Julens bästa tips på mat, godis, pyssel och julklappar
PUBLICERAD 5/12/2023

Julens bästa tips på mat, godis, pyssel och julklappar

Aktuellt Välkommen till vår fantastiska guide för julen. Här delar vi med oss av de bästa tipsen på mat, godis, pyssel och julklappar som kommer göra din jul ännu mer magisk. Oavsett om du är sugen på att prova nya smaker, skapa vackra dekorationer eller hitta den perfekta presenten till dina nära och kära så har vi något för dig.

Julens godaste godis

Julen är inte bara en tid för kärlek och gemenskap, utan också för sötsaker som får smaklökarna att dansa av glädje. Här hittar du några fantastiska tips på julens mumsigaste godis som kommer att göra julfirandet ännu mer speciellt.

Knäck

Först ut är klassikern knäck som ingen kan vara utan. Denna sega karamell med smak av kola och mandel är en traditionell favorit under julen. Varför inte testa att addera lite havssalt eller hackade nötter för att ge den extra crunch?

Wienernougat

Ett enkelt och gott julgodis är wienernougat som med enbart tre ingredienser (nougat, choklad och rostad mandel) gör julen extra god. Avsluta gärna med lite flingsalt som höjer sötman ytterligare.

Choklad

Och vad vore julen utan choklad? Gör dina egna praliner genom att smälta mörk choklad och fylla dem med olika sorters nougat, nötter eller torkad frukt. Eller varför inte prova på en himmelsk chokladtryffel med smak av mint, apelsin eller likör?

Knäck – en riktig julfavorit som de allra flesta gillar. Varför inte ge bort en liten burk med egengjorda knäck i julklapp eller som gå-bort-gåva? 

Vegetariska favoriter på julbordet

Julen är en tid då vi samlas runt bordet för att njuta av god mat och trevligt sällskap. Och även om traditionell julmat ofta innehåller kött, så finns det många spännande vegetariska alternativ att utforska. Så varför inte prova något nytt i år och hitta nya favoriter på julbordet?

Griljerad kålrot

Upptäck ett alternativ till julskinkan som är griljerad kålrot. Du kokar den bara i vatten med grönsaksbuljong och lite juliga kryddor i ca 2 timmar och griljerar den sedan med en blandning av tomatpuré, honung, citron, salt och ströbröd. Mums.

Vegetariska köttbullar

Är du sugen på något lite mer festligt? Varför inte göra egna vegetariska julköttbullar? Det finns massor av olika recept där ute som kombinerar ingredienser som quornfärs, svarta bönor eller nötter för att skapa saftiga och smakrika bollar. Har du ont om tid så använd färdig falafel.

Goda sidorätter

Kom ihåg att också inkludera sidorätter som passar alla gäster vid bordet. En fräsch sallad, ugnsrostade rotfrukter eller grönkålssallad är bara några exempel på läckra vegetariska alternativ som kan förgylla ditt jul.

Griljerad kålrot är ett bra substitut till julskinkan. 

Tips på pyssel i jul

Julpyssel är en fantastisk aktivitet att göra tillsammans med familj och vänner under julen. Det finns så många olika sätt att vara kreativ på och skapa vackra dekorationer som kommer att sprida ännu mer julkänsla i ditt hem. Här är några tips på roliga julpysseltips.

Egna julkort

En klassiker när det gäller julpyssel är att göra egna julkort. Klipp ut färgglada pappersbitar, använd glitterlim för extra bling och låt din fantasi flöda. Skriv personliga hälsningar till nära och kära och sprid lite extra glädje under julen.

Uppdaterade kulor

Ett annat roligt pysselprojekt är att göra egna julgranskulor. Köp genomskinliga kulor av glas eller plast från hobbyaffären och fyll dem med dekorativa föremål, som glitter, fjädrar eller små trädgrenar. Häng sedan upp dem i granen för en personlig touch.

Garnbollar

Vill du ha ett pysselprojekt som passar både barn och vuxna? Då kan du prova på att göra tomteluvor av garnbollar. Ta en bit kartong som mall för storleken, linda garn runt den tills den blir riktigt tjock, klipp upp längs kanterna och ta bort kartongmallen – voilà, nu har du en tomteluva!

Gör granen mer personlig i år!

Julens bästa julklappar för gammal och ung

Sammanfattningsvis finns det många härliga sätt att fira julen på. Du har fått tips på julgodis och vegetarisk julmat, samt roliga idéer för julpyssel. Men vad skulle julen vara utan presenterna? Här är några smarta julklappstips för både gammal och ung.

Mugg med bild

För den äldre generationen kan en fin kopp eller mugg med personlig touch vara en uppskattad gåva. Kanske med deras namn tryckt eller en vacker bild på barnbarnen? En lyxig doftljus eller sköna tofflor är också populära val.

Hjärngympa under granen

För barnen är det alltid spännande med leksaker under granen. Tänk kreativt och ge dem något som stimulerar deras fantasi, som byggleksaker eller spel där de får använda sitt logiska tänkande. En pyjamas med karaktärer från deras favoritfilm kan också göra succé.

Trådlöst ljud

Till tonåringarna kan man satsa på teknikprylar som hörlurar, trådlösa högtalare eller smarta armband. För den modeintresserade kanske ett par trendiga sneakers eller en snygg väska blir årets mest uppskattade klapp. Tänk på att mycket snyggt och trendigt även går att hitta i second hand-butiker.

Klapp till hund och katt

Slutligen vill vi inte glömma bort våra fyrbenta vänner. Ge din hund eller katt något extra speciellt i form av nya leksaker, godisar eller kanske till och med en ny bädd att mysa i eller ett gosedjur att sova med.

Från oss alla, till er alla, en riktigt god jul!

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …