

Maskrosor älskar vårsolen och börjar växa tidigt. Ett av de mest effektiva knepen är därför att rensa bort maskrosorna tidigt.

Viktigast är att ta bort maskrosorna innan de blommar. Har du bråttom räcker det att knipsa bort knopparna. Men släng knopparna i en soppåse (inte i komposten), annars kan de omvandlas till frö och spridas med vinden.

När blomman blommat färdigt övergår den till att bilda de ljusa frökapslarna – tar någon vecka – som sedan snabbt sprids i vinden. Då blir det många nya maskrosor senare under sommaren.

En maskrosplanta som fått växa till sig får en lång och kraftig rot. 

2. Gräv upp rötterna

Maskrosor sprider sig effektivt via både blommorna och rötterna. För att verkligen få bort en maskros måste därför rötterna dras upp.

Det finns flera olika maskrosjärn i handeln. Vilken du föredrar är lite av en smaksak. Dock sparar du ryggen om du väljer ett verktyg där du kan stå upp.

Gå ut och dra upp rötterna efter att det regnat, jorden blir porösare av fukten och det blir lättare att få upp hela roten. Rötterna kan sedan bli kompost men låt dem torka ut först.

I rabatter kan man använda ett sådant här handverktyg. Det funkar bra även till annat ogräs.

3. Var envis och långsiktig

De maskrosor du tar bort på våren blir inte en ny ”skörd” till hösten. Redan första året bör du alltså se en minskning av antalet maskrosor.

Men de som trots allt överlevt dina ansträngningar kommer tillbaka nästa vår. Och förmodligen även nästnästa vår …

Var därför långsiktig och envis. Då vinner du kampen över maskrosorna.

Ser det ut så här hos din granne så får du garanterat nya maskrosor varje år!

4. Importerade maskrosor

Trots envishet kan många husägare känna att kampen mot maskrosorna är hopplös. Det kommer ständigt nya maskrosor, varje vår.

Förklaringen är att de nya maskrosorna sannolikt kommer med vinden. De små fröna har en fiffig ”fallskärm” som kan transportera dem långt iväg.

Ligger din trädgård intill andra områden där det finns gott om maskrosor så har du i praktiken en ständig tillförsel av nya maskrosor.

5. Bränn maskrosorna

Har du ett stenlagt område, spricka i betongen eller asfalten, så kan det vara ställen där maskrosorna växer. Då är det i praktiken nästan omöjligt att gräva upp rötterna.

En metod är då att bränna bort maskrosorna, det finns speciella brännare för detta.

Ett alternativ om det handlar om några enstaka maskrosor är att använda kokande vatten, då dör de. Men den metoden ska bara användas där inget annat växer eller odlas.

I en betongspricka får man dra bort allt som syns, sedan hälla på kokhett vatten – då dör rötterna.

6. Ny maskros varje år

Maskrosor är perenner, det vill säga en växt som vissnar på hösten men växer upp igen till våren.

Nya skott till maskros bildas från rotdelar i marken. Så har du inte fått upp hela roten kan det komma nya maskrosor på samma plats.

Maskrosor sprids på nya ställen av frön, antingen under våren (för att blomma i slutet av sommaren) eller till nästa vår (frön som övervintrat).

7. Gräsmattan är din vän

En tät, välmående gräsmatta konkurrerar med maskrosorna. Lyckas du med gräsmattan så har du en något bättre chans att även hålla nere förekomsten av maskrosor.

Om jorden är för mager trivs inte gräset så bra, men det gör maskrosorna. Du kan få upp näringsvärdet med exempelvis hönsgödsel, då frodas gräsmattan och maskrosorna blir färre.

Använd hönsgödsel för att gräset ska frodas, då blir maskrosorna färre.

8. Använd inte salt

En del förespråkar salt som bekämpningsmedel mot ogräs, även maskrosor. Det är dock inte att rekommendera då salt löser upp sig, sprider sig i jorden och är negativt för all växtlighet.

Andra hävdar att ättika är bra för att få bort maskrosor. Men det är samma problem där, ättikan sprider sig och kan döda all växtlighet i närheten.

Möjligtvis är ättika effektivt i mindre mängd om man har en spricka i asfalten eller betongen – där finns ingen annan växtlighet att ta hänsyn till.

9. Akta kläderna

Maskrosor ger ifrån sig en vit, mjölkaktig vätska när man klipper med gräsklipparen eller på annat sätt deformerar växten. Vätskan kan ge mycket envisa fläckar, både på huden men framför allt på kläder.

Lång blötläggning och gnuggning med galltvål verkar lösa upp fläckarna. En del hävdar att alkohol, till exempel fönsterputs, är bra mot fläckar från maskrosor.

Flera försök har gjorts för att utvinna maskrosor som alternativ till naturgummi. Någon större kommersiell produktion har det inte blivit men Vredestein har tillverkat mindre serier av cykeldäck med ”gummi” från maskrosor.

Den här bilden illustrerar varför maskrosorna sprider sig så otroligt effektivt. Frökapseln sitter i en "fallskärm" som kan flyga långt i vinden.

10. Bli inte allt för arg

Okej, du för en ojämn kamp mot maskrosorna och känner att ilskan växer. Men bli inte allt för arg på maskrosorna, de har flera viktiga funktioner.

Blommorna ger nektar till insekter och frökapslarna kan bli mat till fåglar. Eftersom maskrosor börjar blomma så tidigt på året är de viktiga för exempelvis vildbin – som är hotade på många platser.

Flera fjärilslarver har maskrosor som sin värdväxt. Om du låter maskrosorna leva så kan du njuta av fjärilar senare under sommaren. Och sen är ju maskrosor rätt vackra också!
 

Liknande artiklar:

Rengör, olja in och ta hand om dina utemöbler – tips och metoder

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

Skapa den perfekta uteplatsen

Maxa din uteplats!

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Här är det i praktiken omöjligt att gräva upp roten på maskrosen. Men den måste bort, annars kommer det en ny planta nästa vår. Detta är ett undantagsfall där du kan använda ättika för att döda roten.

Mer om Trädgård
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Trädgård

Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du …