Maxa din uteplats!
PUBLICERAD 1/6/2021

Maxa din uteplats!

Trädgård När sommaren kommer är det många som vill fixa mysigaste utehänget. Och det är lika roligt varje år. Det här ska du tänka på när du inreder din favoritplats.

Börja med att tänka dig att uteplatsen är som ett vardagsrum. Allt går mycket lättare då och det är smart att utgå från familjens behov. Då faller bitarna snabbt på plats. Ni vill så klart kunna äta eller bara sitta och jäsa skyddade från vinden. En hörna med kvällssol där man kan ta en uppfriskande drink eller varför inte läsa en god bok. Där ska man kunna sitta skönt långt framåt kvällen. Lite extra stolar för gäster är inte heller fel.

Tänk inne istället för ute

Till att börja med är det klokt att utgå ifrån en av husets väggar. Sen skapar du en hörna med väggar med hjälp av växter eller spaljéer. Det går förstås att välja både och. Valet är ditt och möjligheterna oändliga.

När det är klart är det dags för det kanske viktigaste: sköna sittplatser. Har du mycket yta kan du satsa på både matbord och loungemöbler. Ett lågt bord med extra stolar och sköna kuddar är också bra. Addera sen lite textilier till uteplatsen för att ge färg och personlighet för att höja mysfaktorn ytterligare.

Handfasta tips

  1. Tänk på var du har kvällsolen
  2. Kom ihåg vindskydd
  3. Se till att ha flera sittfunktioner
  4. Skapa planterings-möjligheter
  5. Dela av rummet med växter

Mer om Trädgård
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Trädgård

Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du …