Så här enkelt blir du ID-kapad – och så förebygger du det
PUBLICERAD 14/6/2023

Så här enkelt blir du ID-kapad – och så förebygger du det

Aktuellt En ID-kapning kan förändra kreditvärdigheten och ställa till det i vardagen. Det vet bland annat Khalil Ibrahim som fick sin identitet kapad för sex år sedan. Ett flertal beställningar gjordes på nätet, en moped köptes och en kredit på 30 000 plockades ut, allt utan hans vetskap. "Det är lätt att vara efterklok, men jag önskar att jag fått hjälp att lösa det."

När Ibrahim läste brevet från Transportstyrelsen förstod han först inte vad det handlade om. Det stod att han var ägare till en moped som han aldrig hade köpt. Så småningom visade det sig att någon köpt flera saker i hans namn, både prylar men också tagit ut krediter. 

Tvingades till kreditstopp

Ibrahim hade inte tappat bort sitt ID-kort, utan kapet gjordes helt utan hans vetskap, troligen på nätet. När han bad om en kopia på legitimationen bedragaren angett var namnet till och med felstavat. Tyvärr ville få av företagen utreda vidare och förutom Transportstyrelsen gav de heller inte någon återkoppling, trots fortsatta försök. Till slut tvingades Ibrahim ordna en kreditspärr – för att stoppa köpen, men han är fortfarande förvånad hur enkelt bedragaren kunde komma åt hans uppgifter.

– Jag har alltid haft koll på mina ID-handlingar, berättar han. Men kaparen måste ha letat upp det de behövde online och det verkar inte ha krävts så mycket för att göra det, bara mitt namn och de fyra sista siffror i personnumret. 

Lätt att bli lurad

Även Tapio råkade ut för en bedragare. Personen uppgav att hen ringde från Länsförsäkringars säkerhetstjänst och bad Tapio att flytta sina konton eftersom de misstänkte en pågående ID-kapning. Som tur var ringde han då sitt ID-skyddsbolag Förebygg och bad dem spärra sin kreditupplysning och BankID. Han fick också hjälp med instruktioner för hur han skulle agera. Han anmälde också det hela till polisen, men precis som i Ibrahims fall ledde det inte till några direkta åtgärder. 

Finns sätt att förebygga

När det gäller ID kapningar är Ibrahims råd anmäla till polisen direkt när det sker – och att dokumentera alla samtal och kontakter med företag och myndigheter. Men trots att han gjort allt rätt har han inte fått den hjälp och det mottagande som han förväntade sig. Så här i efterhand önskar han att han hade haft ett ID-skydd som kunde hjälpa till och ge trygghet. 

– Precis som att ha en försäkring på huset eller bilen, borde alla ha tryggheten med IDskydd, säger Ibrahim. Det var otroligt obehagligt när det dök upp saker från höger och vänster om köp och krediter i mitt namn och det hade hjälpt med råd och stöd. Även om jag är en sån person som försöker lägga upp en plan för att lösa situationer, tog det en hel vecka där jag arbetade med det här och tänkte på det hela tiden.

Kontentan är att det verkar ha varit väldigt enkelt för dem att göra en ID-kapning – och utan skydd är man ganska hjälplös.

Vill du veta mer om hur du kan skydda dig mot ID-kapning och få en gratis provperiod– titta in här.
 

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …