Om krisen kommer – så preppar du ditt hem
PUBLICERAD 24/1/2024

Om krisen kommer – så preppar du ditt hem

Aktuellt ÖB, politikerna och myndigheterna är eniga. Svenskarna bör preppa för att kunna klara både kris och krig. Rekommendationen är att vi ska ha mat för minst en vecka och rejält med vattendunkar hemma.

Text: Christian Körner

Krisen kan komma i form av allvarliga olyckor, extremväder och långvariga strömavbrott. Men även genom it-attacker och direkta militära konflikter. Följderna kan bli svåra och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, (MSB), skriver på sin hemsida att alla bör klara sig utan samhällets stöd i minst sju dagar.

Vid en kris är det stor risk att kranarna slutar fungera. Se till att ha vattendunkar hemma.

Så skynda dig och preppa för en vecka!

Det kallas för hemberedskap och gör att du bättre kan hantera en besvärlig och kanske rent av farlig situation. Så oavsett vad som kan hända är det viktigt med rätt förberedelser.

Börja med att göra upp en plan för hur du kan ordna med mat, vatten, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar. Du kan behöva anpassa efter ditt hushållsbehov.

Samarbeta med andra

Skulle krisen eller kriget komma är det klokt att hjälpa varandra. Går du med i en frivillig försvarsorganisation kan du göra mycket nytta. Det finns även andra viktiga föreningar.

Konserver är bra. Billiga och håller hur länge som helst.

Krubb i kris

Maten du bunkrar ska kunna hålla i rumstemperatur. Den ska kräva lite energi för tillagning och helst inget vatten. Tänk lättlagat. Men den måste också vara energirik så du klarar dagen i tuffa tider.

Vatten är ett måste

Rent dricksvatten är av högsta vikt och du bör ha mycket. Tre liter per vuxen och dygn är minimum. Om du inte är säker på att vattnet är friskt - koka i en kastrull.

Kommunikation om det bränner till

Vid en allvarlig situation är det A och O att kunna ta emot viktig information från myndigheterna. Det sker mestadels via radio P4 och SVT. Även krisinformation.se och informationsnumret 113 13 kan bidra med det senaste. Händer något akut är det som vanligt 112 som gäller. Glöm inte att du ska kunna ha kontakt med dina anhöriga.

Med en vevradio kan du alltid få informationen du behöver. Köp!

Värme är viktigt

Om strömmen går och blir borta länge under den kalla delen av året sjunker temperaturen snabbt i bostaden. Håll er samlade i ett rum, häng filtar för fönstren och täck golvet med mattor. Att bygga en koja under ett bord kan också vara ett bra sätt att hålla värmen. Men om du har levande ljus – glöm inte brandfaran.

Kontanter är guld värt

Vid avbrott i kassasystemen kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Därför är det bra att ha reda pengar så du kan betala kontant.

Vid en allvarlig händelse är det inte säkert att apoteken kan leverera. Tänk på det och ha så du klarar dig i 30 dagar.

Medicin så det räcker

Den som använder läkemedel regelbundet bör ha ett litet lager hemma. En månad är rekommendationen.

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …