Baka pizza på grillen med pizzasten
PUBLICERAD 13/7/2023

Baka pizza på grillen med pizzasten

Grillat Att baka pizza på grillen med en pizzasten ger dig smaken och konsistensen som liknar resultatet från en riktig pizzaugn. Genom att uppnå höga temperaturer och minska tillagningstiden får du en krispig pizza. Ta del av en steg-för-steg guide för att få den perfekta pizzan att bjuda på i sommar.

ARTIKELN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR FRÅN SAKLIGHETER

Om du använder en kolgrill för att baka din pizza, börjar du genom att grilla den på indirekt värme med locket på. Du lägger kol eller briketter i en stor ring i grillen för att sprida värmen jämnt. För att uppnå höga temperaturer är det bäst att använda mycket kol eller briketter. Kol kan generera högre temperaturer medan briketter håller värmen längre.

När grillen börjar bli varm, lägger du pizzastenen mitt på gallret. Det är viktigt att stenen får ligga på en stund innan grillen når önskad temperatur, så att den inte riskerar att spricka och kan bli ordentligt het.

För att baka din pizza på kolgrillen bör grillen vara uppe i minst 300 grader när du lägger på pizzan, men gärna ännu varmare. Använd pizzaspaden för att placera pizzan på stenen. Stäng locket och grilla i cirka 10-15 minuter.

Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten bör kännas krispig, och kanterna bör vara lagom brända.

Efter att du har grillat klart din pizza, låt pizzastenen ligga kvar på grillen och svalna.

Om du använder en gasolgrill eller elgrill för att baka din pizza, förbereder du grillen för direkt grillning. Lägg pizzastenen på grillen när den börjar bli varm. Gradvis höjer du temperaturen för att undvika att stenen spricker.

När grillen når uppåt 300 grader lägger du pizzan på stenen med hjälp av pizzaspaden. Om du använder en gasolgrill stänger du av brännaren direkt under stenen för att uppnå indirekt grillning. Stäng locket och grilla i cirka 10-15 minuter.

Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten bör vara krispig, och kanterna bör vara lagom brända.

Precis som med kolgrillen lyfter du av pizzan försiktigt och låter pizzastenen vara kvar på grillen för att svalna när du är klar med grillningen. 

Lycka till!

Beställ pizzasten här

Beställ pizzaspade här

 

Missa inte det här från Smaktipset:

 

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

 

 

Mer om Grillat
Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret
Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret
Grillat

Vad vore grillat utan de goda tillbehören? En klassiker är coleslaw som passar bra till det mesta. Här får du ett krämigt recept där vi dessutom avslöjar det viktigaste tricket …

Tips: 3 kokböcker för grillning
Tips: 3 kokböcker för grillning
Grillat

När solen skiner och grillen lockar är det dags att bläddra i några av Sveriges bästa kokböcker dedikerade till grillning. Här är tre utvalda verk av svenska kockar som inte …

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Grillat

Äntligen har det blivit dags att plocka fram grillen och låta det härliga oset göra grannarna gröna av avund. Följ redaktionens kloka lista så blir grillaftonen en succé!