Vad kostar julbelysningen – går det att spara?
PUBLICERAD 22/11/2022

Vad kostar julbelysningen – går det att spara?

Energi & värme Att lysa upp vintermörkret med elektriska ljus har blivit allt populärare och affärerna är fulla av vackra slingor, lampor och annat att pynta både hem och trädgård med. Men hur mycket kostar det att lysa upp huset som en gran i december och vad kan du göra för att hålla kostnaderna nere?

I takt med att kylan lägger sig över Sverige brukar också elpriserna gå upp, något som många redan fått erfara. Under året har vi fått uthärda allt högre elpriser och många undrar nog hur man ska kunna spara på den höga elräkningen.

Men även om hemmet fylls av julbelysningar i alla rum, är den fortfarande bara en liten del av husets totala elkostnader. Hela 50% av elen för ett hus brukar gå åt till uppvärmningen, 20% till varmvatten och de 30% som är kvar till hushållsel – där även julbelysningen ryms. 

Klimatsmarta tips

Nästan all dekorativ julbelysning är uppbyggd med energisnåla LED-lampor, lysdioder. Jämfört med gamla tiders glödtrådslampor ger LED-tekniken ett bra ljus, men nästan helt utan värmeförluster.

I räkneexemplen använder vi elpriset 2 kronor per kWh, vilket är ett relativt högt snittpris men mycket väl kan inträffa vintertid i elområde 3 och 4.

En lysande gran i normal storlek med LED-belysning drar exempelvis 6 watt. Vilket blir cirka 10 kronor per månad om den lyser dygnet runt – ingen betydande del av elräkningen med andra ord. Men tillsammans med flera ljusslingor, adventsstjärnor, med mera så finns det ändå en poäng i att göra vad du kan för att minska elförbrukningen. 

Minska elen med 50% 

Med rätt typ av lampor kostar en julbelysning inte många kronor. Men kom ihåg att en halogenlampa drar cirka 50 procent mer än en led-lampa och en julgransbelysning med led 16 gånger mindre el än en med glödlampor.

Har du ännu inte har bytt din julbelysning mot LED är det därför dags att göra det nu.

En 7-armad adventsljusstake med LED-lampor drar 2 Watt. Vilket blir ungefär 3 kronor per månad om den står på dygnet runt. En 5 meter lång ljusslinga med 160 LED-lampor drar 6 watt. Vilket blir cirka 10 kronor per månad om den lyser dygnet runt.

Om vi använder en adventsstjärna med E14-lampa finns det många alternativ. Men en mindre variant som ger 140 lumen drar 1,5 watt. Vilket är cirka 2:40 kronor per månad, tänd dygnet runt. Om vi har julpyntet uppe i två månader och släcker när det är dagsljus så är det alltså relativt låga kostnader.

Stäng av när du sover

Att belysningen står på under natten är bara onödigt. Prova att stänga av alla lampor under delar av dygnet, till exempel via en fjärrkontroll, app eller timer, men tänk på att även timern drar ca 0,5-1 W ström när lampan inte är på. Det bästa du kan göra är helt enkelt att stänga av all belysning med en strömbrytare.

Julbelysning behöver inte kosta så mycket med LED-lampor. Men i det här fallet finns nog en viss besparingspotential ...

Skippa skärmen

Visste du att cirka 25% av hemmets förbrukning av hushållsel går åt till skärmar? Det gör att du kan spara el på andra sätt under julen än att släcka ner myset – till exempel genom att umgås. Så stäng av tv:n, lägg bort mobilerna och gör något tillsammans som att lägga pussel, spela spel, ta en promenad eller läsa högt ur en bok. 

Fram med raggsockorna

Vill du göra verklig skillnad för din elräkning – sänk värmen i rummet. När vi är många hemma behövs ofta inte samma inomhustemperatur, så fram med tjocktröjorna, raggsockorna och sänk värmen någon grad eller två. 

Återbruka julgranen 

Exakt hur många julgranar som säljs i Sverige varje år är svårt att säga, men det lär vara någonstans runt 3 miljoner. De flesta av dessa som vi köper har odlats i Skåne eller Danmark.

Genom att se till att lämna in granen på avsedd återvinningsplats efter julhelgen kan du ge den möjlighet att omvandlas till värme eller el i ett fjärrvärmeverk. Har du tillgång till en kompostkvarn kan du tugga ner granen till flis och använda som jordförbättring.

Ska man då känna sig som en klimatbov för att man slänger sin gran, och köper en ny nästa år? Inte nödvändigtvis. En italiensk forskarstudie visar att en plastgran måste användas i många år innan den uppvisar ett lägre CO2-utsläpp. Beroende på utförande kan det handla om 10–15 år innan plastgranen blir "bättre" jämfört med en äkta gran.

 

Läs fler artiklar om att spara kostnader:


Hjälp – min elräkning skenar! Vad gör jag?


Byt bank och sänk räntan på bolånet – så här gör du


Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips


Elda säkert i din braskamin eller kakelugn – spara pengar

 

 

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …