Skyffel eller snöslunga – vad väljer du?
PUBLICERAD 12/2/2021

Skyffel eller snöslunga – vad väljer du?

Trädgård Tung blötsnö över verandan eller lätt pudersnö som försvinner bara du blåser på den? Snön är härlig och ofta välkommen, men kan också bli jobbig att röja för villaägare. Med bra teknik och rätt redskap kan du rädda både snöskottningen – och ryggen.

Snöskottning är inte bara villaägarens ansvar, utan också ett utmärkt sätt att undvika inbrott och visar att någon är hemma och tar hand om huset.

Manuell muskelkraft

En stunds snöskottning kan ses som ett rejält träningspass. Gillar du att använda muskelkraft är en snöskyffel eller snösläde ett måste. Snösläden är bredare än en vanlig skyffel och kan ta mer snö. Den går också att släpa, vilket kan vara bra när du vill slippa lyfta snön så långt. 

Välj rätt snöslunga

En snöslunga sparar ryggen och kan bli en uppskattad hjälpreda. Enstegsslungor klarar tunna lager snö och fungerar bra om du bor i en liten villa med små, asfaltslagda ytor. Har du däremot en större yta och vill kunna köra även på grus är en tvåstegsslunga att föredra, den luckrar upp snön innan den kastar iväg den. Bensindrivna slungor är mest populära för hemmabruk på grund av sin effekt, men idag finns även bra batteridrivna varianter. 

Skotta utför

Under vintern belastas taket extra mycket av den tunga snön och de flesta hus behöver skottas för att undvika skador. Men ta inte bara med dig valfri skyffel upp, utan använd en taksnöhyvel. Då kan du enkelt ”knuffa” ner snön på marken. (Se bara till att vidta alla försiktighetsåtgärder så att du inte åker efter.) Använd gärna reflexer om du skottar när det är mörkt, särskilt om du befinner dig på marken. 

Rätt teknik

Under vinterhalvåret brukar naprapaterna ha fullt upp. Många otränade villaägare tar i för hårt och får ryggproblem som kan hålla i sig ända fram till sommaren. Men genom att skotta på rätt sätt – dvs med ryggen rak och knäna böjda, kan du undvika skador. Kom också ihåg att spänna både mage och rumpa och arbeta med lår och armar. Det viktigaste är att inte ha för mycket snö på skyffeln, utan hellre ta fler lätta lyft, än några få tunga. En stretch efteråt kan också vara nyttigt – hur vältränad du än är …

Några (av 300) samiska ord för snö:
Habllek - Lätt, luftig dammsnö
Njáhtso – Blöt snö
Ridne - Snö i träden
Siebla - Genomblöt snö på våren
Sä ásj - Gammal, grov, lös snö, rinner som grovsalt 
Tsievve - Hård snö som renarna inte kan gräva igenom
Tjarvva - Skare
Åppås - Orörd, mjuk snö

 

Källa: Vi i villa, Leva och Bo