Se upp för sotbränder – en av vinterns faror
PUBLICERAD 22/1/2024

Se upp för sotbränder – en av vinterns faror

Aktuellt Sotbränder är kanske inte så kända men ändå riktigt farliga och kan orsaka stora skador på både människor och hus. Våra Hem lär dig hur du skyddar dig själv och din bostad.

Text: Christian Körner

Sotbränder uppstår när ofullständigt förbränt organiskt material som trä, kol, olja eller gas självantänder. De farliga sotpartiklarna samlas i skorstenen, eldstäder och spisar och när temperaturerna blir höga och syre finns så kan alltså en brand utvecklas.

 

Skadorna stora om elden bryter ut

Sotbränderna kan dessutom spridas och orsaka omfattande brandskador. Tak, väggar och andra strukturer kan totalförstöras med kostsamma reparationer som följd.

Röken kan bli dödlig

Röken som uppstår vid sotbränder innehåller många giftiga ämen, bland annat kolmonoxid. Det är en luktfri färglös gas och kan vara dödlig om den andas in i stora mängder. Personer som exponeras för sotbrandsrök riskerar att drabbas av allvarliga hälsoproblem även om de överlever.

Sotbranden kan utvecklas till en brand i skorstenen

Om sotbranden inte upptäcks i tid är faran stor att den ska ta fart i skorstenen. Och då är det riktigt illa. Skorstensbränder är mycket farliga och kan sprida sig snabbt och orsaka omfattande förödelse.

 

Så skyddar du dig

För att minimera riskerna för sotbränder och inte stå handfallen om olyckan är framme finns en del att tänka på.

Se till att göra regelbundna inspektioner och håll rent

Skorstenar, eldstäder och spisar behöver sotas och rengöras. Använd dig av ett proffs och följ de lokala föreskrifterna.

Elda enligt säkerhetsföreskrifterna

Tillverkarna av spisen och eldstaden har instruktioner för hur de ska skötas om och användas på ett tryggt sätt. Använd bara godkända bränslen och undvik felaktig förbränning.

 

Skaffa kolmonoxiddetektor

Slå till på flera kolomonoxiddetektor och installera därhemma. Även de ska testas med jämna mellanrum. De smarta enheterna kommer varna om farliga mängder av kolmonoxid upptäcks.

Kunskap är viktigt

Utbilda både dig och familjen om riskerna med sotbränder och hur man ska agera om elden skulle ta sig. Ha brandsläckare utplacerade och se till att alla vet hur de funkar.

Sköt underhållet till punkt och pricka

Uppmuntra till regelbundet underhåll av eldstäder och skorstenar hos hyresgäster och fastighetsägare om du är ansvarig för fastigheter.

Till sist

Sotbränder är en förrädisk brandtyp som kan bli extremt farlig om den inte hanteras rätt. Förebygg riskerna med regelbundna inspektioner, rengöring och använd alltså kolmonoxiddetektorer. Det är en billig livförsäkring och kan rädda hela huset från att brinna ner till grunden. Är man bara medveten om detta kan man njuta av hemmets lugna härd.

Mer läsning:

Så eldar du säkert hemma

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …

Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Aktuellt

Har du fullkomligt glömt bort att alla hjärtans dag står för dörren? Eller har du rent av inte ens koll på att det faktiskt är nu? Inga problem, vi kommer …