Så här ser du över taket – och räddar huset!
PUBLICERAD 17/4/2023

Så här ser du över taket – och räddar huset!

Energi & värme Att taket är en av de viktigaste delarna på huset vet de allra flesta. Ändå gör många misstaget att låta det gå för lång tid utan att underhålla det – eller för den delen att byta ut det helt, trots att inte alls behövs. Men med rätt översyn kan du se till att taket håller längre.

Fördubbla livslängden med enkla medel

Visste du att du kan fördubbla livslängden på ditt tak – bara genom att se över skicket? Genom att få det tvättat, lagat och målat kan det klara sig i upp till 25 år till och få fullgott skydd från väder och vind. Även när smuts, mossa och väderförhållandet gått hårt åt det, är det inte säkert att det är rätt val att byta ut dit tak. Äldre pannor har oftast bättre kvalitet än nya – vilket gör att många byter helt i onödan.  

-    Jag tog in offert för att byta takpannor, berättar Charles i Malmö som nyligen anlitade Decatak för att se över taket. – Men jag fick hjälp att inse att byte inte var det bästa alternativet. Istället fick jag det tvättat och målat och kom undan mycket billigare – och vilket lyft det blev! Killarna som var här var dessutom supertrevliga och installerade även solceller genom systerbolaget Decasol

Se över taket – innan du skaffar solceller

Det är viktigt att utföra en grundlig takkontroll innan man monterar solceller. Dels för att säkerställa att det är intakt och tillräckligt starkt för att bära vikten av solcellspanelerna och installationen utan risk för skador. Solpaneler har en förväntad livslängd på 25 år eller mer, och det är viktigt att taket också är i gott skick och har en liknande eller längre förväntad livslängd. Det är alltid rekommenderat att rådfråga en professionell takexpert för att genomföra en takkontroll och få en expertbedömning innan man går vidare med en solcellsinstallation.

Ett bra alternativ för miljön och din ekonomi

Att byta tak är inte heller miljövänligt med tanke på allt deponiavfall och alla transporter som det skapar. Det är ytterligare ett skäl till att miljövänlig tvätt och målning kan vara ett mer hållbart alternativ. Passar du dessutom på att installera solceller så ser du till att minska dina koldioxidutsläpp, något både du och miljön tjänar på i längden.

Behöver du hjälp att se över taket och installera solceller? Kika in här.


Decatak är Nordens ledande företag inom takmålning och utför över 2 000 takmålningar varje år. Med lång erfarenhet i branschen fortsätter de leda branschen mot en hållbar utveckling. 


 

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …