Så tar du bort fläckar av rödvin från kläder, mattor och möbler
PUBLICERAD 31/5/2022

Så tar du bort fläckar av rödvin från kläder, mattor och möbler

Inspiration Vi har nog alla gjort det. Vält omkull ett vinglas eller sett hur en droppe störtdyker rakt ner på de nya, vita byxorna! Det gäller att vara snabb och agera rätt för att få bort rödvinsfläckar. Följ våra tips så undviker du tråkiga fläckar som aldrig går bort.

Det är väldigt tråkigt när det händer, speciellt om man är på fest, men spilla rödvin är något som nästan alla gjort.

Det viktigaste är att agera snabbt och använda rätt metod, annars kan fläckarna från rödvin bita sig fast och vara omöjliga att få bort.

Försök att inte gripas av panik (vilket är lättare sagt än gjort, speciellt om man är bortbjuden). Följ våra 5 tips nedan så går det att rädda situationen – för det mesta.

1. Skrubba inte på fläcken

Den här regeln gäller för kläder och bordsdukar, men framför allt möbler och mattor. Genom att lägga tryck på vätskan sprider den sig ännu mer i materialet.

Huvudregeln är istället att suga upp vinet med något som absorberar vätska. Hushållspapper brukar alltid finnas inom räckhåll. Man kan även använda mikrofiberduk eller bomullstyg, som en handduk.

Badda försiktigt på fläcken och absorbera så mycket vin som det går.

2. Vänta inte – var snabb!

Låt inte rödvinsfläckar vara kvar till nästa dag, då kan det vara för sent.

Är man bortbjuden och spiller rödvin på den dyra skjortan eller blusen gäller det att bita huvudet av skammen och be att få låna en tröja eller t-shirt.

Är inte fläcken allt för stor hinner kanske plagget torka innan det är dags att gå hem. Men finns det spår kvar av fläcken ska man inte torka tyget – och absolut inte värma med en hårfön eller liknande. Då är risken stor att fläcken permanentas.

Finns delar av fläcken kvar ska plagget blötläggas över natten.

3. Salt eller potatismjöl

Efter hushållspapper och handduk är det dags att fortsätta absorbera upp allt vin som går, innan det torkar fast.

Salt har nog de flesta hört talas om, men man kan också använda potatismjöl. Men kom ihåg att dessa är ”steg 2”, efter hushållspapper/tyg.

Massera försiktigt in saltet/mjölet i fläcken. Lägg på rejält. Låt verka i cirka en halvtimme, sug bort med dammsugare. Nu bör man få en första indikation om fläcken är möjlig att ta bort.

Är det en rödvinsfläck på kläder kan man skölja med kallt vatten och sedan låta plagget ligga i blötläggning över natten med någon deciliter flytande tvättmedel.

Möbler och mattor kan behöva en ”lokal blötläggning”, ibland i flera omgångar, för att få bort de sista spåren av rödvin. Lägg på och torka upp med hushållspapper eller en frottéhandduk.

4. Galltvål tar bort fläckar

Ett gammalt husmorsknep är att lösa upp fläckar med galltvål, som består av vegetabiliska oljor, klorofyll och oxgalla (en restprodukt från slakteri). Galltvål sänker ytspänningen och löser fett- samt oljefläckar.

Galltvål är också lämpligt att använda på ullmaterial, som inte gillar vanliga tensider som man har i tvättmedel.

Har man en intorkad fläck av rödvin så kan galltvål vara värt att testa, innan man ger upp.

5. Använd vitt vin mot rött

De flesta har nog hört om principen att ”lika löser lika”. Och det kan fungera även mot fläckar av rödvin, som går att lösa upp med vitt vin.

Metoden med vitt vin fungerar bäst på kläder där man kan skölja i efterhand. På mattor och möbler gäller det ju att även få bort det vita vinet.

Det finns också de som hävdar att champagne (och mousserande viner, får vi anta) är ännu bättre på att lösa upp rödvinsfläckar, på grund av kolsyran. På samma tema så finns det de som tycker att mineralvatten är bättre än vanligt vatten på att lösa fläckar.