Hela listan: detta är livsfarligt för hunden
PUBLICERAD 22/12/2023

Hela listan: detta är livsfarligt för hunden

Aktuellt I juletider är det lätt att vilja skämma bort vovven lite extra. Hela släkten ska ju ha det gott under festligheterna. Men tänk på vad du bjuder den fyrbenta familjemedlemmen på. Vissa saker är helt enkelt en dödsfara för jycken.

Text: Christian Körner

 

Det finns riktigt farliga ämnen för din hund hemma i ditt eget kök. Och de kan vara lite knöliga att hålla i huvudet. Speciellt under högtidernas stress. Därför har Våra Hem gjort läxan åt dig, så du slipper åka till djurakuten istället för att dela ut klappar och läppja glögg. Det här ska du se upp med, och det gäller givetvis året om.

 
Det finns mycket som är farligt för oss. Kom ihåg det.

 

Choklad

Att man inte ska ge sin hund choklad känner de flesta till. Teobromin heter det ämne som är giftigt för vårt populära husdjur, och desto mörkare choklad desto värre är det. Hunden kan få diarré, kräkningar, buksmärtor, svår törst och bli väldigt orolig. 

Smarriga ben

Hundar älskar ben. Det vet ju alla. Men ben från fläskkött, kyckling och fisk är inte bra. Ben flisar sig nämligen när de är tillagade och riskerar att skada både tarmar och magsäck. Ajabaja alltså. Trots bedjande blickar.

Bröd- eller bulldeg

Det är klart att det är en dålig idé att ge hunden deg. För den jäser naturligtvis i magen och hunden kan alltså bli full. Det är väl ändå inte planen?

Deg till krabaten? Nope. Never.

 

Ekollon

Ekollon är kanske inte det första man tänker på när man vill göra hunden glad. Och tur är väl det. Ekollonen innehåller tannin som är frätande. Det kan leda inflammation i magen och tarmkanalen. Njurarna och levern kan också skadas. Hur sjuk jycken blir beror på hur mycket den fått i sig. Noll ekollon till Fido alltså.

Salt och fet mat

Jodå. Salt och fett är jättegott. Det tycker din hund också. Men julskinka ska din bästa vän inte ha. Skinka och annat salt och mastigt kan få magen att krångla och vill det sig riktigt illa kan det resultera i en inflammation i bukspottskörteln.

 
Inget som hör hemma på fågelbordet ska jag ha.

 

Fågelmat

Fågelmat är till fåglar och inget annat. Så talgbollar och liknande ska du se till att din hund inte kommer i närheten av. Det är på tok för fett för den stackars magen.

Kastanjer

Nej och åter nej. Inga kastanjer till hunden. Den kan bli förgiftad och om den dessutom svalt kastanjen hel kan den fastna på vägen ut. Vill det sig riktigt illa kan det bli nödvändigt med operation. 

Mjölk

Kossans mjölk må vara god i kaffet. Men ge det aldrig till hunden. Många hundar är laktosintoleranta och vissa även rent allergiska mot mjölkprotein. Resultatet kan bli gaser och diarré. Hårdost går dock bra.

 
Mjölken får du dricka själv. Jag kan få ont i magen.

 

Majskolvar

Det gula guldet är det många hussar och mattar som älskar. Hundar brukar gillla det också och majskornen i sig är inte farliga. Men släng alltid majskolvarna i  soporna. De kan ju ta tvärstopp i tarmpaketet om de sväljs av en hund.

Nötter

Nötter kan sätta sig i halsen eller tarmen. Det kan bli nödvändigt med operation. Macadamianötter är särskilt giftiga för din kompis.

 

Avokado är inget för mig. Jag kan bli jättesjuk.

 

Avokado

Avokado innehåller persin som är giftigt för de flesta djur. Så också din hund. Den kan få kräkningar och diarré och det kan yttra sig till hjärtmuskelinflammation.

Russin och vindruvor

De kan orsaka akuta njurskador och rent av döda hunden.

Växter

Tänk efter. Hundar är köttätare och inte växtätare. De ska varken ha amaryllis, cyklamen, fredskalla, garderobsblomma, hyacint, julros, julstjärna, mistel, murgröna, monstera, tazett eller tulpan.

 
Hallå! Jag är ingen idisslare och ska inte ha blommor och blast.

 

Svamp 

Hundar kan precis som människor inte äta giftiga svampar. Självklart kan tyckas. Men kantareller går faktiskt bra att låta hunden mumsa på.

Lök

All lök är giftig för hundar och kan orsaka skador på de inre organen och blodbrist. Allra värst är vitlök och lökpulver.

Xylitol

Finns i tuggummi, sockerfritt godis och tandkräm. Xylitol är extremt giftigt och hur sjuk hunden blir beror på hur mycket den fått i sig i förhållande till sin storlek. Tänk på det när det är dags för tandborstning eller om du själv vill slippa låtsassnasket genom att ge det till hunden.

Följ Våra Hems råd så får jag också en god jul!

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …

Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!
Aktuellt

Har du fullkomligt glömt bort att alla hjärtans dag står för dörren? Eller har du rent av inte ens koll på att det faktiskt är nu? Inga problem, vi kommer …