Så äckliga är dina kuddar – kryllar av kvalster
PUBLICERAD 6/2/2024

Så äckliga är dina kuddar – kryllar av kvalster

Aktuellt Gula kuddar är inte roligt även om man har örngott på dem. För de är fullkomligt knökafulla av kvalster och svampsporer. Och något så motbjudande vill du naturligtvis inte ha i sängen. Men Våra Hem vet hur du håller kuddarna fräscha så länge som möjligt och förhoppningsvis får dem vita igen.

Text: Christian Körner

15 miljoner hudceller och 1,5 deciliter svett. Så mycket ger din kropp ifrån sig när du sover. Varje natt. År efter år. Det gör att din kudde förvandlas till en bakteriehärd på nolltid om du inte sköter den.
 
Dina kuddar är fulla av kvalster och svampsporer.Burr. De här små monstren frodas i din säng. 

För det räcker med några hudflagor för att föda miljontals kvalster. De trivs ju som fisken i vattnet i fukten, mörkret och värmen.

Värre än du kan tänka dig

Faktum är att kudden kan vara snuskigare än en toasits på jobbet. Och kvalstren är dessutom inte det enda problemet. Lika illa är att svampsporer frodas i den mustiga miljön. Även de i miljoner. Eländet kan leda till astmaliknande tillstånd.

De flesta tvättar förstås sina kläder regelbundet. Men täcke, madrass och kuddar är lätta att glömma. Därför är det bäst att ge även dem lite kärlek.

Äckliga gula kuddar som är fulla av kvalster. En riktig bakteriehärd.Om kuddarna ser ut så här är det marsch pannkaka ner i tvättstugan. Eller ge upp och handla nya.

Fyra gånger om året ska du köra täcke och kudde i tvättmaskin, enligt expertisen. Vädra dem dessutom ibland. Madrassen ska du dammsuga varje gång du byter lakan. Det tar bort döda hudceller och förstås damm. Även madrassen ska vädras. Därför är det smart att låta den ligga utan lakan i några timmar med fönstret eller balkongdörren öppen. Det gör att mycket av fukten försvinner.

Men nu. De gula kuddarna. Hur räddar du dem?

Till att börja med – förebygg den tråkiga gula tonen genom att använda kuddskydd innanför örngottet. Det ökar livslängden. Har det väl hänt finns det ett enkelt husmorstips: 

Tvätta kudden med ättika och lite citronsyra i maskinen. En dos bikarbonat kan öka effekten. Sen kör du en omgång till med tvättmedel. Du kan även testa att lägga den i solen ett par timmar. Har du tur så kan den här behandlingen ge tillbaka den vita lystern.

Ättika, citron och bikarbonat är bra mot kvalstren i din kudde.Ta till de stora kanonerna mot kvalstren. Du vill ju åtminstone ge dem en match.

När du tvättar kuddar, kör dem två och två och skippa sköljmedlet. Följ tvättråden. Lägg gärna in ett par tennisbollar i strumpor i tumlaren sen också. Det separerar dunen så de blir helt torra. Annars kan kuddarna mögla.

Du kan också torktumla dem då och då fast du inte tvättat dem. Det skakar om kuddarna och ger dem tillbaka fluffigheten du vill ha. Klumpar de sig trots tumlandet är det dags att helt enkelt köpa nya.

Till sist. Kuddar bör du byta vartannat år. De slits hårt oavsett vilka trix du tar till. Ett täcke kan klara sig ända upp till tio år och en madrass håller ungefär lika länge.

 

 

 

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …

Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Aktuellt

Har du fullkomligt glömt bort att alla hjärtans dag står för dörren? Eller har du rent av inte ens koll på att det faktiskt är nu? Inga problem, vi kommer …