Tre goda viner inför högtidernas festligheter
PUBLICERAD 15/12/2023

Tre goda viner inför högtidernas festligheter

Smaktipset Nu är jul och nyår snart här och under firandet vill man givetvis ha något riktigt gott i glasen. Diwines har tagit in tre nya och spännande viner som passar perfekt till både jul och nyår.

När man ska ha gäster är det lika viktigt med ett gott vin som vällagad mat på tallriken. Och nu är det många festligheter i antågande. Med de här goda och nya vinerna förgyller du middagen. Vare sig det är under julhelgerna eller när det nya året ska firas in. 

Diwines är vinimportören som vill erbjuda gudomliga viner och tänka utanför boxen. Därför erbjuder de de viner från både kända och mindre kända vinländer – med strävan att vara öppna och nyfikna och bryta ny mark. De tre viner vi kommer presentera är kvalitetsviner från både Slovenien och Tyskland, som alla passar utmärkt till festliga måltider. 

El Brut Nature – ett mousserande rosévin

Detta mousserande rosévin passar utmärkt som apertif, men kompletterar även fiskrätter, risotto och pasta med en sofistikerad touch. Tillverkat genom skonsam pressning av hela druvor, förenar det druvsorterna i en gemensam jäsning. Vinet har mognat på jäst i 12 månader, vilket ger en distinkt och rik smakprofil.

Sekundärjäsningen inleddes 15 mars 2021 och varade i 45 dagar, vilket resulterade i ett vin med lekfulla rosétoner och täta bubblor. Doften av färska bär och rosor kompletteras av en frisk och torr smak med tertiära noter av äppelchips. Vinets årgång bär prägeln av en utmanande tidig vår med låga temperaturer, men överraskar med sin rikedom och fräschör. Skörden, som pågick från 20 augusti till 12 oktober, speglar vinets balans mellan kropp och syrlighet.

Vipavska dolina ligger i Slovenien och är bland många vinälskare känd som Vipava Valley. Det är ett distrikt som är berömt för sina fina viner av högsta kvalitet. De flesta vingårdarna är små och familjeägda och Medelhavets inflytande märks i klimatet och kulturen. Och det är i just den här dalen som Tilia Estate brygger sitt El Brut Nature.

Ett vin som både kan avnjutas nu och lagras för framtida festligheter, och är en perfekt kompanjon till de kommande högtiderna.

Beställningsvara, 226 kronor.

Beställ på Systembolaget här »

Pino Magma Réserve– vitt smakrikt vin med karaktär

Detta fylliga vita vin odlas på löss och lava i Tyskland. Kaiserstuhl-området är nämligen en utdöd vulkan och vinerna som tas fram i trakten blir spännande därefter. Druvorna som används är 60% pinot gris, och 40% pinot blanc. Och med sina vita viner under namnet Pino Magma vill vinkooperativet Sasbacher exportera den Kaiserstuhlska livs- och njutningskulturen. 

Den vulkaniska vittringsjorden bidrar till en fin mineralitet. Smaken är fyllig, kryddig och harmonisk och vinet som fått mogna på träfafat har välstrukturerad kropp och balanserad syra. 

Alkoholhalten ligger på 13,5 procent och ska vinet ska hålla 10-12 grader när det hälls upp i glasen.

Pino Magma Reserve är ett mångsidigt matvin. Det passar mycket bra till fågelrätter, som pärlhöns, vaktel, gås, tillsammans med en krämig sås eller kraftfull sky. Vinet höjer även många pastarätter, gärna med skaldjur eller tryffel. Detta vin kan dessutom drickas som alternativ till rött vin, till exempel till kantareller med kalv- eller lammfilé.

Beställningsvara, 240 kronor.

Beställ på Systembolaget här »

Blauer Spätburgunder – topprankat rödvin

En Pinot Noir som är ett topprankat, rödvin bland världens finaste. Vinet är framställt av handplockade druvor från gamla vinstockar på vulkaniska jordar, vilket resulterar i en klarröd färg med en fyllig karaktär. Med intensiva aromer av jordgubbar, röda vinbär och mörk choklad samt nyrostade kaffetoner, erbjuder vinet en balanserad och tillfredsställande upplevelse.

Vinet har vinifierats med spontanjäst i små träkar, följt av en 18 månaders lagring på 400-liters ekfat. Denna noggranna process garanterar ett elegant och sofistikerat resultat.

Kuriosa är att Bettina, som är oenolog på vingården, är känd för att aldrig lämna huset utan sina röda skor. Så det var inga problem att skapa det familjevapen som pryder varje flaska.

Beställningsvara, pris 432 kronor.

Beställ på Systembolaget här »

Mer om Smaktipset
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Smaktipset

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs …

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Smaktipset

Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på …