Guide: Planera bilsemestern i Europa – undvik problem
PUBLICERAD 19/5/2022

Guide: Planera bilsemestern i Europa – undvik problem

Aktuellt Snart är det sommar och hög tid att planera bilsemestern. Genom att vara väl förberedd undviker du problem och onödiga kostnader. Det är många detaljer att tänka på – följ vår guide med 10 tips!

Text: Pär Brandt

Följ vår lista nedan och bocka av punkt för punkt. Då är du väl förberedd inför bilsemestern, slipper glömma viktiga saker hemma och undviker problem.

Är du förberedd och har bilen i ordning blir det mindre stressigt. Och det är ju trots allt det som de flesta av oss söker på semestern.

Skulle olyckan vara framme gäller det att ha ordning på papper och försäkringar – även detta måste du fixa till innan bilsemestern börjar.

1. Ha bilen i ordning

Börja med att göra en funktionskontroll och se till att alla lampor fungerar. Kontrollera samtliga vätskenivåer (motorolja, kylare, bromsvätska, spolarvätska). 

Kontrollera framför allt däcktrycket, som ofta ska vara högre med maxlast i bilen. Kontrollera även trycket i reservhjulet.

Se till att varningstriangeln finns med och ligger lätt tillgänglig – händer en olycka gäller det att vara snabb och varna andra bilister. Reflexväst och ficklampa är också bra att ha.

Ta med båda nycklarna till bilen. Skulle man tappa eller bli bestulen på en nyckel går det att ta sig vidare med reservnyckeln. Ta även med en sjukvårdslåda, huvudvärkstabletter och eventuell medicin som kan behövas.

2. Packa inte för mycket

De flesta av oss har en ”det-kan-vara-bra-att-ha-reflex” som gör att vi packar in alldeles för mycket i bilen. Försök minimera packningen.

Helst ska man inte fylla bilen upp till taket utan ha fri sikt bakåt, det är också säkrare. Har man väldigt mycket packning kan en takbox behövas, där ska man inte lägga några tunga saker.

Lämna om möjligt inga synliga värdeföremål i bilen. En väska kan räcka för att fånga en tjuvs uppmärksamhet.

3. Ha med rätt dokument

Körkort måste du givetvis ha med på bilsemestern. Men körkort är ingen giltig resehandling i många länder. Ska du checka in på hotell så krävs det ofta ett pass eller ett nationellt ID-kort.

Ta med försäkringsbrevet till bilen, samt registreringsbeviset. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du krockar eller behöver reparera bilen. Har du rätt till hyrbil, till exempel?

En skadeanmälan är också bra att ha med i bilen. Skulle det ske en olycka är det mycket viktigt att dokumentera allting med foton. Fotografera även motpartens körkort.

Ett EU sjukförsäkringskort går att beställa hos Försäkringskassan. Då blir det enklare att få den sjuk- och tandvård som du har rätt till inom EU/EES, samt Storbritannien och Schweiz. EU-kortet gäller för vård som inte kan vänta.

Skriv in en eller flera kontakter i din mobiltelefons adresslista som heter ICE (In Case of Emergency, i händelse av nödsituation). Då kan räddningspersonal ta kontakt med dina anhöriga om du råkat ut för en olycka eller blivit allvarligt sjuk.

Skriv även in de telefonnummer som du kan behöva för att nå försäkringsbolag, blockera kreditkort, bärgning, assistans, med mera.

4. Håll barnen sysselsatta

Barn har inte samma tålamod som vuxna. Tonåringar brukar kunna sysselsätta sig själv (se till att det finns laddning och uppkoppling) men mindre barn kan behöva annan stimulans.

Förbered några överraskningar som kan plockas fram när tålamodet tryter hos de små. Ta paus ofta. Se till att det finns dryck i bilen och några lämpliga mellanmål.

5. Leta upp olika resmål

Det finns tusentals reseguider som du lätt letar upp nätet, antingen som fysiska böcker du kan beställa eller artiklar på nätet. 

Med några veckors förberedelser så hinner du läsa på om resmålen längs bilresan. En större kunskap om regionen, maten, kultur och sevärdheter ger bättre upplevelser längs vägen.

6. Tänk på lokala regler

Som besökare i ett land är du skyldig att följa alla nationella lagar. Ursäkten ”jag visste inte” imponerar sällan på den lokala polisen.

Många länder kräver till exempel reflexväst i bilen, liksom brandsläckare. I Tyskland är det förbjudet att stanna på autobahn. I Frankrike gäller högerregeln även i rondell (cirkulationsplats) och fransmännen krockar hellre än de stannar för dig.

Vissa städer har miljözoner där bilar antingen är förbjudna eller måste betala avgifter. Vanligt i Tyskland och Italien.

Automatiska fartkameror finns i många europeiska länder. Som utländsk förare slipper man ibland böter, men oftast inte. En del länder bötfäller föraren, andra fordonsägaren. Och en del länder, som Norge, räknar ut snitthastigheten mellan kameror. Enkla rådet: håll hastighetsgränserna!

Det kan tyckas självklart men alkohol och bilkörning är ingen bra kombination. Promillegränsen för rattfylleri skiljer sig åt mellan olika länder men många ligger på samma praktiska nolltolerans som Sverige, alltså 0,2 promille. Ett av få undantag är Storbritannien, som har 0,8 promille.

7. Var inte tidsoptimist

Semester är för många en frånvaro av stress. Ta det därför lugnt och planera med goda tidsmarginaler.

Man kan till exempel använda Google Maps för att lägga in avresa och destinationsmål, och sedan få en förmodad restid.

I Sverige, precis som många andra länder, används sommaren för att rusta upp och bygga ut vägar. Räkna kallt med att vägarbeten och köer kan innebära att tidsplanen måste ändras.

8. Ändra dina planer

En planering är alltid bra att ha – för då kan man strunta i den när något roligare händer.

Ta tillfällena när de kommer. Prata med folk på orten och gör en omväg till den där fantastiska restaurangen, hotellet, utsiktspunkten, sevärdheten, museet eller konstgalleriet som du inte ens visste om.

9. Prata inte i mobilen

Sverige var länge ett av få länder som inte hade förbud mot att prata i mobiltelefon samtidigt som man kör. Det infördes ett förbud 2018 i Sverige, som dock många är dåliga på att följa.

Utgå från att alla länder har mobilförbud vid bilkörning. Flertalet länder har samma förbud vid cykling, samt även vid bensinpumpen.

Böterna är ofta höga och skräckexemplet är Norge, där beloppet höjts i flera omgångar och idag ligger på 7.800 svenska kronor.

10. Prova småvägarna

När man planerar en resrutt så är det naturligt att titta efter motorvägar och snabbast restid. Men varför inte göra tvärtom, ibland?

Lämna motorvägen och kör istället på de mindre vägarna. Stanna till i mindre samhällen för lunch, mellanmål eller en glass. Googla på ortsnamnet + attraction så får du tips på sevärdheter i närheten.

Ofta är det just de oplanerade händelserna som blir de starkaste minnena från en bilsemester.

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …