Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?
PUBLICERAD 20/5/2024

Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?

Trädgård Det första du behöver göra är att ta reda på varför mossan trivs i din gräsmatta. För om du inte gör något åt orsaken så kommer mossan garanterat att komma tillbaka. Men det finns andra sätt att se på mossan som öppnar för spännande möjligheter.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Medan din gräsmatta vill ha solsken och luftigt trivs mossan bäst där det är skuggigt och fuktigt Mossan växer ända tills det blir tjäle i marken och börjar växa tidigt på våren – långt innan gräset som börjar växa först vid åtta grader. Så det kan kännas lite hopplöst på våren när mossan brer ut sig.

Men genom att regelbundet klippa gräsmattan och gödsla med gräsklipp så kommer gräsmattan att konkurrera ut mossan.

Guide: Så klipper du gräsmattan

Gräsklipp – trädgårdens gröna guld

Med det sagt så behöver du ta reda på varför mossan trivs i din gräsmatta. Klipper du för sällan och på så sätt skapar en skuggig och fuktig miljö där mossan trivs? Eller har du mossa på en del av gräsmattan som skuggas av träd eller där vattnet inte rinner undan?

Om du vet med dig att du inte klipper gräsmattan så ofta som du borde och du vill bli av med mossan så kan en robotgräsklippare vara en bra investering.

Inspireras av naturen

Har du däremot en plats som ligger i skugga eller där vattnet inte rinner undan kanske du kan tänka nytt.  Mossa är inte lika tåligt för lek och spring som en gräsmatta men är å andra sidan mjuk att gå på och grön året om. Dessutom är mossa hem till massor av liv till skillnad från gräsmattan. 

Ormbunkar är vackra tillsammans med mossaOrmbunkar och mossa är en lyckad kombo

Ormbunkar är vackra tillsammans med mossa och det finns massor med olika sorter att välja mellan. En favorit är regnbågsbräken som är fantastiskt vacker med sina gröna, silver- och purpurfärgade blad

Hasselört som marktäckare i mossanHasselört, Asarum Europaeum

Plantera marktäckare som som exempelvis myskmadra, hasselört eller kaukasisk förgätmigej som får breda ut sig istället för mossan. Du behöver inte oroa dig för att dom kommer ta över gräsmattan så länge som du klipper gräset.

Inspireras av naturenEn gren inklädd i mossa blir som ett konstverk

Placera ut grenar, stockar och stora stenar och låt mossan klä in dom. Förutom att det är vackert så skapar du ett hem till småkrypen.

Förgätmigej trivs där det är fuktigtFörgätmigej, Myosotis scorpioides

Har du lerjord på din tomt är det inte ovanligt att det finns platser i trädgården där vattnet inte rinner undan. Men det finns flera perenner som uppskattar lerjordens närings- och vattenhållande egenskaper. Några exempel är sjärnflocka, funkia och förgätmigej.

 

Fler artiklar i ämnet:

 

Guide: Så klipper du gräsmattan

Gräsklipp – trädgårdens gröna guld

Från grön öken till grönskande oas

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?
 

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …