Så renoverar du kök och badrum utan att det kostar skjortan
PUBLICERAD 29/11/2023

Så renoverar du kök och badrum utan att det kostar skjortan

Bygg & renovera Att ge ditt hem en ansiktslyftning behöver inte nödvändigtvis spräcka din plånbok. Istället för att investera i helt nya köks- och badrumsinredningar kan du med några smarta steg fräscha upp ditt hem till en bråkdel av priset. Här får du en mängd tips på hur du genomför prisvärda renoveringar och hur du kan finansiera dem.

Renovera köket

 

Måla om köksluckorna

Att måla om köksluckorna är ett kostnadseffektivt sätt att ge ditt kök ett nytt utseende. Välj färger som kompletterar resten av interiören och skapa en fräsch och modern känsla.

Uppdatera handtag och beslag

Byt ut handtag och beslag på köksluckorna för en enkel men uppdaterad förändring. Detta är en billig lösning som kan ge ditt kök en helt ny stil.

Byt ut gama bänkskivor

En annan del av köket som ofta behöver uppmärksamhet är bänkskivorna. Att byta ut dem kan vara kostsamt, men det finns alternativ som ger samma effekt till ett lägre pris. Ett smart tips är att använda laminatbänkskivor istället för marmor eller granit. De ser liknande ut och ger samma eleganta känsla, men till betydligt lägre kostnad.

Begagnade vitvaror

Att köpa begagnade vitvaror är ett smart sätt att spara pengar. Kolla online-auktioner eller begagnatmarknader för prisvänliga alternativ som fortfarande är i gott skick.

Badrumsrenovering

 

Uppfräschning av kakel och fogar

I stället för att byta ut hela badrumskaklet kan du investera i rengöringsprodukter och fräscha upp färgen på kaklet. Att förnya fogarna kan också göra underverk för badrummets utseende. Prova gärna miljövänliga och billiga produkter som ättika, citronsyra och bakpulver.

Byt ut badrumsarmaturer

Tänk också på belysningen i ditt badrum – genom att byta ut armaturer eller lägga till spotlights kan du skapa en mer modern känsla i rummet. Se till att välja lampor med högt IP-värde för bästa skydd mot vattenstänk.

Skapa smart förvaring

Maximera förvaringsutrymmet i badrummet genom att investera i smarta förvaringslösningar. Detta kan inkludera hyllor, korgar och hyllenheter för att hålla badrummet organiserat och snyggt.

Låna pengar till din renovering

Slutligen, låt oss prata om hur du kan finansiera din renovering. Att genomföra en köks- eller badrumsrenovering kan vara kostsamt, men det behöver inte betyda att det är omöjligt att hitta pengarna till projektet. En renovering är ju även ett sätt att öka värdet på huset eller lägenheten. Här är några sätt att låna till din renovering:

1. Banklån 

Ett vanligt sätt att finansiera större renoveringsprojekt är genom ett banklån. Du kan ansöka om ett lån baserat på dina inkomster och kreditvärdighet. Detta alternativ ger dig möjlighet att få en engångssumma för att täcka kostnaderna för renoveringen.

2. Renoveringslån 

Vissa banker erbjuder speciella lån som är avsedda för just renoveringsändamål. Dessa lån har ofta förmånliga villkor och räntor som är anpassade efter behoven hos dem som planerar en köks- eller badrumsrenovering.

3. Kreditkort 

Om du bara behöver låna en mindre summa pengar för din renovering kan användning av ett kreditkort vara ett alternativ värt att överväga. Se dock till att välja ett kort med rimlig ränta och ha en plan för hur du ska betala av skulden i tid.

4. Sparande 

Istället för att låna pengar kanske du har möjlighet att spara upp tillräckligt själv innan du börjar med renoveringen? Genom noggrann budgetering och sparande under en längre period kan du samla ihop pengarna som behövs för att förverkliga din dröm om ett nytt hem.

Tips för att skapa en renoveringsbudget

 

Prioritera behoven

Identifiera de mest nödvändiga förbättringarna och börja med dem för att hålla kostnaderna under kontroll.

Få offerter

Innan du börjar renoveringen, ta in offerter från olika entreprenörer och leverantörer för att säkerställa att du får det bästa priset.

Reservera en buffert 

Bygg in en buffert i din budget för oförutsedda utgifter. Det är alltid klokt att vara förberedd för oväntade kostnader.

Gör det själv

Om du är händig kan du överväga att utföra vissa renoveringsarbeten själv för att spara pengar på arbetskostnader.

Genom att följa dessa tips och överväganden kan du ge ditt kök och badrum en välbehövlig makeover utan att spräcka din budget. Att renovera smart handlar om att göra kloka val och maximera varje krona du investerar i ditt hem.

 

Mer om Bygg & renovera
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …

Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Bygg & renovera

Vill du ha mer utrymme? En extra plats att använda som gäststuga, kontor eller kanske träningsrum, bastu eller båthus? Då är attefallshus det perfekta valet för dig. Och det bästa …