10 växter för skuggiga lägen
PUBLICERAD 6/2/2024

10 växter för skuggiga lägen

Trädgård Har du en del av din trädgård eller en rabatt som ligger helt eller delvis i skugga? Grattis! Växter som trivs i skugga har ofta vackra och stora blad vilket ger fantastiska möjligheter att skapa en lugn grönskande oas.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Helskugga eller halvskugga?

Växter som trivs i halvskugga vill ha sol 3-4 timmar per dag. Eller vandrande skugga där solen sipprar ner genom en luftig trädkrona. Men det finns växter som även klarar av helskugga med sol mindre än 2 timmar per dag.

 

Våra 10 favoriter för skuggiga och halvskuggiga lägen

 

Regnbågsbräken, Athyrium niponicum

Regnbågsbräken
Athyrium niponicum

Fantastiskt vacker med sina gröna, silver- och purpurfärgade blad. Trivs i halvskugga till skugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord.

 

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Vidjehortensia
Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Lyser upp med sina stora, vita, bollformade blommor under juli till september och blir 1-1,5 meter hög. Trivs både i sol och halvskugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord.

 

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica

Blåbärstry
Lonicera caerulea var. kamtschatica

Ger goda avlånga bär som liknar blåbär och är fulla med antioxidanter och vitaminer. Behöver korspollineras för att ge riklig skörd så plantera minst 2 buskar av olika sorter som blommar samtidigt nära varandra. Blir 0,5-1,5 meter beroende på sort. Trivs bäst i sol till halvskugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord men klarar de flesta jordar.

 

Astilbe, Astilbe Arendsii-Gr. 'Brautschleier'

Astilbe
Astilbe Arendsii-Gr. 'Brautschleier'

En verkligen iögonfallande perenn som blommar med stora vackra, vita plymer juli till augusti. Trivs både i sol och halvskugga och vill ha näringsrik och fuktighetshållande jord.

 

Myskmadra, Galium odoratum

Myskmadra
Galium odoratum

En helt fantastisk låg marktäckare som bildar en jämn och tät matta. Blommar med små stjärnlika blommor i maj-juni och har vackra, blanka blad som sitter som kransar kring blomstjälken. Trivs i halvskugga till skugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord.

 

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Kaukasisk förgätmigej
Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Blommar på våren med supersöta små blå blommor. Men den stora behållningen är de vackra silvriga bladen med gröna nerver som verkligen är ett blickfång Blir ungefär 30 cm hög och passar både som marktäckare och kantväxt. Trivs i halvskugga till skugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord.

 

Funkia, Hosta 'Big Daddy'

Funkia
Hosta 'Big Daddy'

En maffig funkia med stora grågröna blad med djupa veck. Både bladen och blomstänglarna är stadiga och hållbara och kan användas i buketter. Passar bra att samplantera med vårlök som tulpaner och allium då funkians stora blad täcker den nedvissnade blasten när lökväxterna blommat över. Trivs bäst i halvskugga till skugga i näringsrik, fuktig och väldränerad lerjord men klarar de flesta jordar.

 

Höstsilverax, Actaea simplex 'Brunette'

Höstsilverax
Actaea simplex 'Brunette'

Praktfull perenn som växer stabilt och upprätt. Bladverket är mörkt violettbrunt och flikigt. Blommar med väldoftande, ljusrosa ax som sen övergår till gräddvitt på sensommaren. Trivs bäst i sol till halvskugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord, gärna stenig.

 

Hybrididegran, Taxus x media 'Hillii'

Hybrididegran
Taxus x media 'Hillii'

Hybrididegran är städsegrön med mörka, mjuka barr. Denna sort blir 2-3 meter och växer buskigt och upprätt med ett tätt grenverk. Idegran tål hård beskärning och sorten 'Hillii' är en hanklon utan frukter och mycket lämpad som klippt häck. Men tänk på att hela växten är giftig. Trivs i sol till skugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord.

 

Japansk starr, Carex morrowii ’Ice Dance’

Japansk starr
Carex morrowii ’Ice Dance’

Ett favoritgräs för skuggiga lägen som dessutom är vintergrönt. Bildar täta, runda tuvor med blad som är blanka och mörkgröna med vita kanter. Trivs i sol till halvskugga i näringsrik, fuktig och väldränerad jord. När den är etablerad så klarar den torka bra.

 

Torrt och skuggigt

Ofta är det fuktigt i skuggiga lägen men under träd och stora buskar kan det vara både torrt och skuggigt vilket kan vara lite svårare. Men det finns flera perenner som klarar av detta tuffa läge:

Röd sockblomma är fin som marktäckare under träd och buskar.
Vintergröna breder ut sig med långa revor och är en effektiv marktäckare (ibland kanske lite för effektiv, tänk på att den sprider sig villigt om den trivs).
Träjon är en vacker och tålig ormbunke med ljusgröna, mjuka blad.
Nävor finns för alla lägen och så även torrt och skuggigt; brunnäva, flocknäva, blanknäva och liten flocknäva.
Storfryle bildar en kraftig tuva med breda vintergröna blad och bruna blomvippor i juni-juli.

Glöm inte att kolla upp härdigheten när du väljer dina växter så att de överlever vintern. Här kan du läsa mer om växternas härdighet och annat som är bra att tänka på när du ska köpa nya växter till din trädgård.

Mer om Trädgård
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor …

Grönt och gott med en gurkgardin
Grönt och gott med en gurkgardin
Trädgård

Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.