Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek
PUBLICERAD 26/9/2023

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Trädgård Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka. Med lite tålamod och rätt tillvägagångssätt kan du få dem till en ekplanta. I denna guide delar vi med oss av instruktioner för att öka dina chanser att lyckas.

Text: Frida Blom

Steg 1: Samla dina ekollon

Ekollon plockas med fördel precis innan frosten, vilket brukar inträffa i slutet på september eller i oktober. Leta efter bruna ekollon där nederdelen har spruckit lite och man kan ana en vit rot. Om roten till och med har utvecklat en liten svans, kan man nästan vara säker på att den kommer klara sig. Plocka ett par stycken då det är vanligt att de inte tar sig. Ju fler du plockar desto större är chansen att lyckas! 

Steg 2: Lägg ekollonen i kylen

Lägg samtliga ekollon i en lufttät plastpåse tillsammans med fuktigt hushållspapper, som du sedan lägger i kylskåpet. Detta eftersom kylskåpet efterliknar den naturliga vinterkylan och förbereder ekollonen för groddning. Dessutom ger det ekollonen tid att utveckla sina rötter ytterligare. Låt dem vila där och kolla då och då om grodden har växt tillräckligt mycket, brukar ta 1–3 veckor. (se bild)

Steg 3: Placera ekollonet i vatten

Välj en liten vas med smal öppning och fyll den sedan med vatten till toppen. Lägg sedan ekollonet i vasen med roten nedåt och se till att roten når vattnet. Hela ekollonet bör inte vara helt täckt i vatten. Har du svårt att få ekollonet stabilt i vasen kan du använda dig av tandpetare eller nål på vardera sida av ekollonet för att hålla det på plats. Ställ sedan vasen på en ljus plats, exempelvis i ett fönster. 

Se bild hur ekollonet ska vara placerad för bästa resultat. 

Steg 4: Vänta och övervaka

Nu kommer tålamodet in i bilden och det gäller att hålla vattennivån stabil för att roten hela tiden ska få vatten. Byt vattnet med jämna mellanrum och efter 3–6 veckor kommer den (förhoppningsvis) att börja växa. 

Steg 5: Plantera i en kruka

Det sista steget och det mest kritiska är att plantera ekollonet så den så småningom ska bli en liten ekplanta. Detta kan du göra först efter några månader när ekollonet har fått stabila rötter. Ta en kruka där rötterna får plats ordentligt, lägg sedan små lecakulor i botten och fyll på med blomjord. Var försiktig när du planterar ekollonet i krukan så att rötterna inte skadas och se till att jorden inte blir för tung. Ställ sedan på en ljus plats och se till att vattna lite men ofta, så att jorden är lätt fuktig men inte blöt. 


Lycka till!
 

Liknande artiklar:

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Mer om Trädgård
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Trädgård

Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du …