Som man sår får man skörda
PUBLICERAD 15/2/2023

Som man sår får man skörda

Trädgård Tillhör du dem som älskar att påta i trädgården och längtar till våren? Även om det inte finns så mycket att göra på tomten den här årstiden, så finns det massor att förbereda – redan nu!

Känslan när man vaknar av att solens strålar letar sig in i sovrummet, när det är påtagligt ljusare och varmare, när det är dags att släppa Netflix och temuggen och bege sig ut… Den tiden är inte här, riktigt än. Det dröjer lite innan händerna får leta sig ner i jorden och arbeta med intresset som så många delar; trädgårdsarbete. 

Vad kan man plantera tidigt på våren?

Det finns fröer som du kan så redan nu, i väntan på värmen. Vad sägs om eldig chili, smakrik vitlök, Njut av tomater och primörer som purjolök, kronärtskocka, paprika och selleri? De fröer som ska ner i jorden riktigt tidigt kan du förodla redan i januari eller februari. Det är viktigt att sådden får stå på en varm och ljus plats. Du kan även ge extra belysning för bästa resultat. Chili är ett utmärkt frö att börja så tidigt för att skörda under sommaren.

Rätt slags jord är viktigt

I februari går det alldeles utmärkt att börja så och för-odla sommargrönsakerna. Purjolök, kronärtskocka, paprika och selleri bör sås tidigt för att hinna utvecklas. Använd såjord, den är svagt gödslad och passar bra för växter med späda rötter.
Mars – nu är det dags att så tomater! Ett par frön i varje kruka är lagom, dessa täcks med ett tunt lager såjord.
Något som är lätt och ger fin utdelning är att plantera vitlök. Tryck ned några vitlöksklyftor med spetsen uppåt, 5 – 10 centimeters djup i en kruka med jord. Stjälkarna som kommer upp kan du använda som smaksättning i maten. En klyfta blir en hel vitlök.

Nu är det inte långt kvar tills allt du sått får flytta ut och trädgårdsarbetet kan sätta i gång på riktigt. Lycka till!

Företag som riktar sig till Våra Hems läsare:

 

GardenStore SE

Granngården

Outl1.se

Wexthuset