Greja glöggen som ett proffs
PUBLICERAD 7/12/2023

Greja glöggen som ett proffs

Smaktipset Visst kan man knata till Systembolaget och köpa ett gäng färdiga flaskor. Men det är naturligtvis roligare att blanda sin egen brygd. Och vet du vad? Vi har ett enkelt glöggrecept som sätter krydda på minglet och imma på brillorna!

Text: Christian Körner

Ja, du läste rätt. Att koka glöggen hemma är ingen konst och Våra Hem vet hur du går tillväga.

Nänä. Inte i år. Foto: Redaktionen.

 

Det här är ingridienserna du behöver köpa för att imponera på julegästerna:

  1. Två bitar torkad ingefära. Hela ska de vara. 
  2. Två enkla flaskor rött vin.
  3. Tre deciliter okryddat brännvin.
  4. Två och en halv deciliter strösocker.
  5. Två deciliter russin.
  6. En gnutta pomeransskal.
  7. En tesked kardemummakärnor.
  8. Tolv hela nejlikor.
  9. Två bitar hel kanel.

Men lite fix innan du kan servera gästerna är det förstås. Det kanske viktigaste är att låta kryddorna ligga i brännvinet i fyra dygn. Det ger glöggen rätt sting och smak.

Så här gör du

Börja med att lägga ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal, russinen, nejlikan och kanelen i en burk. Sen häller du på spriten, tills alla smaksättarna badar i brännvin. Efter det stänger du burken med ett tätt slutande lock. I fyra dagar ska det alltså dra och glöm inte att skaka härligheten då och då.

När allt gottat in sig är det dags för nästa steg. Då silar du av den blivande glöggen i en kastrull och häller i rödvinet. Sen ska du värma, försiktigt, försiktigt, och addera 2 dl av sockret. När det har löst sig helt smakas glöggen av så du kan känna om det är sött nog. Om inte häller du på lite socker till. Glöggen håller ett helt kvartal men lär vara uppsörplad långt innan dess.

Dagen för julmyset

Värm glöggen stilla och varsamt, den får absolut inte nå kokpunkten. Servera med russin, de skållade mandlarna och håva in gästernas applåder! 

Henrik Josefsson i Huddinge lagade sin egen glögg. Titta vad nöjd han är!

Mer om Smaktipset
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Smaktipset

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs …

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda
Smaktipset

Ska du bjuda gästerna på något gott och snabblagat är grönkålspesto en favorit. Dessutom är det relativt billiga ingredienser, så gör en stor portion som räcker till dina lunchlådor också!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på …