Fyra myter om förkylning – det här är bara nys
PUBLICERAD 13/12/2023

Fyra myter om förkylning – det här är bara nys

Aktuellt Under vinterhalvåret härjar förkylningarna och det är hart när omöjligt att hålla sig helt frisk. Många sätter sitt hopp till olika huskurer, men vad är egentligen sant om denna vanliga sjukdom?

Text: Christian Körner

 

Så var den där igen. Den förhatliga snuvan som får näsan att rinna och orken att tryta. I snitt får en vuxen människa 1-2 förkylningar om året, men vissa tycks aldrig bli sjuka. För säga vad man vill om livet, men rättvist är det inte och en del har helt enkelt bättre immunförsvar än andra.

Om du tillhör den olyckliga majoritet som årligen åker på eländet har du säkert hört myterna om gisslet. De flesta är rent hittepå och Våra Hem har listat de vanligaste.

Antibiotika kan vara nödvändigt vid en seglivad snuva

Till att börja med: Förkylningar är virussjukdomar och antibiotika biter bara på bakterieinfektioner. De läker ut av sig själva. Så det är ingen idé att gå till doktorn och be om recept som ska ta kål på något du inte har. Men har du otur kan kan du utveckla bakteriell bihåleinflammation, lunginflammation eller ögoninflammation. Det kan även sätta sig i öronen. Drabbas du av något av detta ska du givetvis besöka en vårdcentral.

Man kan bli förkyld av att vara blöt i håret när det är kallt ute

Nej, det blir man inte, oavsett vad din mamma alltid har sagt. Enbart kyla gör dig faktiskt inte sjuk. Men ett litet korn av sanning finns det ändå i det hela. Immunförsvaret kan nämligen bli nedsatt om själva kroppstempereraturen sjunker. För att det ska hända krävs dock en så långvarig nedkylning att du nästan svimmar.

Förkylningar smittar bara när man har feber

Tänk om det ändå vore så väl. Men det är det inte, långt därifrån. Förkylningar smittar mest i början, när symptomen knappt hunnit uppstå. Om du överhuvudtaget får feber så är det i slutet av sjukdomsförloppet. Då smittar man alltså mindre.

Huskurerna som påstås fixa biffen

Det finns mycket som påstås bota förkylningar. Man ska äta vitlök, ingefära och dricka honungsvatten. Kanske rentav ta en klunk whiskey. Men det finns inte några som helst vetenskapliga belägg för att något av detta dödar virus. Det finns dock ett visst stöd för att C-vitamin kan förkorta lidandet. Men då ska du ha ätit mycket långt innan snuvan bröt ut. Även zink kan lindra och göra dig frisk snabbare. Det ger dock inget totalt skydd mot förkylningar.

C-vitamin är ingen underkur. Men frukt och grönt ger immunförsvaret en välkommen boost.

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …