Byt bank och sänk räntan på bolånet – så här gör du
PUBLICERAD 26/10/2022

Byt bank och sänk räntan på bolånet – så här gör du

Ekonomi Är du missnöjd med din nuvarande bank eller vill pruta ner boräntan? Då kan det bli aktuellt att byta bank. Att byta bank är inte alls svårt men här är några saker du bör hålla koll på.

Se över dina bolån

Riksbanken har höjt räntan kraftigt och det innebär att de flesta med bostadsrätt eller hus fått acceptera mycket högre boendekostnader. Men du kanske kan få lägre ränta hos en annan bank?

Att byta bank kan ibland vara helt nödvändigt för att få ner räntenivån på sina bolån. Du kan få lägre ränta hos en annan bank (som gärna välkomnar nya kunder) men du kan också påverka din nuvarande bank (som inte vill förlora dig som kund).

Innan du bestämmer dig har du ett utmärkt förhandlingsläge att se över dina bolån. Har du stora lån kan en halv procents lägre ränta innebära stor skillnad i plånboken – det kan handla om många tusenlappar varje år.
Boka ett möte med den bank du vill byta till och se vad de kan erbjuda, sedan börjar du förhandla – både med den nya banken och den du redan är kund hos.

Din nya bank hjälper dig

Många tycker att det känns ovant och krångligt att byta bank. Men du får bra hjälp av din nya bank, de har stor vana och kan besvara alla dina frågor.

Ofta är det bäst att flytta över allt till din nya bank och samla bolån, pensionssparande, sparkonto, med mera. Men du kan givetvis ha mer än en bank, om det passar dig bättre.

Se över avgifterna

Att få lägre boränta är oftast det som kan göra störst skillnad när du jämför två banker. Men det kan också vara skillnader i avgifter för olika tjänster.

En del banker tar betalt för varje tjänst, andra erbjuder kanske ett ”paket” med olika tjänster med en gemensam avgift för alltihop. Försök att skaffa dig en samlad bild av avgifternas storlek när du jämför banker.

Stäng kort och konton

När du startat nya konton kan du själv enkelt föra över pengar genom din gamla internetbank och börja använda dina kort. Men glöm inte att klippa sönder de gamla korten så att de inte ligger och skräpar i en låda någonstans där det finns risk att någon tar dem.

Se också till att din gamla bank avslutar alla konton så att du slipper betala årsavgifter för kort du inte längre använder.

Sänkt räntenivå på bolånen kan betyda mycket för din ekonomi. Pruta hårt – eller byt bank!

Se över dina krediter

Du har kanske köpt något på kredit där en avbetalning dras varje månad? Den krediten är sannolikt kopplad till ditt gamla bankkonto och då måste du meddela kreditgivaren att du bytt bank.

Flytta fonder och värdepapper

Har du fonder eller värdepapper ber du din nya bank flytta över dem och hjälpa dig att komma igång med ditt nya sparande.

Vissa värdepapper går inte – eller kan vara ofördelaktigt – att flytta på. Fråga din nya bank så guidar dig rätt.

Kolla Autogiro och Swish

Se över nuvarande banktjänster och starta nya direkt, för en smidig övergångsperiod. Har du BankID, autogiro eller Swish behöver du meddela den nya banken. E-fakturor avslutas automatiskt, men vill du fortsätta betala med e-faktura måste du lägga in dem. Glöm inte att skriva ut eller spara eventuell historik för e-fakturorna, eftersom den försvinner när kontot avslutas.

Byt i början av månaden

Smidigast är alltid att byta bank i början av månaden. Då har du betalt alla räkningar från förra månaden och har några veckor på dig att fixa till nya rutiner.

Till sist

Bankbytet ska normalt inte längre ta mer än 3-5 vardagar. På Bankföreningens hemsida kan du ladda ner en checklista med gemensamma rutiner för bankbyte.

 

Källa: Svenska Bankföreningen, DN, Råd&Rön

Mer om Ekonomi
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Ekonomi

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att blåsa ”faran över”, dina banklån …

Så fixar du fattiga januari
Så fixar du fattiga januari
Ekonomi

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide …