Greja glöggen som ett proffs
PUBLICERAD 7/12/2023

Greja glöggen som ett proffs

Smaktipset Visst kan man knata till Systembolaget och köpa ett gäng färdiga flaskor. Men det är naturligtvis roligare att blanda sin egen brygd. Och vet du vad? Vi har ett enkelt glöggrecept som sätter krydda på minglet och imma på brillorna!

Text: Christian Körner

Ja, du läste rätt. Att koka glöggen hemma är ingen konst och Våra Hem vet hur du går tillväga.

Nänä. Inte i år. Foto: Redaktionen.

 

Det här är ingridienserna du behöver köpa för att imponera på julegästerna:

  1. Två bitar torkad ingefära. Hela ska de vara. 
  2. Två enkla flaskor rött vin.
  3. Tre deciliter okryddat brännvin.
  4. Två och en halv deciliter strösocker.
  5. Två deciliter russin.
  6. En gnutta pomeransskal.
  7. En tesked kardemummakärnor.
  8. Tolv hela nejlikor.
  9. Två bitar hel kanel.

Men lite fix innan du kan servera gästerna är det förstås. Det kanske viktigaste är att låta kryddorna ligga i brännvinet i fyra dygn. Det ger glöggen rätt sting och smak.

Så här gör du

Börja med att lägga ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal, russinen, nejlikan och kanelen i en burk. Sen häller du på spriten, tills alla smaksättarna badar i brännvin. Efter det stänger du burken med ett tätt slutande lock. I fyra dagar ska det alltså dra och glöm inte att skaka härligheten då och då.

När allt gottat in sig är det dags för nästa steg. Då silar du av den blivande glöggen i en kastrull och häller i rödvinet. Sen ska du värma, försiktigt, försiktigt, och addera 2 dl av sockret. När det har löst sig helt smakas glöggen av så du kan känna om det är sött nog. Om inte häller du på lite socker till. Glöggen håller ett helt kvartal men lär vara uppsörplad långt innan dess.

Dagen för julmyset

Värm glöggen stilla och varsamt, den får absolut inte nå kokpunkten. Servera med russin, de skållade mandlarna och håva in gästernas applåder! 

Henrik Josefsson i Huddinge lagade sin egen glögg. Titta vad nöjd han är!

Mer om Smaktipset
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Smaktipset

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept som hela familjen kommer att älska.

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …