Skapa den perfekta uteplatsen
PUBLICERAD 13/7/2022

Skapa den perfekta uteplatsen

Inspiration När sommaren kommer är det många som vill fixa mysigaste utehänget. Och det är lika roligt varje år. Det här ska du tänka på när du inreder din favoritplats.

AV: CHRISTIAN KÖRNER

Börja med att tänka dig att uteplatsen är som ett vardagsrum. Allt går mycket lättare då och det är smart att utgå från familjens behov. Då faller bitarna snabbt på plats. Ni vill så klart kunna äta eller bara sitta och jäsa skyddade från vinden. En hörna med kvällssol där man kan ta en uppfriskande drink eller varför inte läsa en god bok. Där ska man kunna sitta skönt långt framåt kvällen. Lite extra stolar för gäster är inte heller fel.

Tänk inne istället för ute

Till att börja med är det klokt att utgå ifrån en av husets väggar. Sen skapar du en hörna med väggar med hjälp av växter eller spaljéer. Det går förstås att välja både och. Valet är ditt och möjligheterna oändliga.

När det är klart är det dags för det kanske viktigaste: sköna sittplatser. Har du mycket yta kan du satsa på både matbord och loungemöbler. Ett lågt bord med extra stolar och sköna kuddar är också bra. Addera sen lite textilier till uteplatsen för att ge färg och personlighet för att höja mysfaktorn ytterligare.

Handfasta tips

  1. Tänk på var du har kvällsolen
  2. Kom ihåg vindskydd
  3. Se till att ha flera sittfunktioner
  4. Skapa planterings-möjligheter
  5. Dela av rummet med växter
  6. Skaffa en smart förvaring så att det snabbt går att stuva undan textilier och kuddar vid risk för regn.