Grönt och gott med en gurkgardin
PUBLICERAD 16/2/2024

Grönt och gott med en gurkgardin

Trädgård Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Gurkfröer kan kännas dyra i inköp. En påse brukar kosta runt 50–60 kronor och innehålla 4 till 5 fröer. Men en planta producerar å andra sidor massor med utsökta gurkor. Och tar du sticklingar så får du fler plantor av ett och samma frö.

Vilken sort ska jag välja?

Det finns flera sorter som är lite mindre och passar utmärkt att odla i ett fönster. I handeln brukar de gå under benämningen krukgurka. Exempel på sorter är Piccolino, Passandra, Baby och Deltastar. 

När du odlar inomhus är det enklast att välja sorter som är partenokarpa. Det betyder att de endast producerar honblommor och därför inte behöver pollineras för att producera gurkor.

Bra att veta är att en partenokarp gurka alltid är en F1-hybrid, vilket betyder att sorten är en korsning mellan två utvalda föräldrar för att få unika egenskaper. Därför kan du inte så ett frö från en F1-hybrid och förvänta dig en planta med samma egenskaper.

Vill du ta frö så väljer du istället en sort som inte är en F1-hybrid – då är du säker på att gurkan ser ut och smakar så som du förväntar dig – men du behöver då själv agera pollinerare när du odlar inomhus. Enklaste och säkraste sättet att få en ny gurkplanta av en F1-hybrid är att ta en stickling, vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln.

Gurkor växer snabbt

Grurkfröer är ganska stora och lätta att hantera. Så fröerna liggandes ett och ett i en liten kruka och täck med jord. Vattna och täck med plastfolie med hål eller lämna en glipa.

Nu vill fröerna ha det varmt för att gro. Ställ över ett element eller på golvvärme.

Så inomhusgurkaSå gurkfröerna ett och ett i en liten kruka

När fröerna har grott så tar du av plasten och ställer ljust. Under växtbelysning eller i ett soligt fönster om det är minst fem timmar sol per dag. Håll jorden jämt fuktig.

Gurkorna växer fort. Efter bara ett par veckor börja plantorna sätta fart.

Efter bara två veckor börjar gurkplantorna sätta fartGurkor växer snabb. Här har första karaktärsbladet bildats två veckor efter sådd. 

När första karaktärsbladet har fått växa till sig lite är det dags att plantera om i den slutliga krukan. Välj en kruka som är minst 10 liter, men gärna större.

Vänta inte för länge med att plantera om och var varsam med stammen så att den inte går av eller viks.

Plantera i samma höjd – gurka klarar inte av att planteras djupare under jord som exempelvis tomat och paprika gör.

Placera krukan i ett soligt fönster. Från mars brukar det gå bra i ett fönster utan hjälp av växtbelysning.

Om du fram till nu har haft plantan under växtbelysning är det bra att vänja den vid den starka solen genom att skugga med en gardin eller papper upptejpat på fönstret.

Har du som jag ett fönster med mycket sol kan det vara bra att även fortsättningsvis skugga. Blir det för mycket av det goda kan gurkan snabbt duka under.

Placera gurkan i ett ljust fönsterPlacera krukan vid ett ljust fönster och fäst ett snöre i gardinstången som stöd

Första tiden kan du stötta upp plantan med en blompinne. Men allteftersom gurkan växer behöver den något stadigare att klättra på. Jag brukar binda ett jutesnöre i gardinstången som löst får hänga ner. Sedan binder jag upp rankorna allteftersom den växer genom att försiktigt snurra snöret runt stammen.

Gurkan är ordentligt törstig

Som du kanske redan vet så består gurka av 96 procent vatten. Och det betyder också att plantan behöver massor av vatten – jorden får aldrig torka ut. Soliga dagar kan du behöva vattna flera gånger. Bladen visar tydligt att plantan behöver mer vatten genom att sloka.

Men den vill inte ha det blött om rothalsen (där stammen möter jordytan). Därför kan det vara bra att vattna underifrån på ett fat eller trycka till jorden i ytterkanten så det blir som ett dike där du sedan vattnar.

Några veckor efter omplanteringen kan du börja tillföra näring.

Du behöver inte beskära din gurkplanta. Men om du vill kan du toppa den när den blivit så hög som du vill eller får plats med. Då kommer nya sidoskott att bildas som du kan leda nedåt.

Om du toppar kan du passa på och ta sticklingarOm du toppar din gurka kan du använda de avklippta topparna som sticklingar och få nya plantor

Skördefest

När gurkan är så stor som just din sort ska vara är det dags för skörd. Ofta blir flera gurkor klara samtidigt, men i en plastpåse i kylen klarar de sig en vecka. Ta bort den vissna blomman då den kan ruttna.

Om gurkorna är ojämna i formen med en ände som är smalare så beror det på ojämn bevattning. Men smaka, ofta går det utmärkt att äta ändå.

Skörda när gurkorna nått sin slutliga storlek

Ovälkomna gäster

I teorin skulle din planta kunna producera gurka ända in på hösten. Men med det varma och torra inomhusklimatet så ökar risken för att plantan till sist drabbas av skadedjur som spinn, trips eller vita flygare.

Så håll koll på tecken på att plantan inte mår bra. För att minska risken så håll jorden fuktig och duscha plantan med en sprayflaska varje dag.

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.