Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år
PUBLICERAD 29/1/2024

Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år

Inspiration När de kunniga ser i sin spåkula kommer allt starkare och personligare färger göra entré i de svenska hemmen 2024. Våra Hem har örnkoll på trenderna som ger energi till din bostad.

Text: Christian Körner

Färgexpertisen siar om ett år med äventyrliga kulörer som skönt grönt, ljust rosa och kraftfulla bruna toner.  Även turkost spås bli på tapeten i hus och lägenheter. Det neutrala kommer naturligtvis aldrig gå ur tiden, men mjukas upp.

De lärde är dessutom eniga om att färgerna bara kommer bli personligare under de kommande åren. 

 

Det finns dock en färg som kommer knocka alla andra – rött!

Sannolikt är det vibrerande rött som kommer vara allra populärast i våra hem. Den klara starka färgen väntas fortsatt dominera möblemang och inredningsdetaljer. Är man våghalsig nog kan man förstås måla väggarna i mäktigt rött. Men de flesta lär nöja sig med några stolar och någon lampa.

 

Även blått spås gå stort 2024

Blått i alla möjliga nyanser står sig starkt i årets färgtrender. Vi kommer se himmelsblått, koboltbått och kleinblått. Om rött väcker känslorna så har blå en lugnande effekt. Det är därför utmärkt att kombinera de två så att härliga kontraster uppstår.

Puderrrosa kommer bli populärt

Rosa är på frammarsch och i år kommer vi se mycket puderrosa nyanser. Ofta med lite svärta i för en smula smutsigare ton. Klassisk pastellrosa gör sig alltid bra framåt våren i både inredningsdetaljer och textilier.

Persikofärgat som går på tvärs

Kulören är en av årets stora färgtrender som går emot de mer intensiva och mättade färgerna. Det blir vackert i både sovrum och badrum och ger en lugn känsla. Textilier och detaljer är perfekta för persikofärg.

Eldigt orange blir effektfullt

Orange är signalfärg som kommer ta för sig i hemmet. Satsa på mindre detaljer och textilier.

Bärnsten – som en solnedgång

Bärnsten är en gul ton och många av de nyanser som kan ses har fått nytt liv tack vare rådande retrotrend. Färgen ger hemmet värme, energi och glädje. Det funkar både till småprylar och större möbler.

Nintendogrönt är skönt

Grönt är en färg som representerar liv och god hälsa. Och just nintendogrönt är något vi kommer gilla att omge oss med i år. Den modige kanske rent av satsar på något så stort som en soffa – för de mer modesta är till exempel en lampa ett bra val.

Neon i var mans hem

Grönt, rosa och gult kommer vi se mest av och de energifyllda färgerna känns ungdomliga och speglar de virtuella världar vi alla lever i. Känslan blir futuristisk och neon i kombination med pasteller ger spännande kontraster. Våga och vinn!

Lavendellila håller än

De senaste åren har hemmen innehållit mycket lila och trenden står sig. Mest har det varit ljus lila, men nu är mörklila och även purpur på ingång. Det ger mystik och flärd. De svalarare tonerna är lätta att matcha med både en ljusare och mörkare bas, medan de riktigt mörka står bäst för sig själva.

Metallic för kontrast

Metaller som krom, guld och silver kommer vi se mycket av 2024. De kan vara både blanka och matta och hittas i många inredningsdetaljer. Men även i möbler och belysning. Det ger en exklusiv och futuristisk känsla. Men kom ihåg att lagom är bäst. För mycket metallic kan bli störande för ögat.

Bruna och jordnära toner

Trots att starka färger kommer dominera våra hem framöver så kommer de mer jordnära kulörerna vara helt rätt även i år. Speciellt svagare nyanser av brunt, grönt khaki och sandfärger. De är perfekta att använda som bas i hemmet eftersom de inte riskerar att gå ur tiden på många år. Och färgerna kan med fördel kombineras med starkare kulörer.

 

Mer om Inspiration
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …

Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Inspiration

Ungdomens krafts dagar må vara på väg att ta slut. Men det är absolut inte för sent att börja lyfta skrot bara för att du hamnat i den gyllene medelåldern. …

Laga viktminskarmiddag – tre proteinrika recept
Laga viktminskarmiddag – tre proteinrika recept
Inspiration

När du har ätit rätt till frukost och rätt till lunch vill du självklart toppa med en nyttig middag. Musklerna ska ju öka och kilona rasa. Med Våra Hems hälsocoach …