Vad kostar julbelysningen – egentligen?
PUBLICERAD 14/12/2021

Vad kostar julbelysningen – egentligen?

Energi & värme Att lysa upp vintermörkret med elektriska ljus har blivit allt populärare och affärerna är fulla av vackra slingor, lampor och annat att pynta både hem och trädgård med. Men hur mycket kostar det att lysa upp huset som en gran i december och vad kan du göra för att hålla kostnaderna nere?

I takt med att kylan lägger sig över Sverige brukar också elpriserna gå upp, något som många redan fått erfara. Men även om hemmet fylls av julbelysningar i alla rum, är den fortfarande bara en liten del av husets totala elkostnader. Hela 50% av elen för ett hus brukar gå åt till uppvärmningen, 20% till varmvatten och de 30% som är kvar till hushållsel – där även julbelysningen ryms. 

Klimatsmarta tips

En lysande gran i normal storlek med led-belysning kostar inte mer än ca 15 öre per dygn – ingen betydande del av elräkningen med andra ord – men tillsammans med ett par slingor, adventsstjärnor med mera finns det ändå en poäng i att göra vad du kan för att minska elförbrukningen. 

Minska elen med 50% 

Med rätt typ av lampor kostar en julbelysning inte många kronor. Men kom ihåg att en halogenlampa drar cirka 50 procent mer än en led-lampa och en julgransbelysning med led 16 gånger mindre el än en med glödlampor. Har du ännu inte har bytt din julbelysning mot LED är det därför dags att göra det nu.  

Stäng av när du sover

Att belysningen står på under natten är bara onödigt. Prova att stänga av alla lampor under delar av dygnet, till exempel via en fjärrkontroll, app eller timer, men tänk på att även timern drar ca 0,5-1 W ström när lampan inte är på. Det bästa du kan göra är helt enkelt att stänga av all belysning med en strömbrytare. 

Skippa skärmen

Visste du att cirka 25% av hemmets förbrukning av hushållsel går åt till skärmar? Det gör att du kan spara el på andra sätt under julen än att släcka ner myset – till exempel genom att umgås. Så stäng av tv:n, lägg bort mobilerna och gör något tillsammans som att lägga pussel, spela spel, ta en promenad eller läsa högt ur en bok. 

Fram med raggsockorna

Vill du göra verklig skillnad för din elräkning – sänk värmen i rummet. När vi är många hemma behövs ofta inte samma inomhustemperatur, så fram med tjocktröjorna, raggsockorna och sänk värmen någon grad eller två. 

Återbruka julgranen 

Exakt hur många julgranar som säljs i Sverige varje år är svårt att säga, men det närmar sig någonstans runt 4,5 miljoner – och lika många personer går själv ut i skogen och hugger en. Genom att se till att lämna in granen på avsedd återvinningsplats efter julhelgen kan du ge den möjlighet att omvandlas till värme eller el i ett fjärrvärmeverk.