Så fixar du bästa bolåneräntan
PUBLICERAD 2/3/2021

Så fixar du bästa bolåneräntan

Inspiration Om du vet vad du ska säga kan du förhandla ner räntan på bostadslånet. Med rätt argument kan du få rejält med pengar över till annat.

Bolånemarkanden kan kännas som en djungel. Men väljer du rätt ränta finns sköna slantar att spara. Det kan skilja så mycket som 22000 kronor om året mellan bolåneinstituten och billigast är utmanarna. I maj erbjöd Landshypotek lägst snittränta av 13 institut, följt av Stabelo och Hypoteket.

Dags för bankbyte?

Vill du pressa dina bokostnader kan det vara läge att lämna storbankerna. De har som vanligt de högsta snitträntorna. Förra året låg Nordea på 1,72 procent i snitt, men Länsförsäkringar var ännu dyrare. Deras ränta låg på 1,77 procent och det ska jämföras med Landshypoteks 1,33 procent. Det innebär att ett hushåll med lån på fem miljoner kan spara 1834 kronor i månaden, alltså hela 22008 kronor om året.

Experternas förhandlingstips

  1. Hör med andra banker vad du kan få för ränta och glöm inte uppstickarna. De vill ha mer andelar och erbjuder därför lägre räntor. Sen gör du klart för din nuvarande bank att du är beredd att byta. Det är det mest kraftfulla vapnet i din arsenal.
  2. Argumentera för att du är en bra kund. Har du god ekonomi och stabil inkomst är du attraktiv för bankerna. Det ska löna sig i form av låg ränta.
  3. Samla dina lån. För bankerna är kunder med ordnad ekonomi de bästa. Men belåningen ska faktiskt inte vara för låg. I bankens ögon är lagom lönsamt och det kan vara smart att erbjuda att flytta över dina lån till dem om du får bra villkor. Man ska dock vara försiktig med att flytta över pensionen om man blir helhetskund. Den ska inte försämras för lite lägre ränta.

 

Källa: Aftonbladet

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …